Aks nedir, aks kopması ne demek? İşte araç aksıyla ilgili bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Aks nedir, aks kopması ne demek İşte araç aksıyla ilgili bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2020 09:51

Aks kopması şarkıcı Alişan ve ailesinin geçirdiği kaza haberi ardından gündeme geldi. Sağ arka aksının kopmasının sonucunda trafik kazası geçiren Alişan, ‘Büyük şok yaşadık, ölümden döndük. Hayatımda ilk kez kaza yapıyorum, verilmiş sadakamız varmış. Sonra gördük ki aracın aksı kopmuş. Böyle bir aracın aksı nasıl kopabilir hayret ediyorum. Büyük şok yaşadık.’ diye konuştu. Peki, aks nedir? Aks kopması neden olur?

Haberin Devamı

Dingil, ya da aks yalnızca eğilme gerilmelerinin etkisinde kalan, burulma gerilmelerinin etkisinde olmayan yani herhangi bir güç aktarmayan destekleme elemanıdır. Burulmaya da zorlanan makine elemanlarına mil denir. Genellikle tren, otomobil gibi ulaşım araçlarında, kendisine bağlı tekerlek ya da makine konstrüksiyonlarında taşıdığı dişli çarkları desteklemekle görevli elemanlar için kullanılır.

AKS KOPMASI NEDEN OLUR?

Aracın tüm yükünü taşıyan ve güvenliği sağlayan en önemli parçalardan biri olan aksın arızası tehlikeli bir durumdur.  Aracı sürerken tekerleklerin döndüğü bölgenin taş ve odun gibi sert cisimlere denk gelmesi aksa zarar verebilir. Bu tür darbeler aksların kırılmasına kopmasına neden olabilir. Her aracın yük taşıma kapasitesi farklıdır, fazla yük sebebiyle aks baskılanır ve bozulabilir. Aks kafasının kopması durumunda aracınız vitese geçer ancak gaz vermenize rağmen hareket sağlanamaz. Ak kopması frenlerin işlevini yerine getirememesine neden olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!