Altın gençler

Güncelleme Tarihi:

Altın gençler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2004 01:44

Geçtiğimiz yıllarda bir dönemde en fazla 9 öğrenci için erken kabul sözü alan Robert Kolej, bu yıl 59 öğrencisinden 23'ü için ABD üniversitelerinden söz aldı.

Haberin Devamı

Pırıl pırıl 23 genç siyaset biliminden mimarlığa, moleküler biyolojiden kimyaya kadar çeşitli alanlarda eğitim alıp, Türkiye'ye dönmek istiyor.

İstanbul Robert Lisesi'nin tarihinde ilk kez mezuniyeti henüz kesinleşmemiş 3 öğrenci aynı anda Harvard Üniversitesi'ne kabul edildi. 20 öğrenci de Yale, Princeton, Stanford, Georgetown gibi ABD'nin seçkin üniversitelerinden erken kabul sözü aldı.

KURULUŞUNUN 140'ıncı yılını kutlayan Amerikan Robert Lisesi, göz kamaştırıcı bir başarıya imza attı. Lisenin 23 son sınıf öğrencisi, henüz diplomalarını almamalarına rağmen ABD'nin önde gelen üniversitelerinden ‘erken kabul’ sözü aldı. Berrin Onur, Ercan Aksoy ve Ayten Tartıcı Harvard Üniversitesi'nde, diğer 20 öğrenci ise aralarında Princeton, Yale, Stanford, Georgetown'ın da bulunduğu üniversitelerde okuma hakkı kazandı.

Robert Lisesi'nin 1999 ve 2000'da 6'şar, 2001'de 5, 2002'de ise 9 öğrencisi ABD üniversitelerinden erken kabul sözü almıştı. Bu yıl başvuruda bulunan 59 lise son öğrencisinden 23'üne kabul cevabı geldi. Erken kabul cevabı öğrencilerin bazıları yarım burs (Yıllık 40 bin dolar) kazanırken bazıları da 4 yıl için toplam 170 biner dolarlık burs kazandı.

ERKEN KABUL

Dünyanın en başarılı gençlerini çatıları altında toplamayı hedefleyen ABD üniversiteleri, her yıl lise son sınıf öğrencilerine erken başvuru hakkı tanıyor. Sosyal etkinliklerde sivrilen, not ortalamaları yüksek öğrencilerle mezuniyet öncesi erken kabul sözleşmesi yapıyor. Robert Lisesi'nde ilk kez bu yıl 3 öğrencinin birden Harvard Üniveristesi'nden erken kabul sözü alması okul yöneticilerini de sevindirdi. Müdür Güler Erdur, ‘‘Öğrencilerimle gurur duyuyorum’’ derken rehber öğretmen Anne Seasholes Kozlu ‘‘Başvurular 15 Kasım'da yapılmıştı. 23 öğrencimize 15 Aralık'ta olumlu cevap geldi. Çünkü sporcu, müzisyen, kimyacı, yazar gibi çok yönlü ve başarılı öğrencilerimizi başka üniversitelerin almaması için kabul tarihini erkene çektiklerini söylediler’’ diye konuştu.

SOSYAL FAALİYET FARKI

23 başarılı öğrencinin geleceğe yönelik planları hep Türkiye'ye yönelik. İyi bir akademisyen, araştırmacı, sosyal bilimci, ekonomist olduktan sonra Türkiye'ye dönüp çalışmak istiyor. Yani ‘Beyin göçü’ne karşılar. Öğrencilerin ortak yönleri derslerde olduğu kadar hobileriyle ve katıldıkları sosyal sorumluluk projeleriyle de ön plana çıkmaları. Neredeyse tamamı bir müzik enstrümanı çalıyor, İngilizce'yi iyi konuşuyor ve gönüllü olarak yardıma muhtaç çocuk, yaşlı veya özürlülerle çalışıyorlar. Kimi öğrenciye tutkuyla giriştiği biyoloji araştırması, kimine ebru sanatına ilgisi, yazdığı bir kitap, uğraştığı spor ya da yabancı dil yeteneği burs kazandırmış. Tercih edilmelerini şöyle açıklıyorlar: ‘‘Kendimizi olduğumuz gibi yansıtmamız ve farklı tutkularla, samimi biçimde sosyal sorumluluk projelerine katılmamız.’’

İşte rekortmenler

1- Anne Kozlu- Danışman

2- Emel Çetin-Earlham College

3- Ercan Aksu

Harvard Üniversitesi

4- Arman Oduncuoğlu

Worcester Polytechnic Institute

5- Yiğit Dula- Yale Üniversitesi

6- Ceyda Kırali- Babson College

7- Burcu Kamçı

Georgetown Üniversitesi

8- Dr. Livingstone

Merchant- Müdür

9- Paul Krajovic- Danışman

10-Ulaş Gülkirpik

Washington Üniversitesi

11-Kaan Karamancı- California Institute of Technology

12-Ozan Yaltı

Yale Üniversitesi

13-Eren Yanık

Princeton Üniversitesi

14-Ayten Tartıcı

Harvard Üniversitesi

15-Günsu Elmas- International University of Bremen

16-Melis Yılmaz

Stanford Üniversitesi

17-İdil Akyol- Tufts Üniversitesi

18-Melis Evcimik

Princeton Üniversitesi

19-Rina Onur

Harvard Üniversitesi

20-Duygu Demir

Columbia Üniversitesi

21-Sayat Özyılmaz

Dartmouth Üniversitesi

22-İpek Özil

Worcester Polytechnic Institute

23-Özge Turan

Dartmouth Üniversitesi

24-Rana Babaç- Hollins College

25-Emre Vural

Columbia Üniversitesi

(Can Şahlan- Pennsylvannia Üniversitesi - fotoğrafta yer almamıştır)

Hepsi çok yönlü

Restorasyon yapacak

Duygu Demir (18-Columbia)

Basketbol oynuyor, resim yapıyorum. Mimarlık, özellikle de restorasyon konusu üzerine eğitim almak istiyorum. Sonra Türkiye'ye dönüp, modern mimari ile ilgili çalışacağım. Özellikle istanbul Boğazı'ndaki yalıları restore etmek en büyük hayalim.

