Amerikalı’nın kader haftası

Güncelleme Tarihi:

Amerikalı’nın kader haftası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

YSK, ABD vatandaşı olduğunu itiraf eden FP Milletvekili Merve Kavakçı'nın mazbatasının iptal edilip, edilmemesine bu hafta karar verecek. Meclis Başkanlığı'nın tavrı da bu hafta netleşecek. Ankara 1 nolu DGM ise ‘‘Kavakçı'ya yurdışına çıkış yasağı konulması’’nı ele alacak.

Türban skandalının mimarı FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın geleceği bu hafta belli olacak. ABD vatandaşı olduğunu itiraf eden Kavakçı hakkında önceki gün resen inceleme başlatan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu hafta mazbatasının iptal edilip edilmemesi konusunda karar verecek. Yine türbanını çıkarmadığı için milletvekili yemini edemeyen Kavakçı hakkında TBMM Başkanlığı'nın tavrı da bu hafta netleşecek. TBMM Genel Kurulu çarşamba günü toplanacak. Ankara 1 No'lu DGM ise bugün, Kavakçı'ya ‘Örgüt üyeliği, casusluk, Anayasal düzeni bozmaya teşebbüsten’ soruşturma yürüten Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in geçtiğimiz Cuma günü yedek hakimlikte reddedilen yurtdışına çıkış yasağı konulması talebini görüşecek. Yüksel'in ek yazı ile bugün DGM'ye başvurarak, Kavakçı'nın ABD vatandaşı olduğu için milletvekilliğinin hukuken geçersiz olduğunu, hakkında YSK'nın inceleme başlattığını belirteceği öğrenildi. DGM bu talebi kabul ederse Kavakçı gibi mazbata alan, ancak yemin etmeyen kişilerin, ‘milletvekili dokunulmazlığına sahip olmadığı’ tezi yargıdan vize almış olacak. Kavakçı bu yönde ilk örnek olacak. Yurtdışı yasağının konması halinde, Savcı Yüksel'in Kavakçı'nın gözaltına alınarak, hakkındaki iddialardan sorgulanmasını isteyeceği öğrenildi.

VEKİLLİĞİ İPTAL EDİLEBİLİR

ABD vatandaşı olurken, hakim huzurunda, ‘‘Burada önünüzde, şimdiye kadar tabiiyetinde bulunduğum her türlü devlet tabiiyeti ve egemenliğini reddettiğini’’ sözleri ile ABD'ye bağlılık yemini ettiği ortaya çıkan Kavakçı'nın milletvekilliği de tehlikede. ‘‘Evet, ABD vatandaşıyım’’ itirafı üzerine, Kavakçı hakkında inceleme başlatan YSK'nın kurduğu özel komisyon çalışmaya başladı. YSK Komisyonu, İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarından Kavakçı'nın vatandaşlık durumu ile ilgili istenen bilgileri bekliyor. Bu bilgiler geldikten sonra, komisyon Kavakçı'nın vatandaşlık statüsü ile ilgili rapor hazırlayacak. Dışişleri kaynakları ise her şeyin çok açık olduğunu belirterek, Türkiye ile ABD arasında çifte vatandaşlık diye bir uygulamanın kesinlikle olmadığını ifade ettiler. Komisyon önce Kavakçı'nın bizim mevzuatımıza göre Türk vatandaşı mı, ABD vatandaşı mı, yoksa çifte vatandaş statüsünde mi olduğunu belirleyecek. YSK komisyonu, Kavakçı'nın nasıl ABD vatandaşı olduğunu araştıracak. Kavakçı'nın iddia ettiği gibi ABD vatandaşı eşi sayesinde otomatik vatandaşlık mı aldığı, yoksa dilekçe verip bekledikten sonra hakim huzurunda ABD'ye bağlılık yemini ederek vatandaş mı olduğu inceleyecek. Kavakçı'nın milletvekili adayı olmak için yaptığı başvuruya eklediği Türk vatandaşı olduğuna ilişkin nüfus cüzdanı fotokopisi de araştırma konusu yapılacak.

SAVUNMASI DA İSTENECEK

YSK gerekli görmesi halinde Kavakçı'dan da ABD vatandaşlığına girişi ve milletvekili olması ile ilgili savunma isteyecek. YSK bu çalışmanın sonrasında tüm bu konuları değerlendiren komisyon raporunu görüşerek, Kavakçı'nın milletvekilliği konusunda Anayasa, yasalar ve seçim mevzuatı çerçevesinde karar verecek. YSK, Kavakçı'nın ABD vatandaşı statüsünde olduğu ve bu ülkeye bağlılık yemini ettiği sonucuna varırsa; Anayasa ve Milletvekili Seçimi Kanunu'na göre, ‘Türk vatandaşı olmasına ilişkin seçilme şartını taşımadığı’ gerekçesiyle mazbatasının iptaline karar verebilecek. YSK yetkilileri, şimdiye kadar böyle bir örnek bulunmadığını, çok kapsamlı bir inceleme yapılacağını ve sonucun bir, iki günde alınamayacağını kaydettiler.

Tavrı net değil

Merve Kavakçı ve Fazilet Partisi yönetiminin, 12 Mayıs Çarşamba günü toplanacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde nasıl tavır alacakları hálá belirginleşmedi. Özellikle Kavakçı'nın, ‘‘Evet, ABD vatandaşıyım’’ itirafından çok sayıda Fazilet milletvekilinin büyük rahatsızlık duyduğu ve nasıl bir tavır alacağını belirlemeye çalıştığı bildiriliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!