Akropol zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Akropol zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Komutanlar tanrılar katında

19 NATO ülkesinin genelkurmay başkanları dün Atina'nın banliyösü Voulyagmeni'de olağanüstü güvenlik önlemleri altında buluştu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, toplantıda medyanın ilgi odağı oldu.

YUNAN tanrılarının tapınağı Akropol, 2500 yıllık tarihinde ender günlerinden birini yaşadı. Çünkü, 2 milyondan fazla askeri yöneten 19 komutanı birkaç saat ağırladı. 19 komutan arasında en fazla ilgiyi gören hiç kuşku yok ki, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu oldu. Kameralar sürekli Kıvrıkoğlu'nun peşindeydi. Kıvrıkoğlu daha önce de Akropol'ü gezmesine rağmen yine de rehberi büyük bir dikkatle dinledi. Zaman zaman Amerikan Genelkurmay Başkanı General Henry Shelton ile sohbet etti. Ama gözler daha çok evsahibi Yunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Manosus Parayudakis ile Kıvrıkoğlu'nun üzerindeydi. Parayudakis, Akropol gezisi sırasında sık sık Kıvrıkoğlu'nun yanına geldi ve iki komutan zaman zaman sohbet ederek tarihi tapınağı gezdiler. Gezi sırasında gerçek bir evsahipliği yapan ve son derece kibar davranan Orgeneral Parayudakis ile biz de sohbet ettik. Yunan Genelkurmay Başkanı, Başbakan Kostas Simitis Hükümeti'nin en önemli bakanlarından biri olan Savunma Bakanı Akis Çuhacupulos'a yakınlığıyla tanınıyor. Parayudakis, Türkiye ile Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren ve Genelkurmay Başkanı Amiral Andonis Limberis'in istifasına yol açan Kardak krizi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanı olmasına rağmen koltuğunu kaybetmeyen bir general. Aksine Parayudakis'in krizden sonra ilk kabine değişikliğinde Çuhocupulos'un bakanlık koltuğuna oturmasıyla parlamıştı. Son iki yıldır da Çuhocupulos'un en yakın çalışma arkadaşlarından biri.

HÜRRİYET'İ İZLİYORUZ

Kuşkusuz Parayudakis ile ne Ege'yi ne de Kardak'ı konuşabildik. Parayudakis, gülümseyerek, ‘Konuşmam’ dedi. Ama yine de ‘Hürriyet’i yakından izliyoruz' diye takıldı. Kıvrıkoğlu NATO'nun acil müdahale gücü ana karargahı olarak Ankara'yı alt kanadı olarak da İstanbul'u önerdi. Yunan Genelkurmay Başkanı ise Selanik'i gündeme getirdi. Karar Aralık'taki NATO zirvesinde ele alınacak.

Hürriyet'e özel

Akropol'ü gezen komutanlar, çeşitli hatıra fotoğrafları çektirdiler. Bir kare de Hürriyet için özel çekildi. Soldan sağa; NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı General Joseph Ralston, NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Guido Venturoni, Yunan Genelkurmay Başkanı Manosus Parayudakis ve Atina Temsilcimiz Nur Batur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!