Aleviler: İbadet yerimiz cemevleri

Güncelleme Tarihi:

Aleviler: İbadet yerimiz cemevleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2007 12:46

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Saim Yeprem’in Cem Vakfı’nın Başbakanlığa açtığı davada yaptığı savunma tartışma yarattı. Yeprem’in, “Alevilik İslam’ın alt kimliğidir” ve “Cemevleri özel ibadethanelerdir” açıklamalarına Alevi temsilcileri sert tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Anadolu’da İslamiyet’ten önce Aleviliğin bulunduğunu ileri süren Aleviler, söz konusu tanımlamanın, “Aleviliğin asimilasyonuna” hizmet ettiğini savundular. Alevi temsilcileri, ANKA’ya yaptıkları açıklamada, cemevleri’nin “özel ibadethane” olarak algılanamayacağını ifade ederek, buraların Aleviler’in inanç merkezleri olduğunu belirttiler.

ABF: “LAİK DEVLET, DİNSEL DAYATMA YAPMAMALI”

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Turan Eser:

“Bu ülkede Alevilere yönelik ayrımcılık var ve eşitlik uygulamasında ihmal ve inkar var. Aleviler, inançsal öğretilerinden dolayı, ibadet yerini cemevi olarak tanımlıyor. İnançlarının kendine özgü öğreti ve pratiklerinden dolayı, kendilerini farklı, Anadolu’ya özgü bir inanç, felsefe ve düşünce sistemi içerisinde görüyorlar. ABF olarak, inançsal kimliğimizi resmi görüşün ve egemen İslam din anlayışının kalıplarında daraltılmak istemiyoruz. İnançsal kimliklerin devlet tarafından alt-üst kimlik tartışmasına sokulmasını doğrusu çok abes buluyoruz. Devletin her türden Sünnileştirme ve Şiileştirme girişimlerine karşı, Aleviler olarak asırladır öğretilerimizi, inancımızı, koruyarak taviz vermedik.

Başbakanlığın ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun Alevilik ve Alevilerin cemevleri ile ilgili tanım getirme hakkı ve yetkisi yoktur. Tartışmak ve görüş belirtmek başka bir şey ama devlet adına hüküm vermek başka bir şeydir.”

SORUN İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ ANLAYIŞIYLA ÇÖZÜLÜR

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç:

“Bu tartışma doğru bir tartışma değil. Cemevleri tarihsel süreçte başlangıçtan beri Aleviler’in ibadet ettiği yerlerdir. Alevilerdeki 3 canın ibadet yaptığı her yer cemevidir. Bu nedenle bizim cemevimizi bir ibadet yeri olarak kabul etmemize rağmen, devletin bunu özel bir inanç mekanizmasıymış gibi telaffuz ederek yok saymasını doğru görmüyorum. Bu sorun bir başka inanca nasıl bakıldığıyla değil, inanç özgürlüğü ile çözülebilecek bir sorundur.”

“BAŞBAKAN, ALEVİLERİN İBADET YERİ CEMEVİDİR DEMELİ”

Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez:

“Aleviliğin İslam’ın alt kimliği olarak tanımlayanların utanması gerekiyor. Alevilik, İslam’ın değil, İslam Aleviliğin bir alt koludur. Aleviliğin gelişimi İslamiyet’ten çok daha eskidir bu topraklarda. Cemevlerine özel ibadethane demek kimin haddine. Böyle tanımlama yapanlar, halkın arasına gelip görsünler. İnsanlar nasıl ibadet ediyor. Siyasi kaygılarla hareket ediyorlar, saçmalıyorlar. Burada yapılması gereken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisi açısından bütün riskleri göze alarak, ‘Alevilerin ibadet yeri cemevidir’ demesidir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!