Amerikan basınına kapak olan Türk ‘anne’

Güncelleme Tarihi:

Amerikan basınına kapak olan Türk ‘anne’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2012 00:00

Colombia Üniversitesi hocası Dr. Yasemin Osman’ın evlat edinme mücadelesi, New York’ta Anneler Günü’nün konusuydu. Doktor Yasemin’in bürokrasi nedeniyle Anneler Günü’nde bebeğine kavuşamaması, New York Daily News’a haber oldu.

Haberin Devamı

ABD’nin New York kentinde doğan Türk asıllı doktor Yasemin Osman’ın evlat edinme mücadelesi, New York Daily News gazetesine konu oldu. Gazete, Colombia Üniversitesi’nde ders veren Dr. Yasemin Osman’ın, bürokrasi engeli yüzünden Anneler Günü’nde evlat edinmek istediği Azeri bebekten ayrı kaldığını yazdı.

‘Çok sevdim onu’

Kültür ve dil benzerliği nedeniyle Azerbaycan’dan evlat edinmek istediğini, 2010 temmuz ayında ‘Dudak damak yarığı’ sorunu olan 18 aylık Azeri bebek Mehin’in videosunu aldığını anlatan doktor, mücadelesini şöyle anlattı: “Ameliyata ve konuşma terapisine ihtiyacı vardı. Çok sevdim onu. Bir yıl sonra Bakü’ye gidip, Mehin’in kaldığı yurdu ziyaret ettim. Önce korktu, fakat yakınlık duymaya başladı. Ondan ayrılınca gözyaşlarına boğuldum. Ertesi gün evlatlık almak için duruşmaya gittim fakat daha sonra evlatlık vereceklerini söylediler.” Çaresiz New York’a dönen Dr. Yasemin Osman, Çocukların Korunması ve Ülkelerarası Evlat Edinme Konusunda İşbirliğine Dair Sözleşme formu doldurduğunu, fakat aracı kurumun sorun olduğunu belirttiğini anlatarak, şöyle devam etti: “Avukatım Azerbaycan’ın, benim evlat edinme sürecinden önce Lahey onaylı olmadığını söyledi. Şimdi onaylı. Fakat Azerbaycan Lahey Sözleşmesi’ne katıldığından beri evlat edinen ilk insanlardan biriyim” dedi. İki ülke arasında protokolü çözmek için ABD’li senatörlerden de yardım isteyen Dr. Yasemin Osman, “Mehin benim evim yerine yetimhanede kalıyor” diyerek üzüntüsünü anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!