Aman çekilme

Güncelleme Tarihi:

Aman çekilme
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yılmaz, liderlikten ayrılacağı yolunda herhangi bir açıklama yapmadı ama, kurmayları kendisine ‘‘aman çekilme’’ mesajları iletiyor. Genel Başkan Yardımcısı Okuyan, ‘‘O olmasa, baraja takılırdık’’ dedi.

Seçimlerde ağır yenilgi alan ANAP'da Genel Başkan Mesut Yılmaz'a ‘aman istifa etme’ baskısı yapılıyor. Sadece yakın arkadaşları ile görüşen Yılmaz'a, hükümet kurulması çalışmalarına yönelmesi önerisi yapıldı.

Seçim sonuçlarının alınmasından bu yana tam bir sessizliğe gömülen ANAP'ta, alınan ağır yenilgiye rağmen, küskünler dışında henüz hiç bir partili Yılmaz'ın istifasını dillendirmedi. Buna karşın, Genel Başkan Yardımcılarından Bülent Akarcalı ile Yaşar Okuyan istifaya karşı çıktılar. Akarcalı, ‘‘İstifa etmekle ne elde edilecek? Hiç değilse Mesut Bey sayesinde Karadeniz'de 3-4 puan daha yüksek oy alınıyor. O da olmasa ANAP baraj altında kalır’’ derken, Okuyan, şunları dedi:

‘‘Mesut Bey'in istifasına da bunu talep edenlere de karşı çıkarım. Mesut Bey büyük hizmet yaptı. Bu hizmetlerini hükümete girerek sürdürme şansına sahip. Ayrıca bizim genel başkanımızın istifasının medya tarafından istenmesi de yanlıştır, geri tepecektir. Alınan sonuçları ve yapılması gerekeni biz aramızda oturur konuşuruz. Ama bize baskı yapılamaz.’’

DURUMU DÜZELTİRİZ

Akarcalı ve Okuyan'a ANAP teşkilatı üzerinde ağırlığı bulunan Orman eski Bakanı Ersin Taranoğlu da destek verdi. Taranoğlu, Yılmaz'ın yaptığı hizmetlerin karşılığını alamadığını savunarak, ‘‘Genel başkanımızı değiştirme hakkı bizim. Sonuç istediğimiz değil; ama bunu düzeltecek tedbirleri de biz alırız’’ dedi.

Yılmaz'a yakın bu isimler Türkiye'nin şu an önündeki sorunun hükümet kurma çalışmaları olduğunu da kaydederek, ANAP'ın kendisini buna yoğunlaştırması gerektiğini kaydettiler.

ANAP'ın Yılmaz'dan önceki genel başkanı Yıldırım Akbulut da istifa konusuna girmek istemeyenlerden biri. Alınan sonucun partisi için iyi olmadığını söyleyen Akbulut, ‘‘Bu düşüşe şaşırdık. Hiç beklemediğimiz bir sonuç çıktı. ANAP büyük oy kaybetti’’ dedi. Ancak bu sözlerine rağmen, Yılmaz'ın istifa edip etmemesi konusunda, ‘‘Bunlar şahsi takdirler. Benim bu konuda bir dahlim olmaz’’ demekle yetindi.

İMAJ DEĞİŞİKLİĞİ

Açıkça dile getirilen bu görüşlerin yanısıra, Yılmaz'a partinin ve kendisinin imajını değiştirme önerisi de yapılıyor. ANAP örgütünün yeni baştan ele alınması; kişisel sorunları değil, halkın sorunlarını dile getiren bir teşkilat yapısına dönülmesi önerildi. Yılmaz'ın yapılan öneriler arasında, kendisinin halkla daha çok içiçe gireceği yaşam tarzını benimsemesi de bulunuyor. Yılmaz'a bu önerilerde bulunan isimler, hem MHP'nin hem de DSP'nin görüntü imajı ile oy topladıklarını ileri sürdüler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!