Almanya'da özür mahiyetinde Halit Meydanı

Güncelleme Tarihi:

Almanyada özür mahiyetinde Halit Meydanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2012 17:54

Almanya’da 10 kişinin hayatını kaybettiği seri cinayetlerin son Türk kurbanı Halit Yozgat’ın adı, dün Kassel’de düzenlenen törenle bir meydana verildi.

Haberin Devamı

Henüz 21 yaşında, tanımadığı insanlar tarafından öldürülen Halit’in acılı annesi Ayşe ile babası İsmail’in hazır bulunduğu törende gözyaşları sel oldu. Kassel halkı, siyasetçiler, sivil toplum örgütü temsilcileri “Bu hepimizin acısı” diyerek törene katılıp, aileye destek oldu. Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg Uwe Hahn’ın, yıllarca kendilerine şüpheyle bakılan, oğullarını kaybetmelerine rağmen güvenlik güçlerinin sorgulamalarına maruz kalan Yozgat Ailesi’nden özür dilemesi, günün en anlamlı anı oldu.

HALİT MEYDANI BÖYLE AÇILDI / FOTO GALERİ

HEMŞERİSİ İLE DERTLEŞTİ
Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı tören öncesi Yozgat aileisni evinde ziyaret etti. Aile daha sonra yıllardır verdikleri mücadelenin bir parçası olan Halit Meydanı’nın açılışı için soğukkanlı bir tutumla geldi Hollaendsche ile Mombach caddelerinin kesiştiği yerdeki meydana.

Haberin Devamı

Halit Yozgat’ın öldürüldüğü Hollaendische Caddesi’nin hemen karşısındaki meydana dikilen Türk ve Alman bayrağının önünde toplanan kalabalık, bundan sonra “Halitplatz” (Halit Meydanı) olarak anılacak yeri görmek için akın etti. 44 yıldır Kassel’de yaşayan Hüsnü Sıvış tören öncesi, “Bu hepimizin acısı, sadece Yozgat Ailesi’nin değil. Umarız bu tören sonrası bu tür olaylar bir daha yaşanmaz” temennisinde bulundu. Daha sonra tören din görevlisi Abdulcelil Gül’ün dua okuması ile başladı.

HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ
Meydana Halit’in adının verilmesinin önemli bir mesaj olduğunu söyleyen Kassel Belediye Başkanı Bertram Hilgen, “Bu cinayeti hiç bir zaman unutmayacağız. Yozgat Ailesi “Neden” sorusuna uzun süre cevap alamadı. Aynı zamanda haksız yere suçlandılar veya kendilerinden şüphe duyuldu. Bugün bu cinayetlerin aşırı sağcı bir örgüt tarafından, yabancı düşmanlığı nedeniyle işlendiğini biliyoruz. Diğer kurbanların öldürüldüğü şehirlerle birlikte ortak hareket ederek anıt hazırlanması sevindirici. Kassel’in herkese açık bir memleket olması için bundan sonra birlikte hareket edelim” mesajını verdi.

Haberin Devamı

KURŞUN AMACINA ULAŞMADI
Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, ölenlerin iyi Almanca konuştuğunu, topluma uyum sağladığını, iyi insanlar olduğunu ancak yine de dinleri, kimlikleri hatta Türk’e benzedikleri için öldürüldüklerini hatırlatırken şunları söyledi: “Aileler değişik suçlamalara maruz kaldılar.

“Döner cinayeti” gibi yakıştırmalar onların üzüntüsünü daha da artırdı. Bir tesadüf olmasaydı gerçekleri hiçbir zaman öğrenemeyecektik. Türk Alman dostluğuna sıkılan kurşun amacına ulaşmadı. Türklerle Almanlar olarak geleceğimizi birlikte şekillendirmeliyiz. Bu utanç verici terör her türlü kınanmalı. Sorumluların hak ettikleri cezaları almaları için Alman yetkililerin her şeyi yapacağına eminiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ONLAR HESSEN'İN PARÇALARI
Kendisi de Kasselli olan Hessen Eyaleti Başbakan Yardımcısı Jörg Uwe Hahn, Yozgat ailesinden özür dileyerek başladığı konuşmasında, “Çalışanlarımız oğlunuzu koruyamadığı için, çalışanlarımızın bulundığı bazı suçlamalar için sizden eyalet hükümetim adına özür dilerim. Sizin yaşadıklarınızın farkındayız. Bugün düzenlenen tören, Türk vatandaşlarının ve Müslümanların Hessen’in parçası olduklarını bir kez daha vurgulamıştır” sözlerini kullandı. 

