Anadolu liseleri mecburen Türkçe

Güncelleme Tarihi:

Anadolu liseleri mecburen Türkçe
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet'in ele geçirdiği Milli Eğitim Bakanlığı rapor ve istatistikleri, yaklaşık 200 bin öğrencinin okuduğu Anadolu liselerinin, yokluk nedeniyle fiilen Türkçe eğitime döndüğünü ortaya çıkardı.

Milli Eğitim Bakanlığı, 8 yıllık eğitimle orta kısımları kaldırılan ve lise kısımları önüne hazırlık sınıfı konulan bu okullarda Türkçe eğitime dönülmesinden vazgeçti. Bakanlığın, ‘mevcut uygulamaya devam’ kararına karşın, Anadolu liselerinde yabancı dille okutulması gereken her 100 saat dersten 56 saatinin Türkçe verildiği belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın rapor ve istatistikleri, altyapı gereksinimleri düşünülmeden peşpeşe açılan Anadolu liselerinin büyük bölümünün çıkmazda olduğunu sergiledi. Okulların içinde bulunduğu çıkmaz, ‘Büyük bölümünde kuruluş hedeflerine ulaşmak her geçen yıl güçleşiyor’ diye özetlendi.

Anadolu liselerinde matematik ve fen grubu dersleri için toplam 2 bin 589 öğretmen görev yapıyor. Bunların 625'i yabancı dilde öğretim yaptıran üniversitelerden mezun. Geri kalan bin 964'ünün ise öğretmen yetiştiren fakültelerden mezun olduğu belirtildi. Büyük bölümünde Türkçe’ye dönülen 396 okulun, matematik ve fen grubu derslerini yabancı dille okutacak yeterli sayıda öğretmene sahip olanı yalnızca 2.

ÇÖKÜŞ NASIL BAŞLADI?

Eğitimin ‘gözde okulları’nın çöküşü 1983'ten itibaren ‘siyasi yatırım’ olarak peşpeşe açılmalarıyla başladı. ANAP'ın, 8 yıl süren iktidarında, öğretmen gereksinimi gözardı edilerek 134 yeni Anadolu lisesi açıldı. Refahyol'a ortak olduğu dönemde, ‘öğretmen yokluğunu’ gerekçe göstererek yabancı dille eğitime son verme kararı alan, ancak kamuoyundan gelen tepki üzerine bundan vazgeçen DYP'nin bu okullara en büyük darbeyi vurduğu ortaya çıktı. Kasım 1991'de iktidar olan DYP, Anadolu lisesi açmada rekor kırdı. 160 okulla işe başlayan DYP, kurduğu koalisyonlarda Milli Eğitim Bakanlığı'nı da elinden bırakmadı. İktidarda yaklaşık 7 yıl geçiren DYP ile bu okulların sayısı 394'e çıktı. ANASOL-D'nin Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay ise bu öğretim yılında 2 yeni Anadolu lisesinin açıldığını bildirdi. Böylece sayı 396'ya ulaştı.

İngilizce eğitim vermesi gereken Anadolu liseleri, yokluk nedeniyle Türkçe eğitim veriyor. Anadolu liselerinde görev yapan toplam 2 bin 589 fen-matematik öğretmeninden yalnızca 625'i dil biliyor. 396 Anadolu lisesinden yalnızca 2'sinde yabancı dille eğitim verilebildiği ortaya çıktı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!