Altın Portakal için son hazırlıklar

Güncelleme Tarihi:

Altın Portakal için son hazırlıklar
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 20, 2001 15:54

Türk sinemasının en köklü ulusal festivali Altın Portakal için son hazırlıklar da tamamlanıyor. Bu yıl 1 ile 5 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan 38'nci Altın Portakal Film Festivali'nin programı düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı. Festivalin en heyecanlı bölümü olan yarışmalı bölümde bu yıl 11 film yarışacak.

Haberin Devamı

Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kumbul, Vakıf Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında, 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali programı ve vakfın hedefleri konusunda bilgi verdi.  

Kumbul, 1-5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalin 2004 yılında uluslararası boyuta taşınacağını belirterek, ''Amacımız 2004 yılında dünyanın en önemli 4 film festivalinden biri olmak. Bütün çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz ve başaracak gücümüz var'' dedi.Kumbul, bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaklarını söyledi.
  
Festivalin uluslararası boyuta taşınması için ilk adımı geçen yıl Yunanistan'la işbirliği yaparak attıklarını hatırlatan Kumbul, bu yıl da ilk kez İtalyan filmlerinin festivalde gösterilecek olmasının bu yolda atılan önemli bir adım olduğunu belirtti. 
  
Geçen yıl gerçekleştirilen festivalde, ''Barış'' temasının işlendiğini, bu yıl içinse ''İletişim'' temasının belirlendiğini vurgulayan Kumbul, ''Geçen yıl Yunanistan'la aldığımız ortaklaşa kararla, ''Barış'' temasını işledik. Bu yıl ise ''İletişim'' temasını benimsedik. İletişim barış için en önemli unsurdur. Birbirlerini iyi anlamış insanlar ve uluslar asla savaşmazlar'' diye konuştu. 
    
OCCAM TOPLANTISI... 
    
Altın Portakal Film Festivali etkinliklerinin boyutunun ve başarısının her geçen gün biraz daha arttığını belirten Kumbul, bu yılki festival bütçesinin 430 milyar lira olduğuna işaret etti. Kumbul, organizasyonda yaklaşık 400 kişilik bir ekibin görev aldığını da söyledi.

Kısa adı OCCAM olan ve merkezi Milano'da bulunan Akdenize Sınırı Olan Ülkelerin Kültürel Görsel-İşitsel Etkileşim Platformu toplantısının da önümüzdeki yıl Antalya'da yapılmasını sağladıklarını ifade eden Kumbul, bu toplantıya, Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerdeki film festivallerinin organizasyonunu  gerçekleştirenlerin katılacağınıhatırlattı. Kumbul, bunun diyalog ve bilgi edinme açısından önemli olduğunu vurguladı.  

Kumbul, OCCAM Başkanı Pier Paulo Saparito ve ABD'li film yapımcısıRich Birch'ün, festival çerçevesinde düzenlenen, ''Festivaller Odağı'nda Turizmde Yeni Boyutlar'' konulu panele konuşmacı olarak katılacaklarını da açıkladı.  
Kumbul, ayrıca dünyaca ünlü italyan oyuncu İsabella Roselini'yi defestivale davet ettiklerini bildirdi.  
    
FESTİVAL PROGRAMI 
    
Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı Genel Müdür Yardımcısı GökselKumsal, 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin programı ve içeriği hakkında bilgi aktardı.  
Kumsal, festival etkinliklerinin, 1 Ekim Pazartesi günü saat 10.00'da Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla start alacağını, aynı gün şehir sinemalarında film gösterilerinin de başlayacağını belirtti.Kumsal, festivalin açılış filminin, başrolünü İtalyan oyuncu İsabella Roselini'nin oynadığı İtalyan yapımı, ''Moskovalı Kadın'' olduğunu söyledi.  

Festival kortejinin 1 Ekim Pazartesi günü saat 16.00'da başlayacağını ifade eden Göksel, bu yıl kortejin güzergahının değiştirildiğini de söyledi.  Buna göre kortej, bu yıl Büyükşehir Belediyesi binası önünden başlayacak ve Cumhuriyet Meydanı, Güllük Caddesi, Çallı Kavşağı ve Meltem Mahallesi, 100. Yıl Caddesi güzergahından geçilerek, Cam Piramit Fuar Alanı'nda sona erecek.  
    
