Alçak uçuş: 3 ölü

Güncelleme Tarihi:

Alçak uçuş: 3 ölü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz'ın da tehlike atlattığı helikopter, dün Eminönü'nde boş bir işhanının 3'üncü katına saplandı. Helikopterde bulunan 2 polis ve 1 teknisyen şehit oldu, 4 polis ve yoldan geçen bir kadın da yaralandı.

Başbakan Mesut Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'i taşırken arızalanan Puma marka polis helikopteri, bu kez 3 kişiye mezar oldu. Taksim üzerinde keşif uçuşu yaptıktan sonra Atatürk Havalimanı'na dönerken Haliç üzerinde irtifa kaybeden helikopter, İstanbul Ticaret Odası'nın yanındaki fıskiyelere çarptıktan sonra kontrolü kaybederek üç katlı bir binanın çatısına çakıldı ve ikiye bölündü. Helikopterde bulunan 1 teknisyen ve 2 polis şehit olurken, 4 polis ve yoldan geçen bir kadın da yaralandı.

Puma helikopter, pilot Kudret Karamercan yönetiminde, dün Özel Harekât Şube Müdürü Necdet Çelikbilek ve 5 polisle birlikte Atatürk Havalimanı'ndan hareket etti. Tuzla'ya giden Özel Harekâtçılar, daha sonra 10 Nisan günü yapılacak Polis Bayramı kutlamaları için keşif uçuşu yapmak üzere Taksim ve çevresinin üzerinde bir süre uçtular.

Havalimanına dönmek için manevra yapan helikopter, Haliç'in üzerine geldiğinde bilinmeyen bir nedenle irtifa kaybetmeye başladı. Görgü tanıklarının ifadesine göre, yalpalayarak Ticaret Odası'na doğru gelen helikopterin pilotu Karamercan, inebileceği açık bir alan aradı. Ancak Ticaret Odası'nın yanındaki fıskiyelere çarpan helikopter, dengesini kaybederek Küçükpazar yönüne doğru gitmeye başladı. Ardından tekrar Haliç yönüne doğru dönen helikopter, saat 15.50'de Ragıp Gümüşpala Caddesi üzerindeki 3 katlı bir binanın çatısına düştü. Çarptıktan sonra ikiye bölünen helikopterin bir parçası binanın çatısında takılı kalırken, ön kısmı binanın önüne park edilmiş otomobillerin üzerine düştü. Enkazdan ilk etapta yaralı olarak çıkarılan Özel Harekât Şube Müdürü Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek, pilot Ali Kudret Karamercan, teknisyen Ekrem Ocak, İ.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, Ayhan Özen ve Ergün Keskin de Haseki Hastanesi'ne kaldırıldı. Kaza yerinin yakınında bulunan Ayşe Başkol da, yaralandı. Hastaneye kaldırılan teknisyen Ekrem Ocak, yapılan müdahalelere rağmen şehit oldu. Kazada Nabi Turan ve Orhan Şahin adlı polis de şehit oldu. Bu polislerin cesedi helikopterin binanın 3'üncü katında kalan enkazından uzun süren çabalar sonunda çıkarıldı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri de, helikopterde yangın olasılığına karşı köpük sıktı. İstanbul Valisi Kutlu Aktaş ile İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir de, kazadan hemen sonra olay yerine gelerek incelemelerde bulundular.

Bakanlar Kurulu toplantısından çıktıktan sonra, olayla ilgili bilgi veren İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu ise ‘‘Helikopter, eğitim uçuşu yaparken düştü’’ dedi.

Helikopter metruk binaya çakıldı

İstanbul'un en hareketli semtlerinden biri olan Eminönü korkunç bir facianın eşiğinden döndü. Binlerce kişinin bulunduğu semtte kontrolden çıkan polis helikopteri insanların ve araçların bulunduğu Ragıp Gümüşpala Caddesi'ni geçip yol kenarındakİ metruk binanın çatısına çakıldı. Olay yeri bir anda savaş alanına döndü.

4 polis 1 kadın yaralı

Özel Harekât Şubesi'nde görevli polisler, 10 Nisan Polis Bayramı nedeniyle gösteri uçuşu yapacakları yerlerde helikopterle keşif yaptıktan sonra, dönmek istedi. Ancak ne olduysa o anda oldu ve helikopter alçalırken, bir de Haliç'teki fıskiyeden çıkan basınçlı suyun üstünden geçti. Helikopter, bu sırada dengesini kaybetti ve Ragıp Gümüşpala Caddesi'ni geçerek, yol kenarındaki metruk bir binanın çatısına çakıldı. Helikopter, iki parçaya bölündü. Bir bölümü binaya asılı halde kalırken, helikopterin diğer bölümü binanın önündeki yola düştü. Bu sırada olay yerinden geçen bir kadın yaralandı, bir otomobil de hasar gördü. 3 polisin hayatını kaybettiği kazada, 4 polis de çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılar hastanelerde tedavi altına alındı. Parçalanan helikopterde bulunan polislerden Ergün Keskin, çevreden yetişenler tarafından Haseki Hastanesi'ne kaldırılırken, baygın haldeydi.

Sivil kurallara göre, bu kadar alçak uçamazdı

Nergis Air Kaptan Pilotu Sabahattin Oktay, helikopterin Haliç'teki fıskiyenin suyuna çarpması sonucu düşebileceğini belirterek, helikopterin alçaktan uçtuğunu hatırlattı. Sivil Havacılık kurallarına göre helikopterlerin alçaktan uçamayacağını kaydeden Oktay, ‘‘Ancak helikopter polis helikopteri. Polisin ve Silahlı Kuvvetler'in hava araçları, Sivil Havacılık kurallarının dışındadır, onlar kendi talimatlarını düzenlerler. Bu nedenle helikopterin alçaktan uçması doğal. Çok ender görülen bir olay. Bir suya çarpmak benim meslek hayatımda ilk kez duyduğum birşey. Suyun yukarıya doğru fışkırma gücünü bilemiyoruz. Ancak helikoptere çarptığı anda, helikopterdeki dengeyi sağlayıcı yüzeyler üzerinde çarpmadan dolayı bir hasar meydana getirebilir. Bundan dolayı böyle bir olay vuku bulabilir’’ dedi. Kendisinin de aynı bölgede uçtuğunu kaydeden Oktay, ancak sivil havacılık kurallarına bağlı oldukları için aynı irtifada olmadığını söyledi, polis helikopterinin alçaktan uçmasının ise görev ve kurallar gereği olduğunu belirtti. Oktay, Puma helikopterin sık sık arızalandığını da kaydederek, Başbakan Yılmaz'ın güvenilir bir helikopterle uçması gerektiğini söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!