Albümlerde şiir furyası

Güncelleme Tarihi:

Albümlerde şiir furyası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Son dönemlerde şarkıcılar, albümlerinde ünlü şairlerin şiirlerine yer veriyorlar. Kimisi Reha Muhtar'ın yaptığı gibi onları kasete okurken, kimisi şarkı haline getiriyor. Yani... Milenyum da şiirler çoktan bestelenip kasetlere girdi bile.

Şiirler... Belki özlem duyulan sevgiliye, belki sizden kilometrelerce uzaklıktaki vatanınıza, belki de bir çiçeğe... O an neye hasret duyuyorsanız bir, iki satır karalayıverirsiniz. Yazdığınız dizelerle canlanır küçücük kağıt parçası. Üstünde oynaşan kaleme teslim eder beyaz bedenini ve aşkınıza tercüman olur bu iki ortak.

Yüzyıllar öncesinde yazılan şiirleri hala aynı tatla, zevkle okuyoruz. Kah Nazım Hikmet'in vatan hasretine tanıklık ediyoruz, kah Cahit Külebi'nin keçiye benzer dediği sevgilisini düşünüp gülümsüyoruz. Sonuçta hepimizin kalbinde tatlı bir sıcaklık bırakıyor şiirler.

Son yıllarda bununn farkına varan bir çok şarkıcı da şiirlere müziğin tınısını katıp daha da canlanmasını sağlıyor dizelerin. Ünlü şairlerin şiirlerini besteleyip kasetlerinde yer veriyorlar. Kimi sevdiği şairi böylece bir kez daha andığını söylüyor, kimi ise daha önceden bestelenmiş bir şiiri okuyarak bu konuda ne kadar iddialı olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Sebep ne olursa olsun; şarkıcıların çoğu bestelenmiş şiir okumaktan çok memnun.

Hümeyra

‘‘Ne vakit bir yaşamak düşünsem/bu kurtlar sofrasında belki zor/ayıpsız fakat ellerimizi kirletmeden/ne vakit bir yaşamak düşünsem...sus deyip adınla başlıyorum/Peşimsıra kımıldıyor gizli denizlerin/hayır başka türlü olmayacak...ben sana mecburum bilemezsin.’’ Hümeyra'nın kasetinde bestelenmiş olarak yer alan bu dizeler, şairi Atilla İlhan'ın kendi sesinden şiir haliyle de müzik marketlerde satılıyor.

Sertab Erener

Abdülhak Hamit Tarhan'ın ünlü eseri ‘‘Makber’’i yıllar önce söyleyen ilk isim Hamiyet Yüceses oldu. Türk Müziği'nde ‘‘Efsane eser’’ adıyla anılan ‘‘Makber’’i dördüncü albümü ‘‘Sertab’’da yorumlayan Sertab Erener, kimilerince takdir edildi, kimilerince yerden yere vuruldu. Sanatçı ise, eleştirilere karşı sessiz kalmayı tercih etti.

Sezen Aksu

Bestecilik ve söz yazarlığı gibi üstün bir yeteneği var Sezen Aksu'nun. buna rağmen müzik albümlerinde ünlü şairlerin şiirlerine yer vermeyi de seviyor sanatçı. ‘‘Git’’ adlı albümünde Faruk Nafiz Çamlıbel'den ‘‘Ali’’ yer alıyordu.

Özdemir Erdoğan

Herkesin içinde bir ‘‘Fahriye Abla’’ özlemi vardır. Kısacık etekleri, altın bileziklerle dolu bilekleri, mahallenin erkeklerini baştan çıkaran, sevgi dolu, mert bir kadın portresi. Ahmet Muhip Dranas'ın ünlü şiirine ses veren isim ise Özdemir Erdoğan oldu. Müjde Ar'ın başrolde oynadığı ‘‘Fahriye Abla’’da aynı şarkı film müziği oldu.

Funda Arar

Bestelenmiş şiir okuyan şarkıcılar arasında en son çıkanı Funda Arar. Albümünde Necip Fazıl Kısakürek'in ‘‘Kaldırımlar’’ şiirinin yanı sıra Behçet Necatigil'in ‘‘Sevgilerde’’ adlı şiiri de yer alıyor. Zaten müzik albümünün adı da şiirle aynı ismi taşıyor; ‘‘Sevgilerde...’’

Erol Evgin

‘‘Yar seni kara saplı bıçak gibi sineme sapladılar’’ diye şarkı söyleyen Erol Evgin. Evgin'in yıllar önce çıkan bir kasetinde yer alan bu dizeler Bedri Rahmi Eyüboğlu'na ait. Eyüboğlu'nun ‘‘Sene 946, Mevsim Sonbahar’’ adlı şiirinin bestelenmesi üzerine şarkı halini alan şiir dillere dolanmıştı.

Kubat

Bugüne dek üç tane müzik albümü çıkaran Kubat'ın bütün çalışmalarının ilk şarkısı mutlaka Karacaoğlan'ın bir eserinden oluşuyor. Son albümüne isim veren ‘‘Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm’’de, yine Karacaoğlan'ın bir şiirinden bestelenmiş. Yine son albümünde Musa Eroğlu'nun ‘‘Telli Turna’’sı da yer alıyor.

Feridun Düzağaç

Şarkıcının albümünün çıkış parçası; Özdemir Asaf'ın ‘‘Lavinia’’ isimli şiiriyle oldu. Hatta Feridun Düzağaç'ın ikinci klibi, albümle aynı adı taşıyan ‘‘Aşkın E Hali’’ adlı şarkısına çekildi. Ancak Özdemir Asaf'ın ‘‘Lavinia’’sı daha çok ses getirdi.

Sadece sözle

dile gelenler

Şiirler sadece bestelenip şarkı olmuyor tabii ki. Kimisi kendi şiirlerini okuyor; kimisi ünlü Türk şairlerinden seçmelerle bir albüm yapıyor. 1987 yılında Can Yücel'le açılan ‘‘şiirleri kasete okuma’’ furyasında Atilla İlhan ‘‘Ben Sana Mecburum’’la müthiş bir sükse yaparken, yeğeni Kerem Alışık'ta dayısı ve babası Sadri Alışık'ın şiirlerinin yer aldığı bir albüm yapmıştı.

Diğer taraftan Cihan Ünal, Müşfik Kenter ve Kerim Avşar ünlü şairlerin şiirlerini okuyan isimler arasında yer alıyor. Yılmaz Erdoğan kendi şiirlerini albüm haline getirenlerden... Sıranın televizyonculara gelmesinde ise öncelik İbrahim Sadri ve Savaş Ay'a ait. Savaş Ay, televizyon programlarında okuduğu şiirlerden derlediği bir albümü geçtiğimiz yıl piyasaya çıkarmış ve hatta Yeşim Salkım'la da bir klip çekmişti.

Son olarak sıra Reha Muhtar'a geldi. Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek Muhtar'ın şiirlerini tercih ettiği şairler arasında. Albümün Doğan Music Company veya Prestij firmalarından birinden çıkması bekleniyor...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!