FİNAL GECESİ   
    
Festival organizasyonundaki diğer önemli değişikliğin de ödüllerinverildiği final gecesi olduğunu vurgulayan Kumsal, bugüne kadar Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen final gecesinin, bu yıl Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi'nde yapılacağını söyledi. Kumsal, davetiyeyle girilebilecek geceye katılanlar için koyu renk takım elbise giyme zorunluluğu getirdiklerini de söyledi.

Kumsal'ın verdiği bilgiye göre, festival etkinliklerinin sunuculuğunu Aysun ve Ali Kocatepe yapacak. Bu iki sanatçı, Konyaaltı Açık Hava Tiyatrosu'nda bir de konser verecek. Festivalin kapanış gecesinde ses sanatçısı Mirkelam sahne alacak. Geceyi, Kanal D Televizyonu canlı yayınlayacak. Kapanış gecesi etkinlikleri, Hasan Subaşı Kültür Parkı'na da dev ekranlarla yansıtılacak.  

Öte yandan, 1-5 Ekim tarihleri arasında kentin çeşitli noktalarında panel, sergi, fuar, gösteri, dinleti ve konser gibi  etkinlikler yapılacak.  

Ayrıca, sanatçıların el ve ayak izi tabletleriyle, heykelciklerinin bulunacağı ''Altın Portakal Açık Hava Müzesi'nin açılışının da festival etkinlikleri çerçevesinde yapılacağı belirtildi. Müzenin, Türkiye'deki ilk sinema açık hava müzesi olduğunada dikkat çekildi.  

Bu arada, ödül gecesinde, başladığı tarihten bu yana, Altın Portakal Film Festivali'ne katkıda bulunan, aralarında eski belediye başkanlarının da bulunduğu 39 kişiye şükran plaketi sunulacak.  
    
YARIŞACAK FİLMLER  
    
38. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 11 film yarışacak. Yarışmada değerlendirilecek filmler ile yönetmenlerin isimleri şöyle:  
Vizontele (Yılmaz Erdoğan-Ömer Faruk Sorak)
Dansöz (Savaş Ay)
Şarkıcı (Ersin Pertan)
O da Beni Seviyor (Barış Pirhasan)
Fotoğraf (Kazım Öz)
Maruf (Serdar Akar)
Yazgı (Zeki Demirkubuz)
Ä°tiraf (Zeki Demirkubuz)
Büyük Adam Küçük Aşk (Handan İpekçi) 
Hemşo (Ömer Uğur)
Dava (Gani Rüzgar Şavata).  

Festivalde yarışacak filmler, Prestij, Oskar, Megapol, Batı ve Kültür sinemalarında günde 5 kez gösterilecek. Yarışma filmleri ayrıca, 20'den fazla köy, belde ve mahallede kurulacak açık hava sinemalarında da izlenebilecek.  
    
ÖDÜLLER  
    
Festivalde, birinci seçilecek filme 12 milyar, 2. filme 8.5 milyar, 3. filme 6 milyar, en iyi yönetmene 4.5 milyar lira para ödülüve altın portakal heykelciği, ödül alan oyunculara ise altın portakal heykelciği verilecek.  

38. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yılki yaşam boyu onur ödüllerinin ise Suna Pekuysal, Ediz Hun, Sırrı Gültekin ve BülentOran'a verileceği açıklandı.  
    
ALTIN PORTAKAL JÜRİSİ  
    
38. Antalya Altın Portakal Jürisi'ni oluÅŸturan isimleri, unvan ve temsil ettikleri kurumlar ise şöyle:   Biket Ä°lhan (Yönetmen), Füruzan (Yönetmen-Senarist), Ä°zzet Günay (SODER), Menderes Samancılar (ÇASOD), Åžerif Gören (FÄ°YAP), Tunca Arslan (SÄ°YAD), Ahmet Selim Servidal (SÄ°NESEN), Enver Özer (SESAM), Melih Kibar (MESAM), Prof Dr. Ãœnsal Oskay ve Erkut Onart.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!