Ameliyatta teknik sorun çıktı

Güncelleme Tarihi:

Ameliyatta teknik sorun çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2007 17:08

DİYARBAKIR Devlet Hastanesi’nde fıtık ameliyatı için ameliyathaneye alınan Yaşar İnanç, bir saat bekletildikten sonra başka hastanın ameliyat olacağı gerekçesiyle Genel Cerrahi Uzmanı Hayrettin Varol Güneş tarafından ameliyathaneden çıkarıldı. Güneş’in kendisini, “Teknik bir sorun çıktı, seni bugün ameliyat etmeyeceğim. Sen kalk başkası ameliyat olacak” diyerek çıkardığını söyleyen 60 yaşındaki İnanç, ameliyat önlüğüyle acil servis önünde hastane görevlileriyle tartıştı.

Haberin Devamı

İnanç, “Büyük şaşkınlık içinde kaldım. Doktor daha önce de ameliyatımı ertelemiş bu yüzden tartışmıştık. Bana o yüzden böyle davrandığını sanıyorum” dedi. Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat, “Olay tamamen bir yanlış anlamadan ve karışıklıktan meydana gelmiş. Ameliyat edileceklerin listesi karışmış” dedi.

Diyarbakır Özel İdare Müdürlüğü Köylere Hizmet Götürme Birliği’nde işçi olarak çalışan Yaşar İnanç, geçen yıl Aralık ayında kasıklarında meydana gelen ağrılar yüzünden Devlet Hastanesi’ne gitti. Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Hayrettin Varol Güneş, muayene ettiği İnanç’a kasıklarında fıtık olduğu teşhisi koyup 4 Ocak 2007 tarihinde ameliyat için gün verdi. İnanç, ameliyat öncesi görüşmek için gittiği Güneş’ten, “Seni verdiğim tarihte ameliyat edemeyeceğim. Çocuğum hasta onu Ankara’ya götüreceğim. Daha sonra seni ameliyat ederiz” yanıtını aldı. Bunun üzerine sinirlenen Yaşar İnanç, “Siz hastalara doğru dürüst bakmadığınız için çocuklarınızın başına bu geliyor” diyerek doktorun yanından ayrıldı.

Haberin Devamı

Ağrıları artan Yaşar İnanç, 10 gün önce yine hastaneye giderek Doktor Hayrettin Varol Güneş’e muayene oldu. Güneş tarafından yine fıtık teşhisi konulan İnanç, 16 Nisan’da 762 protokol numarasıyla hastaneye yatırılıp, kendisine 18 Nisan’da ameliyat günü verildi. Ameliyat günü tüm hazırlıkları yapılan İnanç, görevliler tarafından sedye ile odasından alınıp ameliyathaneye götürüldü. İnanç’ın adı da ameliyat odası girişindeki panoya ameliyat olacaklar listesine yazıldı. Üzerine ameliyat elbiseleri giydirilen Yaşar İnanç, daha sonra masaya yatırılıp, son tetkikleri yapıldı. Yaklaşık 1 saat doktorun gelmesini bekleyen İnanç’a narkoz verilmeden ameliyathaneye giden Doktor Güneş, “Seni bugün ameliyat yapmayacağım. Teknik bir yanlışlık oldu. Başka hastaları ameliyat edeceğim. Sen kalkıp git. Sonra ameliyat ederiz” dedi.

Doktorun bu sözleri karşısında şaşkına dönen İnanç, Güneş’e, “Sorun nedir bana söyleyin. Kalbimde sorun mu var? Trafik kazası oldu da çok acil ameliyat olması gereken hastalar mı var? Tansiyonum mu yükseldi, ne zaman ameliyat olabilirim?” diye sordu. Bunun üzerine Güneş, “Hayır teknik bir hata var. Ameliyat akşam da olabilir, üç ay sonra da olabilir” karşılığını verdi. Üzerindeki ameliyat önlüğü ile sinirlenerek masadan kalkan Yaşar İnanç, hastane dosyasını da yanına alarak acil kapısı önünde başına gelenlerin şaşkınlığını yaşadı. Yaşadığı olaylara bir anlam veremediğini anlatan İnanç, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Geçen yıldan beri bu ameliyatı olmak için çabalıyorum. Ama hastaneye her geldiğimde hep bu doktora denk geldim. İki kez kendisine muayene oldum. Her ikisinde de kendisi bana ameliyat günü vermesine rağmen ameliyatı gerçekleştirmedi. İlkinde çocuğunun hasta olduğunu ve onu Ankara’ya götüreceğini söyledi. Ben de ona, ‘Siz vatandaşa iyi davranmadığınız için başınıza bu geliyor’ dediğim için bana sinirlendi. Ameliyat olabilmek için 3 ay sonra yanına gittiğimde bana ‘seni hatırladım’ diyerek bütün tahlillerimi tekrar yaptırdı ve ameliyat için beni hastaneye yatırdı. Tetkikleri inceleyen anestezi uzmanı ameliyat olmamda herhangi bir problem olmadığını söyledi. Ameliyat için bana bir gün verildi. Sabah erkenden hazırlığımı yaptıktan sonra ameliyathaneye alındım. Masada bir saat bekletildim. Ameliyat için gelen doktor benimle adeta alay edercesine ‘seni ameliyat edemem. Teknik bir sorun var. Başkalarını ameliyat etmem lazım’ dedi. Ben ise nedenini sorduğumda bana ‘bu akşam da olabilirsin, üç ay sonra da’ dedi. Ben de dosyamı alarak üzerimdeki ameliyat önlüğüyle dışarı çıkıp derdimi önüme gelene anlattım.”

Haberin Devamı

AMELİYAT SIRASI KARIŞMIŞ

Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde, üzerinde ameliyat elbisesiyle çevredekilere durumunu anlatan Yaşar İnanç, hastane görevlileriyle de tartıştı. Yetkililerin, “Sorunun ne, bize anlat” demesi üzerine İnanç, “Sorunum üzerimdeki ameliyat önlüğünden belli olmuyor mu? Ben şu anda ameliyatta görünüyorum ancak buradayım. Bunun nedeni ise doktor. Doktor,bana karşı tavır almış, ikinci kezdir aynı şeyi yapıyor” dedi. Görevlilerin, “gel seni ameliyat edeceğiz’ demesi üzerine ise İnanç, “Günlerdir tetkiklerimi yaptırdım. Her şey bitti masaya yattım, doktor gelip bana yanlışlık oldu sen kalk dedi. Ben ameliyat olmayacağım” dedi.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat olayın tamamen bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını söyledi. Kubat, “Ben de o gün hastanedeydim. Doktor ameliyata iniyor, ancak hasta ameliyat edilecekler listesinde olmadığı için karışıklık olmuş. Doktor kendisine, ‘yanlışlıkla isminiz silinmiş, ameliyat listesi değişmiş, sizi yarın ameliyat edeyim’ demiş. Hastanın ameliyatı da acil değilmiş. Hasta da sinirlenip dosyasını alıp çıkmış ameliyathaneden. Doktor daha sonra kendisini ameliyat etmek için başhekimle birlikte sürekli aradı ama bulamadı. Kesinlikle doktorun bir hatası yok. Bu olayda maddi bir çıkar beklentisi de kesinlikle yoktur. Sorun, ameliyat edileceklerin listesinin karışmasından kaynaklandı” dedi. Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fetin Rüştü Yıldız ise “Hastanın neden ameliyat edilmediğini bilmiyoruz. Bu konuyu araştırıyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!