Amerika ile Almanya arasında casusluk anlaşması imzalanmayacak

Güncelleme Tarihi:

Amerika ile Almanya arasında casusluk anlaşması imzalanmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2014 12:20

Almanya'da geçen yıl ortaya çıkan dinleme skandalı ardından ABD ile Almanya arasında soğuk rüzgarlar esiyor.

Haberin Devamı

Almanya'da geçen yıl ortaya çıkan dinleme skandalı ardından ABD ile Almanya arasında casusluk faaliyetlerini sonlandırmayı amaçlayan 'No-Spy' antlaşmasının imzalanmayacağı ortaya çıktı.

Amerika'nın Sesi Radyosu, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) Almanya olmak üzere çeşitli ülkelerden istihbarat bilgilerini toplayarak işlediğinin ortaya çıkmasının ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin etkilendiğini, Berlin yönetiminin iki ülke arasında casusluk faaliyetlerini sonlandırmayı amaçlayan 'No-Spy' antlaşmasının yapılmayacağının anlaşılmasının hayal kırıklığına yol açtığını bildirdi.

Geçen yıl Ağustos ayında CIA'in eski sistem analisti Edward Snowden?ın ifşa ettiği belgelerde yer alan Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesinin Almanya'dan ayda 500 milyon dolayında telefon ve internet verisi sağladığı iddiası ve artan tepkiler ardından Almanya'nın, ABD ile istihbarat çalışmalarını düzenleyen bir anlaşma yapma teklifini sunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Almanya'daki federal seçimler öncesinde dönemin Başbakanlık Özel Dairesi'nden sorumlu Devlet Bakanı Ronald Pofalla'nın, Almanya Dış İstihbarat Servisi BDN ile NSA temsilcileri arasında görüşmelerin yapıldığını ve Amerikan tarafının istihbarat çalışmalarını yürütürken Alman yasalarına uyacağı yönünde bir antlaşma yapmaya hazır olduğunu açıkladığı, anlaşmanın gelecekte Batı devletleri istihbarat birimlerinin çalışmalarına standart getirmek bakımından 'büyük bir şans' olduğunu bildirdiği hatırlatıldı.

Ancak, Alman diplomatlar ABD yetkililerin böyle bir antlaşma yapılacağı yönünde hiçbir somut girişimleri olmadığını, tersine iki ülke arasındaki casusluk çalışmalarıyla ilgili görüşmelerin daha ciddi bir şekilde başlamadan sona erdiğini açıkladı. Başkan Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice'nin, Washington'un Almanya ile böyle bir anlaşma imzalayarak örnek yaratmak istemediğini ve bu yüzden casusluk faaliyetlerini sonlandıracak 'No-Spy' antlaşmasının imzalanmasının imkansız olduğunu seçimlerin hemen ardından Alman yetkililere bildirdiği kaydedildi.

Haberin Devamı

'Süddeutsche Zeitung' gazetesi, geçen aylarda Amerikan yetkililerle görüşmeleri sürdüren Alman dış istihbarat kuruluşu BND'den üst düzey bir yetkili anlaşmanın gerçekleşmemesini 'Amerikalılar bizi kandırdı' diye yorumladı. Alman hükümet sözcüsü konuya ilişkin soruları yanıtsız bırakırken, anlaşmaya yönelik müzakerelerin yeniden başlama ihtimali çok az olarak tanımlanıyor. Berlin'deki yorumcular konunun Başbakan Angela Merkel?in Haziran ayında gerçekleşmesi beklenen Washington ziyaretinde yeniden gündeme gelebileceğini ifade etti.

Obama'nın Noel tatili esnasında kayak yaparken kaza geçiren Merkel'e geçmiş olsun dileklerini ilettiği ve yeni kurulan hükümet nedeniyle tebrik ettiği de açıklandı. Merkel son olarak 2011'de Washington'u ziyaret etmiş, Obama ise geçen yıl Haziran ayında Berlin'e gelmişti. İkili ilişkiler NSA'nin Merkel'in cep telefonunu da bir süre dinlendiğinin ortaya çıkması sonrasında oldukça gerildiği hatırlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!