Amerikalı’nın şaşkınlığına kızdı

Güncelleme Tarihi:

Amerikalı’nın şaşkınlığına kızdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2006 00:00

"Dondurmam Gaymak"ın yönetmeni Yüksel Aksu, filmi seyrederken, bazı üstsüz kadınların güneşlenme sahnesini görünce, "Türkiye’de böyle şeyler var mı" diye şaşıran ABD’lileri eleştirdi.

Aksu, "Allahın kazma Amerikalısı, bizi Afganistan’ın taşrası mı zannettin. 400 yıllık ülkesin. Benim topraklarımın kültürü 10 bin yıllık" dedi.

New York’ta düzenlenen "Queens Film Festivali"nde açılış filmi olarak gösterilen, "En İyi Komedi Filmi" ve "En İyi Yönetmen" ödüllerini alan "Dondurmam Gaymak"ın yönetmeni Yüksel Aksu, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Sürekli Mesleki Gelişim Etkinlikleri çerçevesinde, "Bir Film ve Bir Yönetmen" konulu söyleşiye katıldı. Hipokrat Konferans Salonu’nda yapılan söyleşide konuşma yapan Aksu, "Dondurmam Gaymak" filmini yaparken ABD ve geleneksel entelektüel yapısıyla Avrupa’dan değil, İtalyan Sineması’ndan etkilendiğini söyledi. Filmi yaparken yerel şive kullanmasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Aksu, "Globalleşen dünyada bir süre sonra şiveler unutulacak. Hatta ulusal diller tehlike altında. Yıllar sonra birileri çıkıp, Muğla’nın Ula ilçesindeki şiveyle ilgili araştırma yaparsa, filmim onlara belge olsun. Globalleşmeye karşı değilim ama kola da ayranımı yok etmesin" dedi. Filmimde kırsal bölgenin tutuculuğunu ve Türkiye’deki hoşgörü ortamını aynı anda işlediklerini anlatan Aksu sözlerini şöyle sürdürdü: "Benim ülkemin kırsalında bile insanların üstsüz güneşlenebileceği yerler bulunur. Bu sahneyi gören bir ABD’li, ’Ya, sizin ülkenizde üstsüz güneşlenilebilir mi’ diye sordu. Bizi ilkel zannediyorlar. Sanki daha iki ayağı üzerine kalkmamış ilkel insanlarız. Allahın kazma Amerikalısı. 400 yıllık ülkesiniz. Benim ülkemin topraklarından M.Ö 8 bin yıllarına ait duvar yazıları çıkıyor..." Söyleşinin ardından katılımcılara dondurma dağıtıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!