KATİLLER YAKALANSIN
Sesi titreyerek konuşmasına başlayan Halit’in babası İsmail Yozgat, daha önce Berlin’deki anma töreninde yaptığı gibi yine Alman yetkililere seslenerek kararlı bir şekilde taleplerini sıraladı. “Ben canice öldürülen Halit’in babasıyım” diye kendisini tanıtan İsmail Yozgat şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Kassel Belediye Başkanı başta olmak üzere bu meydanda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bizim maddi hiçbir isteğimiz yoktur. Katillerin yakalanmasını istiyoruz. Ancak dosyaların yakıldığını, yok edildiğini duyuyoruz. Bunları yapanların ve koruyanların yargılanmasını istiyoruz. Hollaendische Caddesi’nin Halit Caddesi olmasını istemiştik. Bu olmadı. Ancak ben yaşadığım müddetçe bu istek daima kalbimde olacak ve hissedeceğim. Almanya’nın yargısına ve adaletine inanıyoruz ve bundan sonra da güvenmek istiyoruz.”

BÜYÜKELÇİ DESTEK OLDU
Konuşmalardan sonra Halitplatz levhasının açılışına geçildi. Levhanın üstündeki bez çekilince oğlunun ismini levhada gören anne Ayşe Yozgat gözyaşlarına boğuldu. Ayakta durmakta zorluk çeken acılı anneye hemen yanındaki Büyükelçi Karslıoğlu destek çıktı. Ardından meydanın önündeki anıt taşı açıldı.

Haberin Devamı

Baba İsmail Yozgat “Bir daha analar babalar ağlamasın” diyerek önemli bir mesaj verdi. Açılışın ardından halk anıtın üzerine çiçekler bıraktı. Kassel Merkez Camii’nin ay yıldız şeklindeki çiçekleri de anıtın önünde yer aldı. NSU cinayetlerinin işlendiği Kassel’in haricinde Nürnberg, Münih, Rostock, Dortmund ve Hamburg’da yer alacak olan anıtta kurbanların isimlerinin yanı sıra şunlar yazıyor: “Bizler terör saldırılarının yıllarca insan düşmanlığından kaynaklandığını anlamadığımız için utanç duyuyoruz.”

Halit Meydanı'nın ortasında bir de kiraz ağacı yer alıyor. Ağaç, Halit kirazı sevdiği için annesinin isteği üzerine dikilmişti.

"IRKÇILIK ÖLDÜRÜR"
Tören sırasında değişik kuruluş ve dernek temsilcileri pankartlar açtılar. “Irkçılık öldürür. Irkçılığa ve ayrımcılığa yer yok” pankartları tören boyunca konuşmacıların arkasında yer aldı.

"SAĞCI ZİHNİYETE İZİN VERMEYELİM"
Kassel Belediyesi Meclis Başkanı Petra Friedrich, törende Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un mesajını okudu: “Halit Kasselli idi, bizden birisiydi. Sağcı kinin bir engelle karşılaşmadan bu boyutlara gelmesine anlam veremiyoruz. Bu kin 10 kişinin canına mal oldu. Bu kişiler hafızalarımızda yer alacak. Hataları dile getirerek ve sorumluluk üstlenerek ölümcül hatalardan ders çıkarabiliriz ve yeni suçları önleyebiliriz. Ancak bu şekilde Halit’i sevenler bir gün huzura kavuşacaklar. Halit’in isminden umudun bir sembolünü yarattığı için İsmail Yozgat’a teşekkür ederim. Uyanık kalalım, bu ülkede aşırılığa göz yumulmadığını gösterelim. İster Kassel’de, ister de toplumun başka yerinde olsun, sağcı şiddet ve zihniyetin hiçbir zaman hakimiyet kazanmaması için elimizden gelen her şeyi yapalım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!