Aman evinizin kıymetini bilin

Güncelleme Tarihi:

Aman evinizin kıymetini bilin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ömerli'de temiz hava, bol müzik ve mevzi sağanak yağış var. H2000 Müzik Festivali için İstanbul'un bu ücra köşesine gelmeyi göze alan 3000 civarında genç insan, Türkiye'nin ilk ‘‘Woodstock-vari’’ festivalinde her şeye rağmen eğlenmeyi başarıyor.

Kimi çadırına, kimi uyku tulumuna, kimi de sadece gençliğine güvenerek yağmur tehdidine rağmen Ömerli'ye gelmiş. İlk gün yakıcı güneşten korunmaya çalışanlar ikinci günün sabahında bastıran acımasız yağmurla karşılaştılar.

H2000'de bir ana sahnenin yanı sıra iki tane de büyük çadırda müzik yapılıyor. Çadırlarda fiyakalı DJ'ler, ana sahne de ise Chumbawamba, Bush, Lamb, Jay Jay Johanson, Apollo 440 gibi dünyaca ünlü gruplar var.

H2000'de sadece müzik yok. Her türü eğlence ortamı mevcut. İsteyen Bungee Jumping yapıyor, isteyen voleybol oynuyor, isteyen de Camel çadırındaki tek kişilik sinema odasında kısa bir film seyredebiliyor.

AAA KERTENKELE!

Doğa ve genç insanların tanışması, bayağı enterasan sonuçlarda doğurabiliyor. Yani şu kadarını söyleyeyim, nal kadar çekirgeyi görüp ‘‘Aaa usta, kertenkeleye bak’’ diye bağıranına bile rastladım.

Yiyecek ve içecek konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Tek sorun yağmur. Açıkçası bizim gençler biraz lapacı çıktı. Yağmurun bastırması üzerine seri hareketlerle olay mahalini terk edenler, hemen sıcak evlerinin yolunu tuttular.

H2000'de müzik hiç, ama niç susmuyor. Dans çadırlarında sürekli müzik var. Söz konusu çadırlar, festival esnasında çarpıcı görüntülere de sahne oldu. ‘‘N'oluyor burada yahu’’ diyerek festivale gelen Ömerli halkı, ortama anında uyum sağladı. Başörtülü teyzeler, gömleğini göbeğine bağlamış amcalar, piercing'li ve fıstıki yeşil saçlı çocuklarla karşılıklı döktürdüler.

Anarşist topluluk

Chumbawamba

Festivalin ilk gecesinin yıldızları, anarşist İngiliz topluluk Chumbawamba, Alman Bandaloop ve Portishead'in DJ'si Adam Smith'di. Dans çadırlarının çoğu zaman ana sahneden fazla izleyici çekmesi de ilk gecenin enteresan yönlerinden biriydi.

Festival yağmura rağmen sürüyor. Programda herhangi bir aksaklık yok. İlk gün herkes ses düzeninden ve organizasyondan memnundu. Ömerli Belediyesi'de hakikaten çok iyi calıştı. Binlerce kişinin eğlendiği alanda yerde bir çöp bile yoktu. İlk gün çadırların bulunduğu alanda gerçekleşen bir iki küçük hırsızlık olayının dışında pek bir ‘‘arıza’’ çıkmadı. Yani gençler güvenliği sağlayan jandarmayı pek üzmediler.

FESTİVALİN RUHU VAR

Bu arada ‘‘festival ruhu’’ diye bir şey de hakikaten varmış. Yardımlaşma duygusu üst düzeyde. Çadır kurmayı bilmeyenlere (Bu ben oluyorum), parası olmayanlara, hatta kalacak çadır arayanlara yardım edecek biri mutlaka çıkıyor. Bu tür haberlerde ‘‘Aralarında bilmem kimlerin de bulunduğu’’ diye başlayan bir cümle kurulur ve ortama katılan ünlüler sıralanır. Burada bu cümleyi kurmaya kalkışırsak yanlış olur. Çünkü Deniz Arcak'ı saymazsak ortalıkta hiç ünlü şahsiyet falan yok. Tabii bugün sahne alacak Türk sanatçıları tenzih ederiz. H2000'in son günü yani bugün üniversite sınavından çıkanların da katılımıyla izleyici sayısının artması ümit ediliyor. Tabii yağmurdan tırsmazlarsa.

Velhasımkelam Türk Woodstock'ında son durum böyle. Beni soracak olursanız, börtü böceği sevmeyen ve kamp olayından hayatı boyunca hazzetmemiş biri olarak sadece şunu söyleyebiliriim: Evinizin kıymatini bilin. Çadırda uyanmak hakikaten çok fena bir şey!..

Ünlü Woodstock Festivali'nin benzeri, Türkiye'de ilk kez İstanbul'un şirin beldesi Ömerli'de gerçekleştirildi. Dünyaca ünlü müzik gruplarının ve yerli sanatçıların sahneye çıktığı festivale, olumsuz hava koşullarına rağmen gençler büyük ilgi gösterdi. Arkadaşımız Kanat Atkaya, festivali Hürriyet için izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!