Almanya'dan Kürt devletine “Nein”

Güncelleme Tarihi:

Almanyadan Kürt devletine “Nein”
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2007 16:02

ALMANYA, Irak'ın toprak bütünlüğünün tartışılamayacağını yineledi. Türk Parlamenterler Dostuluk Grubu Başkanı ve Federal Savunma Bakanlığı Müsteşarı Thomas Kossendey, Hürriyet'e verdiği özel demecinde, Irak'ın toprak bütünlüğü tartışmalarının bölgede istikrarsızlığı artıracağına dikkat çekti. “Hür Türk” kısa adıyla tanınan Hürriyetçi Türk-Alman Cemiyeti'nin uzun süre başkanlığını da yapan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal Meclis milletvekili Thomas Kossendey, “Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulması ciddi sorunlar yaratır. Bizim bölgede bir Kürt devleti kurulmasını desteklememiz kesinlikle söz konusu olamaz. Böyle bir durum zaten sorunlu olan bölgede istikrarsızlığı artırır. Böyle bir durum da hiç kimsenin çıkarına olamaz. Irak'ta politik sorumluluk taşıyanlara böyle bir şeyin kabul edilemeyeceği ve bunun bir perspektif olamayacağı çok açık bir biçimde anlatılmalıdır. Irak'ın bölünmesi kabul edilemez” dedi.

Haberin Devamı

Kerkük'e girme endişesi

Thomas Kossendey, Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesinden endişe duyduklarını da söyledi. CDU'lu politikacı, “Biz gerçekten Türkiye'nin bölgeye girmesinden endişe duyuyoruz. Böyle bir durum çok tehlikeli olar. Böyle bir tutumun herşeyden önce bölgenin istikrarına yararı olmaz. Ayrıca Türkiye'nin Avrupa yolunda ilerlemesini de engeller. Askeri müdahalenin dışında tüm imkanlar devreye sokulmalı ve bunlar sonuna kadar kullanılmalı” açıklamasında bulundu.

İçpolitika istismarı

Thomas Kossendey, Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarının ve Türk kökenlilerin Türkiye'de iç politika için istismar edilmemesi gerektiğini de söyledi. Kossendey, “Türk kökenli parlamenterlerin Türkiye'ye davet edilmesi beni rahatsız etti. Bakan Gül'ün bu daveti burada 'Bunlardan ne istiyorlar?' sorusunu da gündeme getirdi. Bakan Gül'ün çok ciddi ve dürüst bir politikacı olduğundan kesinlikle şüphe etmiyorum. Ama yanlış anlaşmalara ve algılamalara da meydan verilmeledir. Kimse ne konuşulduğunu bilmiyor. Bu da yanlış bir intiba yaratıyor. Hatta bu durum burada yaşayan Türk kökenli insanların Türkiye'de iç politika için istismar edilmek istendiği gibi bir izlenim yaratılıyor. Bu durum Avrupa'da yaşayan Türklere 'beşinci kuvvet' gözüyle bakıldığı gibi bir hava da yaratıyor. Ben bunun öyle olmadığını biliyorum. Ama bu yanlış anlamalara ve algılamalara yol açabilir. Bu nedenle böyle bir yola başvurulması doğru değildir. Avrupa'daki Türkler ilk önce buralıdır. Avrupa'daki Türklerin sonuçta Ankara'dan yönlendirildiği şeklinde bir intiba uyandırılması doğru olmaz, iyi de olmaz. Avrupa'daki Türklerin bir politik güç olarak kullanılması kabul edilemez. Tehlikelidir de. Bunun çok iyi bilinmesi ve ona göre hareket edilmesi gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!