Almanya ile suçlu iade kavgası

Güncelleme Tarihi:

Almanya ile suçlu iade kavgası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2012 15:55

Türkiye ile Almanya arasında kapalı kapılar ardında keskin bir "suçluların iadesi" kavgası yaşanıyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea20d7f018fbb8f86cf52f
Emniyet kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Almanya Türkiye'nin İnterpol aracılığıyla resmen yakalanarak iade edilmesini istediği 200'e yakın Türk vatandaşını çeşitli gerekçelerle iade etmekten kaçınıyor.
İade edilmesi istenenler arasında adam öldürmekten, uyuşturucu kaçakçılığına, terör suçuna kadar haklarında iddianame ya da gıyabi mahkeme kararı olanlar da yer alıyor.
Daha önce iade yapılmama gerekçesi olarak "idam cezasını" gösteren Almanya, 2010 yılından bu yana Almanya Anayasa Mahkemesi'nin kararına dayanarak, Türkiye'de hakkında "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" ile yargılama yapılan Türk vatandaşlarını da iade etmiyor.
 
ALMANYA DA AL MALLA'YI İSTİYOR
 
Almanya ise Türkiye'den yine interpol bülteni ile aranan Houssain Al Malla adlı kişiyi istiyor. Al Malla konusunda Ankara-Berlin hattı arasında yaşanan gerginlik, Alman Die Welt gazetesine de konu olmuş durumda.

Haberin Devamı

Gazetede 5 Kasım'da çıkan habere göre, Al Malla "pasaport kanununa muhalefetten" dolayı Türkiye'de tutuklandı. Ancak Almanya'nın yaptığı iade başvurusuna rağmen, serbest bırakılda ve izini kaybettirdi.
 
BAKAN ŞAHİN DE RAHATSIZLIĞI AÇIKLAMIŞTI
 
Almanya ile yaşanan "iade sıkıntısı" bizzat İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından da isim zikretmeden dile getirilmişti.
Şahin, geçen ay İnterpol toplantısı için gittiği Roma'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin iade taleplerinin kabul edilme oranını "manidar bulduklarını" belirterek, ''Son 20 yıl içerisinde kırmızı bülten ile uluslararası seviyede aranan teröristlere ait 399 adet iade talebimizin ancak 33'ünün kabul edilmesini manidar buluyoruz'' demişti.
Emniyet kaynakları, Şahin'in sözünü ettiği 399 kişiden yaklaşık 200'ünün Almanya'dan istendiğini, ancak bu iade taleplerinin karşılık bulmadığını vurguluyorlar.
 
ALMANYA'NIN İADE ETMEDİĞİ İSİMLER
 
Almanya'nın, Türkiye'nin çıkardığı interpol kırmızı bültenine rağmen iade etmediği isimler arasında en çok öne çıkan isimler şunlar;
Ergenekon davası sanıklarından Bedrettin Dalan, Sivas davası sanıklarından Vahit Kaynar, PKK'nın Avrupa'daki kasası olarak anılan Muzaffer Ayata, 97 eylemle 37 güvenlik görevlisinin şehit edilmesinden sorumlu olan Sait Çürükkaya, İnternet andıcı davası sanıklarından Emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, DHKP-C örgütünden Emekli Korgeneral İsmail Selen süikastinden mahkum olan Necmi Suna.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!