Analistler TCMB’den faiz indirimi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Analistler TCMB’den faiz indirimi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2010 12:15

Yabancı analistler, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) bu akşam yapacağı toplantıdan faiz indirimi kararı çıkmasını bekliyor.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor         
Haberin Devamı

    Â

Credit Agricole Cheuvreux bankasının gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analistlerinden Simon Quijano-Evans, müşterilerine geçtiği notta, bugün gelişmekte olan piyasalarda en çok öne çıkan haberin TCMB’nin bu akşam açıklayacağı faiz kararı olduğunu söyledi.

 

Quijano-Evans, TCMB Başkan Yardımcısı Erdem Başçı’nın hafta sonunda yaptığı açıklamanın ardından faiz indirimi beklentilerini arttığını ve banka olarak bu yönde bir kararın alınmasını beklediklerini söyledi.

 

Quijano-Evans, Merkez Bankası’nın, Para Politikası Kurulu üyelerinden birinin yorumlarının ardından, bu yönde harekete geçmesini ise alışılmışın dışında bir gelişme olarak gördüklerini belirtti.

Haberin Devamı

 

Credit Agricole’a göre Merkez Bankası'nın ilgilenmesi gereken iki temel konu var: Ülkede rekor seviyeye gelen kredi büyümesi. Kredi kullanımının artması, ithalat artışını da tetikliyor.

 

Quijano-Evans, ise bu durumun önümüzdeki dönemde, döviz piyasasında oynaklık yaratma olasılığını artırdığına işaret etti.

 

PÄ°YASA 50 BAZ PUANI FÄ°YATLIYOR

TCMB’nin ilgilenmesi gereken bir diğer konuysa, kısa vadeli sermaye akışında yaşanan artış. Merkez Bankası, daha önceki açıklamalarında, kredi büyümesinin ve kısa vadeli sermaye akışlarının önüne geçmek istediğini belirtmişti.

 

Quijano-Evans, bu nedenle toplantıdan munzam karşılık oranlarında yeni bir artış görülebileceğini de söyledi.

 

Credit Agricole’a göre, TCMB bu akşam Türk lirası munzam karşılıklarını 50 baz puan yükselterek, piyasadan tek seferlik 2 milyar Türk lirası çekebilir.

Quijano-Evans ek olarak, TCMB’nin, Türk lirasının dolar-euro sepetine karşı 1.78 seviyesinin altına inmesini istemediğini de belirtti.

Haberin Devamı

 

MORGAN STANLEY: RÄ°SKLÄ° BÄ°R KARAR

Uluslararası yatırım kuruluşu Morgan Stanley'in Orta Doğu, Türkiye  ve Kuzey Afrika baş ekonomisti Tevfik Aksoy tarafından hazırlanan raporda ise, olası bir faiz indiriminin enflasyon hedefini tehlikeye düşürebilecek riskli bir karar olacağı ifade edildi.

Aksoy'un raporunda, "Faiz indirimi TL'yi küresel risk iÅŸtahındaki dönüşlere karşı kırılgan hale getirir. Faiz artırımı bu ay gerçekleÅŸmesi beklenmeyen, alışılmışın dışında test edilmemiÅŸ bir politika. Ekonominin büyümeye devam ettiÄŸi, zorunlu karşılıklarda yapılan artışların henüz etkilerinin beklendiÄŸi ortamda kolay para politikası enflasyon görünümü için önemli bir risk olur" deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.   Â

Haberin Devamı

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!