Alzheimer, eğitimli insanlarda daha hızlı gelişme gösteriyor

Güncelleme Tarihi:

Alzheimer, eğitimli insanlarda daha hızlı gelişme gösteriyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2006 00:00

Alzheimer hastalığının yüksekeğitim görmüş kişilerde daha hızlı ilerlediği ortaya çıktı. Eğitim arttıkça, hastalığın gelişme hızı da artıyor.

AMERİKALI bilim adamları, son yapılan Alzheimer araştırmalarında, yüksek eğitimli kişilerde hastalığın daha hızlı bir seyir izlediğini tespit ettiklerini duyurdular. Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Dr. Nikolaos Scarmeas ve ekibi, okuma yazma bilmeyenlerden yüksek eğitim görenlere kadar, toplumun değişik eğitim seviyelerinden gelme 312 Alzheimer hastasını 5 yıl boyunca izledi. Bilim adamları, gözlenen süre içinde tüm hastalarda kavrama yetisinin kötüye gittiğini, ancak fazladan alınan her bir yıllık eğitimin, hastalarda özellikle hafıza ve düşünce süreci hızının yüzde 0.3 daha fazla kötüleşmesine yol açtığını tespit ettiler.

Sonuçları Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry dergisinde yayımlanan araştırma sırasında hastaların beyinlerindeki değişimlere, yüksek tansiyon, depresyon ve yaş gibi faktörlere de bakıldığı, ancak bunların hastalığın yüksek eğitim görmüş kişilerde daha hızlı gelişmesiyle bağlantısının bulunmadığı ifade edildi. Dünyada 12 milyon Alzheimer hastası var. Hasta sayısının nüfusun yaşlanmasıyla artması bekleniyor.

Hastalığın nedeni kalıtsal faktörler

ABD'de şubat ayı başında yapılan diğer bir araştırma, Alzheimer hastalığının büyük ölçüde kalıtsal olduğunu ortaya koydu. California Üniversitesi'nden Prof. Margaret Gatz ve ekibinin araştırmasında, 1998'den bu yana yaşları 65'in üzerinde olan 11 bin 884 İsveçli ikiz üzerinde yapıldı. Kalıtsal faktörlerin etkisinin Alzheimer hastalığında son derece önemli olduğu belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!