Böcek koleksiyoncusu

Sayat Özyılmaz (19-Dartmouth)

Not ortalamam pek yüksek değil. Ama, tutkum biyoloji. Okulda bilim dergisi çıkarttık. Koleksiyonumda 350 böceğim var. Ancak, vicdanım elvermediği için diğerlerinin resimlerini koleksiyonuma ekliyorum. Ayrıca kampçılık, dalış, tırmanma gibi doğa sporlarıyla uğraşıyorum. Biyokimya veya moleküler biyoloji alanında eğitim alacağım.

Başarılı kürekçi

Emre Vural (19-Columbia)

Ne not, ne aktivite! En önemlisi severek bir işi yapmanız. Başarılı bir kürek sporcusu olduğum için kabul gördüm galiba.Ancak hem atletizm yapıp hem de akademik kariyerimi yükselttikten sonra Türkiye'ye döneceğim.

Yetişmek önemli

Melis Evcimik (18-Princeton)

Kendini nasıl yetiştirdiğin önemli. Piyano çalıyorum ve hafta sonları Küçük Armutlu Mahallesi'ndeki çouklara öğretmenlik yapıyorum. Politika, hukuk eğitimi almak istiyorum.

Gönüllü öğretmen

Burcu Kamçı (19-Georgetown)

Gecekondu okullarında çocuklara gönüllü İngilizce dersi verdim. Politika ya da uluslararası ilişkiler alanında eğitim göreceğim. Birleşmiş Milletler'de çalışıp, Türkiye'ye geri dönmek istiyorum.

Alzheimer’ı tedavi edecek

Melis Yılmaz (17-Stanford)

Beyin, sinir sistemi ve genetik üzerine eğitim yapacağım. Aile üyelerimden biri Alzheimer hastalığı yüzünden yaşamını kaybetti. Bu konuda eğitim almaya karar verdim. Piyano çalıyorum.

AB projeleri var

Ozan Yaltı (17-Yale)

Avrupa Birliği projeleriyle çok ilgilendim. Ortaokuldan beri Ortadoğu'daki gelişmeleri izliyorum. 10 yıl basketbol oynadım. Biyoloji ile ilgili bir alanda eğitim alabilirim.

O bir yazar

17 yaşında Princeton Üniversitesi'ni kabul edilen Eren Yanık'ın 'Sınavcı' isimli kitabı 6'ncı baskısını yaptı. Boğaziçi Üniversitesi'nde referans kitap oldu. Piyano çalan Eren, ‘‘Üniversitede siyasal, iktisat eğitimi almak istiyorum. Belki tarih de okuyabilirim. Medyada çalışmak ve köşe yazarı olmak istiyorum’’ diyor.

1 yıllık burs aldılar

DARTMOUNT Üniversitesi'ne kabul edilen 20 yaşındaki Özge Turan ile Yale'e gidecek olan 18 yaşındaki Yiğit Dula 1'er yıllık burs da kazandılar. Özge, ebru sanatını ABD'de tanıtacağını belirterek, şöyle konuşuyor: ‘‘Okul tiyatrosunda başrollerde oynadım. 3 yıldır uluslararası derneklerle çalışıyorum. Ayrıca, ebru ile ilgileniyorum. Türk kültürünü tanıtacağım. Ekonomi ile ilgili eğitim almayı düşünüyorum.’’

Samimiyetinin kendisine burs kazandırdığını anlatan Yiğit ise ‘‘Üniversite yöneticileriyle yüz yüze mülakat yaptım. Bir şeyi çok isterseniz ve çaba harcarsanız olur. Çok yönlü biriyim. Kimya mühendisliği ve ekonomi gibi çift anadalda eğitim yapacağım’’ diyor.

Harvard yolcuları

Medyada çalışacağım

Rina Onur (17):
Tiyatroya ilgi duyuyorum. Harvard'a kabul edilmemde en büyük etken yaptıklarım değil, nasıl yaptığım ve nereye kadar sürdürdüğüm. Hukuk ve uluslararası ilişkiler eğitimi almak istiyorum. Türkiye'ye dönüp medyada çalışacağım

Hedefim BM

Ercan Aksoy (18):
Saksofon çalıyorum. Ekonomi ve sosyal ağırlıklı eğitim göreceğim. Birleşmiş Milletler'de çalışacağım.

Değerlerimi koruyacağım

Ayten Tartıcı (18):
Yabancı dile yeteneğim var, İngilizce, Almanca ve Fransızca öğrendim. Ut çalıyorum. Türk Sanat Müziği'ni seviyorum. İnsanlarla ve özellikle çocuklarla iletişimi öğrenmek için Macaristan'da kampa katıldım. Edebiyatla ilgili eğitim almak istiyorum. Sonra Türkiye'ye döneceğim. ABD'de asimile olmak yerine, değerlerime sahip çıkarak yabancılaşmadan bir şeyler öğrenmek istiyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!