Altıncı His

Güncelleme Tarihi:

Altıncı His
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tuhaf, tedirgin ve ürkütücü...

Altıncı His adlı özgün film senaryusunu 2 milyon 750 bin dolara satan ve bunu filme uyarlama hakkını da elde eden 29 yaşındaki Hintli harika çocuk M. Night Shyamalan Hollywood'u fethetti...

SEKİZ yaşında bir çocuk olan Cole Sear karanlık güçlerin etkisi altındadır. Zaman zaman hayaletler tarafından ziyaret edilen bu çocuk gölgelerin arasından ortaya çıkıveren hayaletlerle kendi iradesi dışında bağlantılar kurmakta ve bu durumdan çok korkmaktadır. Kendisinde normal ötesi birtakım güçlerin var olduğunun farkına varan küçük çocuk bunların sebebini anlayamadığı gibi çektiği acıları da çocuk psikoloğu Malcolm Crowe'un dışında kimseye anlatmamaktadır. Ancak küçük hastasındaki doğaüstü yeteneklerin gerisindeki esrar perdesini aralamaya çalışan psikoloğun çalışmaları ilerledikçe birtakım korkutucu ve açıklanamaz gelişmeler başlayacaktır.

Hollywood Pictures-Spyglass Entertainment ortak yapımı bir psikolojik gerilim filmi olan Altıncı His'in (The Sixth Sense), yönetmenliğini M. Night Shyamalan üstlendi. Filmin başrollerinde Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette, Olivia Williams, Trevor Morgan ve Donnie Wahlberg var. Senaryosunu da Shyamalan'ın yazdığı filmin yapımcılıklarını Frank Marshall, Kathleen Kennedy ve Barry Mendel gerçekleştirdiler.

Altıncı His'in korkutucu, rahatsız edici ve dehşet verici bir çalışma olduğunu, bu yönleriyle Rosemary's Baby, Repulsion ve The Omen gibi korku filmleri geleneğinde bir film olduğunu belirten yazar-yönetmen Shyamalan, filmdeki korkuların gerçek korkular olduğunu ve kaynağını gerçek insanların korkularından aldığını söylüyor. Bu filmdeki korkular birşeyleri kaybetmenin ya da bilinmeyenin getirdiği korkular. Aynı zamanda bir süre sonra olabilecekleri altıncı his aracılığıyla hissetmenin getirdiği tedirginliğin de sözkonusu olduğunu söylüyor Shyamalan..

BÜYÜLÜ KAPIYI AÇAN ANAHTAR...

Altıncı His'in ruhunu, görülebilen ve görülemeyen korkulardan kaynaklanan terör ortamının oluşturduğu söylenirse, filmin kalbinde Dr. Malcolm (Bruce Willis) ile onun 8 yaşındaki küçük hastası Cole (Haley Joel Osment) arasındaki ilişkinin, daha doğrusu arkadaşlığın yer aldığı söylenebilir. Shyamalan'a göre Willis-Osment ikilisi, seyirciye esrarengiz bir dünyaya açılan büyülü kapının kilidini açan anahtar işlevini gördüler.

Filmin çocukları çok seven doktoru Malcolm rolünü Bruce Willis üstlendi. Adını genellikle uluslararası gişe başarıları elde eden aksiyon filmleriyle duyurduğu halde Pulp Fiction, In Country ve Nobody's Fool gibi yapımlarda sıradan insan performanslarını mükemmel çizmesiyle de tanınan ünlü aktörün bu filmle ilgili görüşleri ise şöyle: ‘‘Night Shyamalan gerçekten çok zekice yazdığı senaryosuna çekimler sırasında bir dolu anlam ve mistisizm yüklemesini bilen bir yönetmen. Kariyerim boyunca oynamayı hemen istediğim yalnızca üç senaryo gördüm ve bunlardan biri de Altıncı His oldu. Karanlık ve aydınlık dakikalarla karakterlerin yaşamlarındaki normal ve normaldışı olayların böylesine mükemmel dengelendiği senaryonun bir eşine zor rastlanır.’’

NEDEN PHILADELPHIA...

İster haritada bir yer, ister yürekte bir yer anlamında olsun yaşanılan mekan kavramı M. Night Shyamalan'ın filmlerinde hep önemli rol oynadı. Altıncı His'in de onlardan farklı olması düşünülemezdi. Burada da hem Malcolm Crowe hem de Cole Sear'ın yaşadığı mekanlar, gözle görülmeyen birtakım güçlerin baskısı altında temelinden sarsılarak eziliyor. Ve bu mekanların da Shyamalan'ın yaşamını sürdürdüğü Phiadelphia olduğunu görüyoruz.

Karısılya ve kızıyla bu kentin banliyölerinden birinde yaşayan Shyalaman bu konuda şöyle diyor: ‘‘Filmin konusu açısından bakıldığında böylesine büyük bir film için daha uygun bir yer düşünemezdim. Philadelphia öyle bir kenttir ki, bir evin ya da okulun yanından gerçekten oralarda bir zamanlar kimlerin yaşadığını ve öldüğünü merak etmeden yapamazsınız. Her köşesinde bir tarih vardır. Altıncı hissi çok güçlü bir çocuk için bundan iyi bir kent düşünülemezdi.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!