Almanya onu tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya onu tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2010 14:32

Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Pazar günü Brüksel’de yapılan görüşmeler sırasında, vücudunun kullandığı ilaçlara reaksiyon göstermesi yüzünden hastaneye kaldırıldı. Yirmi yıl önce yaşadığı suikast girişimi sonrasında felç kalan Schaeuble’nin Avrupa’nın en büyük ekonomisini yönetip yönetemeyeceği tartışılıyor. Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Pazar günü Brüksel’de yapılan görüşmeler sırasında, vücudunun kullandığı ilaçlara reaksiyon göstermesi yüzünden hastaneye kaldırıldı. Yirmi yıl önce yaşadığı suikast girişimi sonrasında felç kalan Schaeuble’nin Avrupa’nın en büyük ekonomisini yönetip yönetemeyeceği tartışılıyor.

Haberin Devamı

Schaeuble, 1990’da, akıl sağlığı yerinde olmayan bir adam tarafından vuruldu ve ölümden döndü ve bu yıl birçok kez hastaneye kaldırıldı. Geçen ay ise, yılbaşında girdiği bir operasyonun ardından sağlığının tam olarak yerine gelmemesi yüzünden, Madrid ve Washington’da düzenlenen iki önemli toplantıya katılamadı.

 

Alman bakan, Pazar günü Brüksel’de hastaneye kaldırılarak, Avrupa Birliği’nin euroyu savunmanın ve Yunan borç krizinin euro bölgesindeki diğer ülkelere yayılmasını engellemenin yollarını aradığı toplantıyı da kaçırdı.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in biyografisini de yazan, Bonn Üniversitesi öğretim üyesi siyaset bilimci Gerd Langguth, “Schaeuble’ın sağlık durumu, Berlin’de büyük bir tartışma konusu” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Langguth aynı zamanda, “Böyle zamanlarda, sınırları olmadan çalışabilecek bir maliye bakanına ihtiyaç duyarsınız” dedi.       

 

“KABİNEDE DEĞİŞİKLİK YOK” 

 

Schaeuble'nin hastaneye kaldırılmasının ardından, Berlin hükümetinden gelen resmi açıklamada, Merkel’in kabinede herhangi bir değişiklik yapmayı planlamadığı belirtildi.

 

Alman maliye bakanının sözcüsü Michael Offer, Brüksel’de bir hastanede müşahede altında tutulan Schaeuble’nin durumun kötü olmadığını, bilincinin yerinde olduğunu ve kendisine söylenenleri anladığını söyledi.

 

Schaeuble'nin rahatsızlığının ardından, Brüksel’deki toplantıya apar topar Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere katıldı.

 

SPEKÜLASYONLAR BAŞLADI

 

Alman medyasında, Schaeuble'nin yerine Hesse eyaletinin Başkanı Roland Koch’un geçeceğine yönelik spekülasyonlar yer almaya başladı.

 

Haberin Devamı

Öte yandanMerkel’in yakın arkadaşı da olan  Thomas de Maiziere’nin Schaeuble'nin yerine Brüksel’deki toplantıya katılması, Maiziere’nin yeni maliye bakanı olacağı söylentilerini artırdı.

 

Schaeuble, Almanya’nın Yunan borç krizine çözüm bulunması çabalarında ön cephede yer almıştı ve Cuma günü euro bölgesi yetkililerine duygulu bir konuşma yapıp, liderlerin Yunanistan konusunda ciddi bir çözüm üretmeleri gerektiğinin altını çizmişti.

 

Euro bölgesi liderleri ise, bu konuşmanın ardından Pazar günü euronun dolar karşısında daja fazla değer kaybetmesini engellemek ve Yunan borç krizinin diğer ülkelere yayılmasının önüne geçmek için, zor durumdaki ülkelerin kullanımına açılacak, 750 milyar euroluk bir acil yardım fonu oluşturdu.

Haberin Devamı

 

BAŞBAKAN OLABİLİRDİ

Geçen ekim ayında maliye bakanlığı görevine getirilerek herkesi şaşırtan Schaeuble, burnunun dikine giden, açık fikirli bir politikacı olarak, göreve geldiği ilk günden bu yana, sıkı bir mali politika uyguluyor.

 

Schaeuble, hendi neslinin en yetenekli Alman politikacılarından biri olarak gösteriliyor. Yaklaşık on yıl önce,  Hristiyan Demokratlara ve eski akıl hocası Helmut Kohl’a zarar veren bir finansman skandalına karışmasaydı, bugün Almanya Başbakanı bile olabilirdi.

 

Aynı zamanda kabinenin en yaşlı ismi olan 67 yaşındaki Schaeuble, parlamentonun en uzun süre görev yapan üyesi.

 

Geçtiğimiz aylarda Schaeuble’nın tam sayfa biyografisini yayımlayan Süddeutsche Zeitung gazetesinin yazarlarından Heribert Prantl, “Eski ve yeni federal hükümetin siyasi deneyimini bünyesinde barındıran bir politikacı. Sadece koalisyon hükümetinin anlaşması yüzünden değil, kendini ispat ettiği için şu anda başbakan yardımcısı görevinde” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!