Aliağa'da termik santrale uzmanlardan olumsuz görüş

Güncelleme Tarihi:

Aliağada termik santrale uzmanlardan olumsuz görüş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2008 11:44

İZMİR’in Aliağa İlçesi Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde Enka tarafından yapılacak olan termik santralin ÇED süreci ve imar değişikliği için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ‘istişare’ toplantısının ardından, toplantıya katılanlardan istenen raporlarda olumsuz görüş belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçen hafta Enka Enerji Üretim A.Ş.’nin Aliağa’nın Çakmaklı Köyü sınırları içine yapılacak 800 megawatt gücünde, ithal kömür ile çalışacak termik santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde bilimsel görüş oluşturmak amacıyla TMMOB’ne bağlı mühendis odalarının İzmir Şube temsilcileri, İzmir Tabib Odası, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlı Çevre, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlamacılığı Bölümleri’nden öğretim üyeleri ve bazı sivil toplum örgütlerinin çağırıldığı bir ‘istişare’ toplantısı düzenledi. Toplantı sonunda ise katılımcıların görüşlerini rapor halinde sunmaları istendi.

RAPORLAR OLUMSUZ

Toplantıya katılan kurumların raporları İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ulaştı. Ancak raporların tamamının olumsuz olduğu öğrenildi. Termik santral olgusunun bazı raporlarda teknik, bazı raporlarda ise sosyal olarak incelendiği dikkati çekerken; tümünde termik santral için Aliağa’nın uygun bir yer olmadığı noktasında birleşildi. Raporlarda yer seçiminin yanlış olduğu, oluşacak kül dağlarının zaten kirlenmiş olan Aliağa’da içinden iyice çıkılmaz bir sorunu ortaya çıkartacağı, oluşacak hava kirliliğinin İzmir’e kadar tüm bölgeyi etkileyeceği ve
Aliağa’nın, özellikle de Yeni Foça’nın ikinci bir Yatağan haline geleceği ifade edildi.

Raporlarda ayrıca termik santralin soğutma suyunu kullanacağı Çakmaklı Köyü sahilinin körfez olduğu, soğutma suyunun denizde 8 santigrad derece ısınma meydana getireceği, bunun da körfezdeki ekolojik dengeyi bozacağı, termik santral yerinin halk sağlığı, depremsellik açısından sakıncalı olduğu; halk sağlığının varolan ağır sanayi tesisleri nedeniyle zaten büyük tehlike altında olduğu, Türkiye’nin imzası bulunan uluslararası mevzuatın, hukuki durum açısından da uygun olmadığı görüşlerine yer verildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, raporlar değerlendirildikten sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ÇED süreci için bir görüş belirteceğini, ayrıca Enka tarafından talep edilen imar değişikliği konusunun da İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından inceleneceğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!