Amerikan uçağında bombacı dehÅŸeti

Güncelleme Tarihi:

Amerikan uçağında bombacı dehşeti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2001 02:18

Amerikan Airlines'ın Paris-Miami seferini yapan Boeing 767 tipi uçağında bir yolcu ayakkabısına gizlediği bombayı, Atlantik üzerinde patlatmaya kalkıştı. Sahte İngiliz pasaportu taşıyan ve Arap olduğundan şüphelenilen bombacı, uçuş görevlileri ve yolcular tarafından yakalanıp etkisiz hale getirildi. Eylemciyi FBI sorgulamaya aldı

Haberin Devamı

11 Eylül'de iki uçağı kaçırılıp intihar saldırıları gerçekleştirilen American Airlines'a ait 63 sefer sayılı uçak, Paris'ten havalandıktan bir süre sonra, bombacı harekete geçti. Bombacı ayakkabısına gizlediği patlayıcıyı ateşlemeye çalışırken uçağa yayılan sülfür kokusu uçuş görevlilerin dikkatini çekti. Hemen alarm verildi. Personeli yolcuların da yardımıyla teröristi etkisiz hale getirdi.

ABD'nin en yakın askeri üssünden havalanan iki F-15 savaş uçağı, içinde 185 yolcu ve 12 mürettebat bulunan uçağı güvenli bir şekilde Boston'un Logan Havalimanı'na indirdiler.

PATLAYICI UÇAĞI YOKEDEBİLECEK KADAR

Havaalanı yetkililerinden Tom Kinton, yaptığı basın toplantısında, teröristin üzerinde uçağı patlatmaya yetecek kadar etkili bir bomba bulunduğuna dikkat çekerek, ‘‘çok büyük bir facianın eşiğinden döndük'' dedi.

Kinton, üzerinden Richard Reid adına düzenlenmiş İngiliz pasaportu çıkan 28 yaşındaki bombacının yanlız yolculuk ettiğini söyledi. Kinton, ayrıca 1.93 boyundaki eylemcinin, kendisini engellemeye çalışan bir bayan görevliyi hafif yaraladığını açıkladı.  Uçak havaalanına indikten hemen sonra Federal Güvenlik Bürosu (FBI) yetkilileri tarafından gözaltına alınan teröristin sorgulandığı bildirildi.

EYLEMCÄ°YÄ° FBI SORGULUYOR
   Â
American Airlines`a ait uçakta  üzerinde gizlediği patlayıcıyla eylem girişiminde bulunan kişinin Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından sorgulandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Uçağın iki adet F-15 savaş uçağı eşliğinde Boston`un Uluslararası Logan Havaalanı`na indiği sırada, pist çevresinde polis, itfaiye ve bomba uzmanlarının beklediği, tarama cihazına sokulan ayakkabıların topuğunda gizlenen C-4 tipi patlayıcıya rastlandığı belirtildi.

Ayakkabıların analiz için FBI laboratuvarlarına götürüldüğü, tek başına seyahat eden ve bagajı bulunmayan eylemci ile birlikte bazı yolcuların havaalanında FBI tarafından sorguya çekildiği açıklandı.

Paris-Miami seferini yapan uçakta bulunan 185 yolcu ile 12 kişidenoluşan mürettabat, inişten sonra uçaktan güvenli bir şekilde çıkarılırken, Richard Reid adına düzenlenen İngiliz pasaportuyla seyahat eden ``Arap görünümlü`` eylemci FBI tarafından gözaltına alındı. 

Yolcuların, eylemciyi etkisiz hale getirerek koltuğuna bağladıkları ve uçakta bulunan iki doktorun, eylemciye sakinleştirici verdikleri, daha sonra da patlayıcı yerleştirilen ayakkabıların eylemcinin ayaklarından çıkarıldığı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!