AKP'li Fırat’dan türban kararına eleştiri

Güncelleme Tarihi:

AKPli Fırat’dan türban kararına eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2008 13:25

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Mahkemesi’nin türbanla ilgili kararını eleştirerek, “Bu gerekçeyi yazmak inan çok zor olmuştur, hukuki bir neden bulmak çok çok zor olmuştur. Anayasa Mahkemesi üyelerinin bu konudaki zorluklarını anlıyorum. Allah yardımcıları olsun. Allah kimseyi böyle bir gerekçe yazdırmak zorunda bırakmasın” dedi.

AKP Gerede İlçe Başkanlığı’nın, Bolu’nun Gerede İlçesi’nde bulunan bir halı sahanın sosyal tesisinde düzenlediği olağan kongresine, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AKP Bolu Milletvekilleri Fatih Metin, Yüksel Coşkunyürek ve partililer katıldı. Fırat salonun önünde kalabalık bir partili grubu tarafından karşılandı. Kongre öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Fırat, Anayasa Mahkemesi’nin türban kararı hakkında şöyle konuştu:

“Herşeyin ötesinde bu bir yargı kararıdır. Kesin bir karardır. Hukuki bir karar mı, siyasi bir karar mı bunun değerlendirmesi yapılıyor. Aksi bir içtihat çıkana kadar buna uymak zorundayız. Bu kararı artık irdelemek mümkün. Bugüne kadar yapılan irdelemelerden benim anladığım kadarı ve incelediğimde de şunu görüyorum; bu gerekçeyi yazmak inan çok zor olmuştur, hukuki bir neden bulmak çok çok zor olmuştur. Anayasa Mahkemesi üyelerinin bu konudaki zorluklarını anlıyorum. Allah yardımcıları olsun. Allah kimseyi böyle bir gerekçe yazdırmak zorunda bırakmasın. Anayasa çok açık ve net olarak sınırları belirlemiştir. Mühim olan zihniyetin değişebilmesi. Benim bildiğim kadarıyla 3 madde değişti. Bu değişime rağmen Anayasa Mahkemesi, Anayasa’yı yanlış tescil ederek şekil yönünden değişime gidiyor. Hukuki denetlemenin dışında, siyasi denetleme var. Bunu irdelemek lazım.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini azaltılmasını öngören Anayasa değişikliğiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Fırat, “Hukukçu olarak benim Bahçeli’ye katılmam mümkün değil” diye cevap verdi.

Fırat, Merkez Bankası’nın döviz satışı yapmasıyla ilgili soruya ise şu cevabı verdi:
“Merkez Bankası’nın ekonomiye düzenli katkıları oluyor. Merkez Bankası bugüne kadar ekonomiye doğrudan doğruya müdahale etmemiştir. Düzenleyici müdahaleleri olmuştur. Zaman zaman döviz satın alarak, döviz satarak, kredi faizlerini belirleyerek ekonominin temel aktörlerinden biri haline gelmiştir. Gerekli olduğu zaman bunu yapacaktır. Doğru şeyler yapacağı kanatindeyim.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!