Alelade bir tavlaya 240 dolar ödeyince tepesi attı lüks bir marka yarattı

Güncelleme Tarihi:

Alelade bir tavlaya 240 dolar ödeyince tepesi attı lüks bir marka yarattı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2003 20:06

Dubai'de bir gece saatlerce oynayacak tavla arayan işadamı Servet Yazıcı sonunda kendisi lüks tavla üretmeye başladı. SY marka tavlaların menteşeleri ABD'den, kilit ve derisi İtalya'dan, zarları İngiltere'den geliyor. Beymen ve Home Store'un yanı sıra Yunanistan ve Rusya'da satılan tavlalar yedi çeşit. Fiyatları 525 ila 700 dolar arasında. İki ayda 650 adet satıldı.

Tavla oynamayı sevmeyen tavlacı olur mu, demeyin. Servet Yazıcı, tavla oynamayı pek sevmiyor ama dünyanın en kaliteli tavla üreticilerinden bile övgü alan SY tavlalarını üretiyor.

Servet Yazıcı sentetik spor sahaları, modüler zemin kaplamaları ve daha birçok alanda faaliyet gösteren Yazıcı Şirketler Grubu'nun sahibi. Tavlacılığa başlamasını geçen yıl Dubai gezisi sırasında arkadaşı Kahraman Sadıkoğlu'nun ‘‘Burj El Arab'da yemeğine tavlaya var mısın’’ sorusuna borçlu...

‘‘Gecenin 12'sinden sabahın 2'sine kadar Dubai'de tavla aradık, bulamadık. Ertesi gün 240 dolara bir tavla alıp maç yaptık’’ diye anlatıyor Yazıcı. Maçın sonucunu unutsa da sonraki günlerdeki çabasını ayrıntısıyla hatırlıyor. Tüm yurtdışı gezilerinde piyasadaki tavlaları araştıran işadamı Almanya'dan 600 euro'ya, ABD'den de 700 dolara tavla aldı. ‘‘Bu tavlaların ne özelliği var da bu kadar pahalıya satılıyor’’ sorusuna cevap bulmak uğruna bu pahalı tavlaları parçalara ayırdı. Sonuçta ‘‘Ben bunların daha iyisini yaparım’’ diyerek ocak ayında çalışmalarına başladı ve SY marka tavlayı yarattı.

NUMARALI VE NUMARATÖRLÜ

SY tavlalarının menteşeleri ABD'den, kilitleri ve derisi İtalya'dan, zarları İngiltere'den geliyor. 30 pul ve zar takımından oluşan standart aksesuvarında ayrıca iki yedek pul ve bir zar takımı daha bulunuyor. Pullar için özel bir mekanizma yapılmış. Taşırken ses yapmıyor. Skor tartışmasının önüne geçmek amacıyla hepsi numaratörlü. Yedi ayrı modeli var. Tahtaların fiyatı 500 dolar, derilerin 700 dolar civarında. En çok satılanlar wenge ve zebrano ağaçlarından yapılanlar. Tavla pulları 35 mm. Avrupalılar daha büyük tavlalarda oynadıkları için 40-45 mm'lik pullar da üretiliyor. İçi bombeli pulları İstanbul'da bir düğmeci yapıyor. Siyah ve beyazın dışında mor, ördek başı yeşili gibi değişik renklerde pullar da var. Tavlalar numaralı. Parça kaybeden müşteri firmayı arayıp bu numarayı belirttiğinde istediği parça sağlanıyor.

BUNLAR TAVLANIN ROLLS ROYCE'U

Servet Yazıcı, tavla oyununa düşkün olmadığı halde özel tavla üretmesini ‘‘Her sene farklı bir ürün yapıyorum. Keyif üretmeyi seviyorum’’ diye açıklıyor. Diğer neden en kaliteli tavlayı Amerikan ve İtalyanların yapmasını içine sindirememesi. Yazıcı ilk tavlasını eline aldığında tepkisi ‘‘Helal olsun ne güzel yaptım’’ olmuş. SY imzalı ürünlerin tavlanın Rolls Royce'u olduğunu iddia ediyor. Bu sadece kendi iddiası değil:

‘‘Monte Carlo'daki Dünya Tavla Şampiyonası'nda İngiliz tavla ustası David Naylor ile tanıştım. Onun tavlaları 900-1200 dolar arasında satılır. Tavlalarımı inceledi ve tebrik etti.’’

SY tavlaları iki aydır piyasada. İki ayda 650 tavla satılmış. Şu anda günde 30 adet tavla üretiliyor. Türkiye'de Beymen ve Home Store mağazalarında, yurtdışında ise Yunanistan ve Rusya'daki temsilci mağazalarda bulunuyor. Yakında Londra'daki Harrods mağazasının da raflarına girmesi bekleniyor. Yurtdışında marka olmayı hedefleyen SY tavlaları ağustos sonunda Frankfurt, eylülde ise Yunanistan'daki Hediyelik Eşya Fuarı'nda sergilenecek.

EN ÇOK MÜTEAHHİTLER TAVLA OYNUYOR

SY, en çok İstanbul ve Ankara'dan sipariş alıyor. Müşterileri arasında büyük şirketler var. Bayilerine SY markalı tavla hediye ediyorlar. Tavla tüm Türkiye'de sevilen bir oyun. ama Servet Yazıcı'ya göre en çok Artvin Arhavililer tavla oynuyor. Tavlaya en düşkün meslek grubu ise müteahhitler. İran, Suriye, Yunanistan ise tavlanın çok oynandığı diğer ülkeler.

İLK TAVLA 1400 YIL ÖNCE TASARLANDI

Hint imparatorunun anlamlı bir mesajla kendisine satranç hediye etmesi üzerine Pers imparatoru, veziri Büzur Mehir'i oyunu çözmekle ve yeni bir oyun icat etmekle görevlendirdi. Oyun zaman kavramından alınan ilhamla tasarlandığı için tavlanın içindeki 6'şar hane 12 ayı, 15 açık ve 15 koyu renkli pul ayın 15 gece ve 15 gündüzünü, karşılıklı 12 hane günün 24 saatini temsil ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!