Altınova'ya 5 yıl patates yasağı

Güncelleme Tarihi:

Altınovaya 5 yıl patates yasağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 15:26

BALIKESİR Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun, ‘Kuzey Ege'nin patates ambarı' olarak bilinen Ayvalık İlçesi'ne bağlı Altınova Beldesi'ne 5 yıl süreyle patates ekimi yasağı konduğunu açıkladı. Altınova yöresindeki patateslerde, kahverengi çürüklüğü hastalığı bulunduğunu belirten Ceyhun, patates ekilen alanlara 5 yıl süreyle hububat ekilmesi gerektiğini bildirdi. Üreticiler ise, ekim alanlarının sertifikasız tohumların yol açtığı hastalıklar nedeniyle her geçen gün daraldığını savundu.

Altınova Beldesi'nde düzenlenen Kiraz Fidanı Dağıtım töreninde konuşan Balıkesir Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun, beldeyle aynı adı taşıyan ovada patates ekiminin yasaklandığını açıkladı. Ceyhun, beldenin, karantina altına alınmadığını, üreticinin uyarılmasıyla yetinildiğini bildirirken, Altınovalı üreticilerin yasağa uyduğunu söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan gelen uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda yasak kararının alındığını anlatan Ceyhun, şöyle konuştu:

“Altınova Beldesi'nde yaklaşık 1000 dekar alanda patates ekiliyordu. Altınova'da son yıllarda patates kahverengi çürüklüğü hastalığı çok yaygınlaştı. Hastalık olan patatesler ancak toplu tüketim yerlerinde kullanılabiliyor. Buralarda kullanılan patateslerin de kabuklarının da imha edilmesi gerekiyor. Hastalığın toprakta daha çok yaygınlaşarak başka bitkilere de zarar vermemesi için 5 yıl süreyle ekim yasağı getirdik. Hastalığın, yurt dışından kontrolsüz gelen tohumlarla bulaştığını belirledik.”

Ekim alanlarının daralmasıyla patates fiyatlarının yükseleceğini savunan Altınovalı üreticiler, bölgenin patates üretimi için çok uygun olduğunu belirtirken, şu görüşleri dile getirdi:

“Bölgenin volkanik arazisinde, patates verimi dünya ortalamasının üzerinde. Dünya ortalaması 1200 kilo iken bu bölgede dekara 3.5- 4 ton patates alınabiliyor. Bölge üreticisi, patates ekiminden kazandığı parayı başka hiçbir üründen alamıyor. Bu nedenle tarlalara her yıl patates ekiliyor.

Bir tarlaya her yıl aynı ürün ekilmez. Ekilirse, o ürünü hasta yapan canlılar çoğalır, hastalıklar artar. Ama bizde bu kurala uyulmadı. Çok kazanç hırsıyla, tarlalara yıllarca üst üste patates ekildi. İthal patates tohumlarının kaynağına bakılmadı. Tarlalar, tedavisi olmayan kanser illetine yakalandı. Kahverengi çürüklüğü dediğimiz bu hastalığın insan sağlığı açısından zararı yok ama verimi düşürüyor.”

İç piyasada cips üretiminin gün geçtikçe yaygınlaştığını anlatan üreticiler, Türkiye'nin yakında patates ithal etmek zorunda kalınabileceğini öne sürdü. Altınova'nın verimli topraklarında yetişen patatesin, İstanbul, İzmir, Bursa, İzmit ve Bolu'ya gönderildiği, üreticilerin 1 sezonda 2 kez hasat aldığı olduğu belirtildi. Sofralık olan ünlü Altınova patatesi, ucuz ve sertifikasız tohum nedeniyle sanayilik patates olmaya, üretici piyasaya süremediği ürünü cips fabrikalarına gönderiliyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!