Altın Harfler yeni dünyada

Güncelleme Tarihi:

Altın Harfler yeni dünyada
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sakıp Sabancı Hat Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerden oluşan Altın Harfler sergisi 2000 yılında resim sanatının en önemli merkezi Louvre Müzesi'nde turunu tamamlayacak. Halen, Harvar Üniversitesi Arthur M. Sacler salonunda açık olan sergi, bir sömestr de ders olarak okutulacak. Altın Harfler şimdiye kadar New York The Metropolitan Museum of Art ve Los Angeles County Museum of Art'ta sergilendi.

Türk sanatını bütün dünyaya tanıtmak için büyük bir tura çıkan Altın Harfler sergisinin son durağı Paris'teki Louvre Müzesi olacak. Sakıp Sabıncı Hat Koleksiyonu'nden seçilen eserlerden oluşturulan Altın Harfler, bir devlet müzesi olan Louvre Müzesi'nde yeralan ilk özel koleksiyon ünvanını da almış olacak.

Altın Harfler sergisinin New York The Metropolitan Museum of Art ve Los Angeles County Museum of Art'tan sonraki durağı Boston'daki Harvard Üniversitesi Müzesi'ydi. Harvard'daki etkinlikler sadece sergi ile sınırlandırılmamıştı. 7 Ekim'deki sergi açılışının ardından yapılan bir sema gösterisiyle geleneksel sanatın beslendiği kaynaklar da Amerikalılara gösterilmiş oldu.

8 Ekim tarihinde ise bir seminer düzenlenerek hat sanatı üzerine bilimadamları birer bildiri sundular. Çok sayıda üniversite öğrencisi ve öğretim üyesinin katıldığı seminere konuşmacı olarak James Cuno, Heath W. Lowry, M. Uğur Derman, Gülru Necipoğlu, Walter Danny, Louise Mackie ve J. Michael Rogers katıldılar. Seminerde sunulan bildiriler daha sonra İngiliz ve Türkçe olarak kitaplaştırılacak.

Hat sanatı, kış döneminde ayrıca ders olarak da Harvard'da okutulacak. Bunun dışında yapılacak atölye çalışmalarıyla hat sanatının nasıl yapıldığı da öğrencilere uygulamalı olarak gösterilecek.

KÜLTÜR KÖPRÜSÜ

Ünlü işadamı Sakıp Sabancı bugüne kadar Amerika ile ekonomi alanında bir çok ortaklıklar kurduğunu ama bir eksikliği hep içinde hissettiğini belirtti. Bu da kültür köprüsüydü. Amacının bu sergiyi Amerika'ya getirerek kültür köprüsünü de kurmak olduğunu söyledi.

Sakıp Sabancı'nın üzerinde durduğu bir diğer konu ise Türk resim sanatının da Amerika'ya ve Batı'ya tanıtılması. Bu amaçla hat sanatının en güzel örneklerinin yanında Abdülmecit Efendi'nin Cami Kapısı, Osman Hamdi Bey'in Kur'an Tilaveti ve Şevket Dağ'ın Ayasofya'yı resmeden Cami İçi tablosu katılmıştı.

14 Mart 2000 tarihinde Louvre'da açılacak sergiyle böylece Avrupa bizim klasiklerimizi tanıyacak.

EŞSİZ BİR KOLEKSİYON

Altın Harfler: Sabancı Hat Koleksiyonu Sergisi, Şeyh Hamdullah'tan başlayarak, Necmettin Okyay'a kadar bu sanatın en değerli örneklerini içeriyor. Sözün kısası 15'inci yüzyıldan bu yana hat sanatının tüm özelliklerini ve inceliklerini aktaran bu koleksiyon, son derece zengin bir içeriğe sahip.

Hat sanatının ilk önemli ustalarından Şeyh Hamdullah'ın sülüsnesih hattıyla yazdığı murakkaa-ı, Kürdzade Hafız İbrahim Efendi'nin celi sülüs yazıyla yazılmış Zerenduh levhası, Ahmet Kamil Akdik'in sülüs nesih kıt'ası Sabancı Hat Koleksiyonu'nda yeralan değerli parçalardan bir kaçı. Koleksiyon, hat sanatının 300 seçkin örneğini bünyesinde barındırıyor.

Geçmişin modern resmi

İSLAM kaynaklarının ‘‘cismani aletlere meydana getirilen ruhani bir hendese (cebir- geometri)’’ diye tanımladığı hat sanatı, en incelikli el sanatlarından biri. Türk hat sanatı denilince akla gelen ise Türklerin İslamiyeti kabul ettikten sonra seçtikleri Arap harfleriyle oluşturulan sanat yazıları.

Arap yazı sisteminde harfler kelimenin başına, ortasına ve sonuna gelişlerine göre bünye değişikliğine uğruyor. Yazı bir sanat haline gelirken kıvrak bir şekle bürünen harflerin birbiriyle bitiştiklerinde kazandığı görünüm zenginliği ve aynı kelimenin veya cümlenin değişik tekniklerle yazılabilme imkanı yazıya sonsuzluk ve yenilik kapısını açıyor.

Birbirinden farklı çok sayıda yazı çeşidi bulunduğu gibi, bu yazı türlerinin şekil bolluğu da zengin bir görünüm arzediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!