Anadolu Kartalı'nda kaplan pençesi

Güncelleme Tarihi:

Anadolu Kartalında kaplan pençesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2009 17:56

KONYA 3'üncü Hava Jet Üs Komutanlığı'nda 8 Haziran'da başlayan Anadolu Kartalı- 2009/2 Eğitim Tatbikatı devam ediyor. Tatbikata Türkiye, ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'ün yanı sıra NATO AWACS unsurları da katılıyor. Gerçek harekat şartlarına benzetilmiş bir ortamda gerçekleştirilen ve 22'si yabancı toplam 83 uçağın katıldığı tatbikata, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Kuzey Irak'a yapılan operasyonlarda terör örgütü PKK kamplarını vuran filonun da uçakları da yer aldı.

Haberin Devamı

ANADOLU KARTALI TATBİKATI'NDAN FOTOĞRAFLAR

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen Anadolu Kartalı Tatbikatı kapsamında bugün Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda basına tanıtım günü düzenlendi. Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu, düzenlenen brifingde üs komutanlığı ile ilgili bilgi verdi. Tuğgeneral Nogaylaroğlu, “Konya 3'üncü Hava Jet Üs Komutanlığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin mevcut olan ana üslerinden bir tanesidir. Bünyesinde diğer üs komutanlıklarında olduğu gibi filo komutanlıkları vardır. 132'nci Filo Komutanlağı'nı bünyesinde barındırıyor. Ayrıca Türk Yıldızları da burada konuşlu. Genç teğmenlerinimiz burada F- 16 uçaklara geçiş eğitimini burada alıyorlar. Arama kurtarma çalışmalarına da katılıyoruz. Anadolu Kartalı Eğitim Komutanlığı da Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yer alıyor” dedi.

YENİ UÇAKLAR GELİYOR

Tuğgeneral Nogaylaroğlu, “Önümüzdeki yıldan itibaren envantere girecek olan komutanlık olarak onur ve gurur duyduğumuz Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçaklarının 4 adedi burada konuşlanacak. Ayrıca yeni envanterdeki JSF (Yeni nesil F- 35 savaş uçakları) uçaklarının da konuşlanma yeri Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı olacak” diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Tuğgeneral Nogaylaroğlu, tatbikatta uçakların kaç sorti yapılacağının sorulması üzerine, “Normalde katılan uçakların sabah ve öğleden sonra olmak üzere 2 kartal sortisi planlıyoruz. Her seferinde 50 uçak uçuyor. Buna göre 100 ile 120 uçak, kalkış yapıyor. 12 hafta içinde 9 günlük uçuş var. Bu yılki faaliyetlerde hava müsait olduğu için devam ediyor” dedi.

Gerçek mühimmat ile atış bölümlerine uluslararası katılımcıların iştirak edip edilmediğinin sorulması üzerine de Tuğgeneral Nogaylaroğlu, “Normal milli yaptığımız tatbikatlarda fiili atış var. Bölgemizde 4 atış sahası var. Bu bizim en önemli özelliğimiz. Uluslararası faaliyetlerde fiili atışı olarak herhangi bir atış icra edilmedi. Bunu sadece simüle olarak yapıyoruz” diye konuştu.

BUGÜNE KADAR 22 TATBİKAT YAPILDI

Anadolu Kartalı Tatbikatı ile ilgili bilgi veren Anadolu Kartalı Komutanı Yarbay Recai Doruk da tatbikatın 1998 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlğı'nın direktifi ile başladığını, 2001 yılında da Milli Güvenlik Kurulu tarafından onaylanarak faaliyete geçtiğini söyledi. Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın her yıl 4 kez ulusal ve uluslararası olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Yarbay Doruk, şunları söyledi:

“Anadolu Kartalı Tatbikatı yılda 4 defa ulusal ve uluslararası olarak gerçek harekat şartlarına benzetilmiş ortamda icra edilmektedir. Yapılan eğitimlerin gerçeğe en yakın ortamda icrası, ileri teknoloji ve simülasyonlardan faydalanılarak yapılmaktadır. Bugüne kadar ki tatbikatlarda 22 eğitim tamamladık. Bin 650 uçak ve 18 bin 200 personel eğitime katıldı. Uçaklar 14 bin sorti yaptı” dedi.

TATBİKAT ALANI

Yarbay Doruk, Anadolu Kartalı Komutanlığı tesisi hakkında da bilgi verdi. Yarbay Doruk, “Tesis, mavi, kırmızı ve beyaz karargah binaları ile birlikte 2 misafirhaneden oluşuyor. Ana brifing salonu vardır. Tatkibat alanı Ankara’nın güneyinden Akdeniz’e kadar uzanıp 300 kilometreye, 400 kilometrelik bir alandan oluşuyor. Anadolu Kartalı Tatkibatı’nın bu eğitime toplam 82 uçak bin 24 personel iştirak ediyor” diye konuştu.

KAPLAN PENÇESİYLE KALKIŞ

Simülasyonlu yapılan brifingin ardından tatbikata katılan pilotlar hazırlıklarını yaparak uçakların kalkacağı pist başına geldi. İlk olarak Türk Hava Kuvvetleri'nden ‘Kaplan’, ‘Korsan’, ‘Akıncı’, ‘Tunç’, ‘Kurt’, ‘Ceylan’ filolarına ait uçaklar kalkış yaptı. F- 16 uçaklarının içerisinde yerlerini alan Kaplan Filo'da görev yapan pilotlar, basın mensuplarına elleri ile kaplan pençesi şeklinde selam vererek kalkışını gerçekleştirdi.

Anadolu Kartalı Eğitimi'ne, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 29 ve 30 Nisan 2009 tarihlerinde Kuzey Irak'a yapılan hava harekatında terör örgütü PKK'nın Zap ve Avaşin- Basyan bölgelerindeki kamplarını vuran ve başarılı bir operasyon gerçekleştiren filonun da katıldığı öğrenildi. İngiltere'nin ise ‘Eurofighter’ adı altında Avrupa Birliği yapımı ikiz motorlu, delta kanatlı, avcı uçağı olarak bilinen 6 adet EF- 2000 uçağı ile tatbikata katıldığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!