Akşener'e orduya hakaretten soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Akşenere orduya hakaretten soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Genelkurmay Başkanlığı'nın suç duyurusu üzerine, dün İçişleri eski Bakanı Meral Akşener hakkında ‘Orduya hakaret soruşturması' açtı. Soruşturma, TCK'nın 159/1 maddesindeki, bir yıldan altı yıla kadar hapsi öngören ‘Türk ordusunu tahkir ve teyzif'ten yürütülüyor.

Genelkurmay Başkanlığı'nın, Akşener'in, köstebek skandalından sonra üç kez erteleyerek yaptığı basın toplantısında, ‘Ordu içinde cunta kurularak, darbe hazırlandığı' sözleri nedeniyle bulunduğu suç duyurusu, dün Başsavcılığa ulaştı. Genelkurmay suç duyurusunun ‘gereğinin' yapılmasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yazı ile isterken, Adalet Bakanlığı'na da yazı gönderilerek, suç duyurusu konusunda ‘bilgi' verildiği öğrenildi. Başsavcılık da suç duyurusunu derhal işleme koyarak, soruşturma başlattı.

SÖVME VE HAKARET

Suç duyurusunda, Akşener'in sözleri nedeniyle TCK'nın 268'inci maddesindeki ‘Resmi heyetlere sövme ve hakaret'ten cezalandırılması da istendi. Bu madde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasını düzenliyor. Akşener hakkında ayrıca TCK'nın 311'inci maddesindeki suç işlemeye tahrikten de işlem yapılması istendi.

Yargı çevrelerinde, Anayasa'nın 100'üncü maddesi bakanlar hakkındaki soruşturmalarda yetkinin TBMM'de olduğuna ve Akşener'in sözlerinin de ‘görevi ile ilgili bir konuda' ve ‘Bakanlığı dönemine ait' olduğuna dikkat çekerek, ‘takipsizlik' verilebileceğini kaydediyorlar.

Başsavcılığın yapacağı inceleme sonunda ‘takipsizlik' kararı vermesi halinde, Akşener'in Genelkurmay'ın tepkisini çeken sözleri, ancak Meclis soruşturması konusu yapılırsa yargı önüne gelecek.

Başsavcılık, ‘takipsizlik' kararı vermeyip soruşturmayı sürdürürse, Akşener'in dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezleke düzenleyebilmek için Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'dan, TCK'nın 160'ıncı maddesi gereği izin istemesi gerekecek. Sungurlu'nun, ‘izin vermemesi' halinde de Akşener hakkındaki soruşturma ‘takipsizlikle' noktalanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!