Alman basınında Atatürk

Güncelleme Tarihi:

Alman basınında Atatürk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2004 12:07

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Yabancı Diller Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, son yüzyılın en önemli kahramanları listesinin başında yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Cumhuriyetin kuruluşunun 81. yıldönümü etkinlikleri kapsamında, ÇOMÜ Anafartalar Yerleşkesi Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda düzenlenen “Alman Basınında Atatürk” konulu konferansta konuşan

Prof. Dr. Öztürk, “1997 yılının ekim ayında Alman Die Zeit gazetesi, yüzyılın en önemli kişileri arasında gösterilen Atatürk'ü manşetine taşımıştır” dedi.

Prof. Dr. Öztürk, Atatürk hakkında Alman basınında çıkan yazı ve haberlerden örnekler sunduğu konuşmasında, “Alman basınında beliren Atatürk imgesi, özellikle batı dünyasını örnek görmesi ve göstermesi bağlamında önem taşıyor. Onun, aynı dönemde yaşadığı liderlerle karşılaştırılmasında, elindeki tüm yetkileri Türk halkının yararına, aydınlanma düşüncesiyle kullanması, Alman basını tarafından 90'lı yıllarda açıkça belirtilmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aydınlanmacı Atatürk'ün bu anlamda halkını gözeten bir “ata” ya da “baba” olarak resmedildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:

“Onu bir diktatör gibi görenler dahi, bunun ardındaki motivasyonun, halkın çıkarları ve isteği olduğunu belirtmekten kendilerini alamıyorlar. Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye'yi 'muasır medeniyetler' düzeyine çıkarma isteği, köylü ve okuma-yazması olmayan bir halkı, zaman tünelinde Ortaçağ'dan modern dünyaya (mancınıkla ileri fırlatmak) benzetmesiyle dile getirilmiştir. Bu bağlamda, kendisini halkıyla, ülkesiyle özdeş görecek kadar tutkulu bir lider tablosuyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle Atatürk, son yüzyılın en önemli kahramanları listesinin başında yer almaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!