Alaeddin Yavaşça'ya veda...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2021 12:18

Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Fatih Camii’nde son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze namazına ailesinin, sevenlerinin yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop da katıldı. Prof. Dr. Yavaşca için Atatürk Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “İstisna şahsiyet kavramının içini bütünüyle dolduran bir insandı” dedi.

Haberin Devamı

95 yaşında hayata gözlerini yuman Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’nın cenazesi, AKM’deki ilk törenin ardından son yolculuğuna uğurlanmak üzere Fatih Camisi’ne getirildi. Duayen sanatçının cenazesi namazı, Fatih Camii’nde öğle namazının ardından kılındı.

Cenaze namazına; TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Başkanvekili Celal Adan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, sanat ve siyaset dünyasından isimler, merhumun eşi Ayten Yavaşca, aile üyeleri ve sevenleri katıldı.

Cenaze namazının ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Bilal Erdoğan, Yavaşca'nın tabutunu omuzladı. Yavaşca’nın naaşı Beşiktaş’ta bulunan Yahya Efendi Türbesi’nde toprağa verildi.

Haberin Devamı

Alaeddin Yavaşçaya veda...

AKM'DE TÖREN

Yavaşca için ilk tören AKM'de düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Alaeddin Yavaşca'nın eşi Ayten Yavaşca, arkadaşları ve sevenleri katıldı.

Alaeddin Yavaşca'nın cenazesi tören için saat 10.30 sıralarında AKM'nin tiyatro salonuna getirildi.

"İSMİNİ YAŞATMAK VEFA BORCUMUZ"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Öncelikle yeri doldurulamaz bir insan hazinesine veda etmenin derin üzüntüsü içerisinde değerli hocamıza Allahtan rahmet sizlere, sanat camiamıza ve milletimize başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Hocamızın hayatı başlı başına bir hayranlık vesilesidir. Alaeddin yavaşça birden fazla zirvesi olan ulu bir dağ gibiydi. Şüphesiz hayatı boyunca Türk musikisi vesilesiyle en zarif, en zengin, özgün şekilde yükselttiği zirve sanat olmuştur. Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca tıp sahasındaki uzmanlığı kadar insanlığın hayatına sanat alanındaki ilmiyle de dokunmayı başarmış derin bir iz ve etki bırakmıştır. Sanatçı Alaeddin Yavaşça besteci, icracı, araştırmacı, bilimsel bir kalem ve eğitmen oldu" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Ersoy, " Bugün Türk musikisi dendiğinde eğitim kurumlarından basılı kaynaklara özgün eserlerden bu sahaya hizmet etmekte olan birbirinden kıymetli sanatçılara kadar seste, sözde, kişide nereye bakarsanız bakın hocamızın ismini, izini ve etkisini görmemiz mümkün. Bakanlık olarak onun adını yaşatmak, ismini yaşatmak vefa borcumuz. İsmini nasıl yaşatabiliriz, Nerelere verebiliriz onu Ayten ablayla birlikte daha önce de konuştuk. Onunla ilgili ortak bir çalışmamız olacak. Milletimiz öz kültürüne nice değerler kazandırmış, duygularına tercüman olmuş, eserleriyle anılarına ortaklık etmiş Alaeddin Yavaşca'yı yaşatmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı sürdürecektir. Hepimizin başı sağ olsun" diye konuştu.

Haberin Devamı

Alaeddin Yavaşçaya veda...

"HER BESTESİNİ EVVELA BANA OKURDU"

Alaeddin Yavaşca'nın eşi Ayten Yavaşça " Yılların getirdiği yavaşça soyadını ondan bana geldiği ve bana hediye ettiği için önce ona çok teşekkür ediyorum. O yavaşça soyadını daima ona yaşatacağım. Onun taşıdığım gururla övünüyorum. Özellikle çok uzun süre hastanelerde kaldık. Çok uğraştılar yaşatmak için. Bebekler gibi baktılar. Herkese çok teşekkür ediyorum. Ben onu o beni çok sevdi. Biz yüzyılın aşıklar kitabına girmiş bir mütemmim cüzüz. O mütemmim cüz şimdi ne oldu? Yalnız kaldı. Çok üzüntülüyüm. Her bestesini evvela bana okurdu" dedi.

Alaeddin Yavaşçaya veda...

Haberin Devamı

Burada yapılan konuşmaların ardından sahnede helallik alınarak dua edildi. Yavaşca'nın cenazesi, Fatih Camii'ne götürüldü.

Alaeddin Yavaşçaya veda...

Alaeddin Yavaşçaya veda...

BAKMADAN GEÇME!