Anadolu Üniversitelerinde 600 öğretim üyesi yetişiyor

Güncelleme Tarihi:

Anadolu Üniversitelerinde 600 öğretim üyesi yetişiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 10:36

ODTÜ, Anadolu'da kurulan üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacının karşılanması amacıyla 2001'de başlattığı Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında yaklaşık 600 araştırma görevlisi yetiştiriyor.

ODTÜ'nün yüksek başarı kriterlerine göre seçerek bugüne kadar yetiştirdiği 109 akademisyenin büyük çoğunluğu da öğretim üyesi kadrolarında göreve başladı.

DPT, Maliye Bakanlığı ve YÖK tarafından desteklenen ÖYP projesinde, tez danışmanları DPT kaynaklarıyla öğrencilerin tez çalışmalarını gerçekleştirebilmek için proje desteği alıyor. Program kapsamındaki araştırma görevlileri de doktora yeterlilik sınavını geçtikten sonra araştırma yapmak üzere 3-12 ay süreyle yurt dışında bir üniversitede araştırma yapmak üzere görevlendiriliyor.

ODTÜ Araştırmacılar Koordinatörlüğü tarafından 2001-2009 yıllarını kapsayan “Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı İstatistikleri” raporuna göre, bugüne kadar 109 öğrenci, ÖYP programını başarıyla tamamladı. Bu öğrencilerin de yaklaşık yüzde 68'i doktora yeterliliğini geçti.

Belirtilen süreler içinde ODTÜ, bu programa 771 öğrenci kabul etti. Bu öğrencilerin 586'sı halen eğitimine devam ederken, bu öğrenciler arasından 298'i doktora yeterliliğini geçti.

Programa başvuru yapan öğrencilerden yalnızca yüzde 9'u çeşitli nedenlerle programı tamamlayamazken, ÖYP'ye kabul edilen öğrencilerin yüzde 90'ı başarıyla programa devam ediyor.

SAYI 5'DEN 52'YE ÇIKTI

ODTÜ ÖYP, 2001'de ODTÜ, Atatürk, Kocaeli, Selçuk, Süleyman Demirel üniversitelerinin katılımıyla başlatıldı. Yoğunlaşan ilgi üzerine programa katılan üniversite sayısı bugün itibarıyla 52'ye yükseldi.

ÖYP'de en çok öğrencisi bulunan üniversite 84 öğrenci ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi oldu. Bunu 75 öğrenci ile Atatürk Üniversitesi ve 62 öğrenci ile Selçuk Üniversitesi izledi.

Bu üniversiteleri sırasıyla, Kocaeli, Akdeniz, Zonguldak Karaelmas, Mersin, Süleyman Demirel, Ondokuz Mayıs, Gaziantep, Çanakkale Onsekiz Mart, Erciyes, Ahi Evran, Gaziosmanpaşa, İnönü, Giresun, Uludağ, Artvin Çoruh, Bozok, Muğla, Kastamonu, Osmaniye Korkutata, Harran, Mustafa Kemal, Pamukkale, Trakya, Aksaray, Ardahan, Fırat, Ağrı İbrahim Çeçen, Erzincan, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Karamanoğlu Mehmet Bey, Namık Kemal, Anadolu, Çankırı Karatekin, Kafkas, Abant İzzet Baysal, Dumlupınar, Sinop üniversiteleri izledi.

Mevcut ÖYP öğrencilerinin yüzde 60'ı Fen Bilimleri Enstitüsünde eğitim alırken, mezun öğrencilerin yüzde 79'u Fen Bilimleri Enstitüsü, yüzde 17'si Sosyal Bilimler Enstitüsü, yüzde 4'ü ise Enformatik Enstitüsünden derecelerini aldı.

Bunun yanında ÖYP öğrenci sayısının en yüksek olduğu anabilim dalları sosyoloji olurken, bunu biyoloji ve ortaöğretim fen ve matematik alanları eğitimi ile Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Kimya ve İnşaat Mühendisliği alanları izledi.

ODTÜ REKTÖRÜ PROF. DR. ACAR NE DİYOR?

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, “Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı Koordinasyon Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, ÖYP programının en önemli amacının yükseköğretim sisteminde en önemli darboğaz haline gelen öğretim üyesi açığının kapatılması olduğunu ifade etti.

Acar, “2001 yılından bu yana, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının kontenjanlarının artırılması ve çok sayıda yeni üniversitenin açılmasıyla, öğretim üyesi açığı, bugün çok daha kritik düzeye ulaşmıştır. Bu gelişme, ÖYP'yi çok daha gerekli ve önemli kılmaktadır” diye konuştu.

Programın, dünya standartlarında bilimsel nitelik ve donanıma sahip genç akademisyenleri yetiştirmeyi hedeflediğini anlatan Acar, ODTÜ'nün öğrencilere sunulan olanakları sürekli iyileştirme ve Türk üniversitelerinin geleceğini emanet edeceği genç insanları, en iyi şekilde yetiştirme gayreti içinde olduğunu söyledi.

Acar, ÖYP'nin Türkiye'ye katkısının sadece öğretim üyesi yetiştirilmesi olmadığını, bu öğrenciler tarafından üretilen bilimsel yayınlar ve araştırma çıktılarının, ülkenin bilimsel üretimine ve teknolojik tabanına önemli katkı sağladığını belirtti.

Prof. Dr. Acar, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar 100'ü aşkın mezunumuzun yüzde 86'sı, üniversitelerinde öğretim elemanı olarak atandı. Bugün, 40 farklı üniversitenin araştırma görevlisi yaklaşık 600 öğrenci ODTÜ'de eğitim görmektedir. Bu öğrenciler, Türkiye'nin 47 değişik üniversitesinden lisans derecesi almış olan gençlerdir. Mevcut ÖYP öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 70'i doktora yeterlilik sınavını geçmiş bulunmaktadır. Bu da önümüzdeki birkaç yıl içinde üniversitelerine dönecek olan ÖYP mezunu sayısının hızla artacağını göstermektedir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!