Alo, bu alet neye yarıyor

Güncelleme Tarihi:

Alo, bu alet neye yarıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2006 00:00

İstanbul Pendik’te radyoaktif madde içeren "gamagrafi" cihazının içinde bulunduğu aracı çalan hırsızlar, aracı ve cihazı ormanlık alana ayrı ayrı bıraktılar. Daha önce çaldıkları aracın içindeki telefondan şirketi arayarak "Bu alet neyin nesidir" diye soran hırsızlar, "radyoaktivite" konusunda "bilgilendirildi."

METAL kaynaklarda ve bileşimlerindeki mukavemeti ölçmeye yarayan ve radyoaktif "İridyum 192" maddesini içeren gamagrafi cihazının bulunduğu otomobil, önceki gün çalındı. Cihazın çok kişiyi etkileyecek miktarda İridyum 192 maddesi içermesi, polisi alarma geçirdi, Ankara Kriz Merkezi de devreye girdi.

TAEK ÖLÇÜMÜ TEMİZ

Polisin ısrarlı takibi sonucu sıkışan hırsızlar, önceki akşam çaldıkları otomobilin üzerindeki telefondan şirketi arayarak "Bu cihaz ne işe yarıyor? Siz ne iş yapıyorsunuz? Nedir bu cihaz?" diye sordular. Hırsızlar, firma yetkilisinin cihaz ve radyoaktivite konusunda verdiği bilgilerden sonra telefonu kapattılar, ama bir süre sonra şirketi yeniden arayarak cihazı Aydos Ormanı’na bıraktıklarını söylediler.

100 kişilik polis ekibi, ormana girerek adım adım arama yaptı. Cihazı bir çalılığın içinde sağlam olarak bulan polis ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) uzmanları, derin bir nefes aldılar. Çalınan otomobil ise Samandıra’da ormanlık alana terk edilmiş halde bulundu. Kırıldığı takdirde yaklaşık 500 metrekarelik bir alanda canlı cansız her şeyi etkileyecek derecede güçlü radyoaktif madde içeren cihazın, özel bir kutu içinde taşınması gerekirken firma çalışanlarının buna uymadığı sanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!