Almanya, Türk bilişimci arıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya, Türk bilişimci arıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2001 14:51

Alman danışmanlık firması ATC GmbH Alman şirketler için Türkiye'den bilişim uzmanları arıyor. Şirket 4-9 Eylül'de yapılacak Bilişim Fuarı'na katılacak. ATC uzmanları, 30 Ağustos'a kadar www.yenibir.com üzerinden başvuru yaparak İngilizce özgeçmişlerini bırakan bilişimcileri eleyecek. Kalanlarla Bilişim Fuarı'nda mülakat yapılacak.

ABD ve Avrupa ülkeleri bilgi teknolojileri (bilişim) alanında çalışacak binlerce uzman arıyor. Bilişimcilere tüm kapılar açılıyor, yeşil kart ve göçmenlik konusunda öncelik sağlanıyor.

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz bilişim sektörünü de vurunca sektör çalışanları gözlerini bu ülkelere çevirdi. Avrupa'da bilişim alanında en fazla açığa sahip ülke Almanya. Bu yılki eleman ihtiyacı 15 bin kişi. Alman danışmanlık firmaları dünyanın her yerindeki uzmanları ülkelerine çekmek için çaba safediyor.

Almanya'nın bilişim alanındaki en büyük şirketlerinden ATC GmbH 2001 başından beri Türkiye'de çalışmalar yapıyor. Çeşitli ilan ve aktif arama yöntemleriyle nitelikli elemanlara ulaşmaya çalışıyor.

ATC uzmanları, Eylül ayında yapılacak Bilişim Fuarı'na da katılacaklar. İş ve insan kaynakları sitesi yenibir.com'la yaptıkları ortaklık çerçevesinde adaylarla birebir görüşmelerde bulunacaklar. Halen yenibir.com üzerinden başvuru yaparak özgeçmişlerini bırakan adaylar ATC tarafından değerlendiriliyorlar. Uygun bulunanlar Bilişim Fuarı'na davet edilecek ve birebir görüşmeler yapılacak.

ATC GmbH'nin ortaklarından Max Kawaters Alman şirketlerin Türklerle çalışmayı tercih ettiklerini söylüyor:‘‘Türkler Alman pazarına kolay adapte olabiliyorlar. Çalışanların uyum sağlamaları çok önemli, çünkü verimliliklerini etkiliyor. Almanca bilmemek de bir engel değil. Çünkü iş ortamında bilişim dili olan İngilizce kullanılıyor.

Kawaters bir ekonomist. Dünyanın çeşitli ülkelerinde insan kaynakları danışmanlığı yaptıktan sonra 1998'de Thomas Berger ile ATC GmbH'yi kurmuş. Şirket yalnızca bilişim sektörü için seçme ve yerleştirme hizmeti veriyor.

Almanya ve İngiltere ofislerinde toplam 14 kişi çalışıyor. Özellikle teknoloji, bankacılık, telekomünikasyon ve sigorta sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlere eleman temini yapılıyor. Şirketin müşteri portföyünde Commerzbank AG, Deutsche Bank, GE CompuNet, KPMG Consulting, Neon ve Systor GmbH gibi büyük şirketler bulunuyor. ATC'nin 2000 yılı cirosu yaklaşık 4 milyon mark. (2.8 trilyon lira)

Kawaters Almanya'daki bilişimci açığının birkaç yıl içinde 75 bin kişiye ulaşacağını belirtiyor. Dünyanın her yerinde araştırma yaptıklarını, Türkiye'nin bazı ayrıcalıklarının olduğunu kaydediyor: ‘‘Yalnızca yetenek değil, ortak kültürel özellikler var. Yalnızca geçtiğimiz Haziran ayında 60 Türk bilişim uzmanına iş olanağı sağladık. İnternet sayfamızda şu anda bin 89 pozisyon bulunuyor. Bu pozisyonlara Türk bilişim uzmanlarının da başvurmasını istiyoruz.‘‘

Almanya'dan iş teklifi alan uzmanlar için göçmen olma şansı da bulunuyor. Almanya Göç Komisyonu'nun sunduğu tasarı kanunlaşırsa başvurular arasında öncelik teknoloji bilen insan gücüne verilecek. Kawatzer Almanya'da çalışmanın avantajlarından birinin işe kabul edilen kişilerin göçmenlik işlemlerini bazen firmaların kendilerinin başlatması olduğunu söylüyor. Almanya'da çalışmanın bir diğer olumlu yönü yeni teknolojiye anında ulaşmak. Yeni sistemler ve yüksek teknolojiler kullanan kişiler kendilerini geliştirme fırsatı da buluyorlar.

KİMLERİ ARIYORLAR?

Alman eleman arama ve yerleştirme şirketi ATC'nin ortağı Max Kawatzer her pozisyonda ve uzmanlıkta profesyonellere kapılarının açık olduğunu söylüyor. En çok aranan uzmanlar şunlar:

*Oracle veritabanı yöneticileri (İngilizce ve/veya Almanca bilen)

*Sybase veritabanı yöneticileri (İngilizce ve/veya Almanca bilen)

*Unix Sun Solaris sistem yöneticileri (İngilizce ve/veya Almanca bilen)

*C++ yazılımcıları (Almanca bilen)

*Java yazılımcıları (Almanca bilen)

*Power Builder uzmanları (Almanca bilen)

*IBM Mainframe uzmanları (Almanca bilen)

*Proje yöneticileri (Almanca bilen)

*İş analistleri (Almanca bilen)

*GSM uzmanları (İngilizce ve/veya Almanca bilen)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!