AKP'li başkanın ‘protokol’ ve ‘bağış’ anlaşması

Güncelleme Tarihi:

AKPli başkanın ‘protokol’ ve ‘bağış’ anlaşması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2008 15:58

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'yi istifaya kadar götüren, Silivri'de Kipa'ya arazi satışındaki ‘protokol’ olayının bir benzeri de Gaziantep'te gündeme geldi.

Haberin Devamı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Asım Güzelbey'in, henüz Belediye Meclisi'nde görüşülmeden 2 gün önce protokol imzalayıp MÜSİAD üyesi işadamı Eyyüp Göymen'in arazisini ‘ticaret alanı’ ilan ettirdiği imar planı değişikliğine mahkeme ‘dur’ dedi. İdare Mahkemesi'nin imar planı değişikliğine ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararı Danıştay tarafından da onanırken, işadamı Eyyüp Göymen'in bu iş için 700 bin YTL'lik bağış çeki verdiği, ancak engel çıkınca ‘mağdur oldum’ diyerek bu çeki ödemediği ortaya çıktı.

Gaziantep'in Metropol Şahinbey İlçesi’ndeki Rasaf Yolu ile Üniversite Bulvarı’nın kesiştiği noktada, imarı lise yeri olan 145 pafta, 155 ada ve 1 numaralı parseldeki alan 2.5 yıl önce Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) üyesi Eyyüp Göymen satın alındı. Göymen'in arsanın maliki olmasından yaklaşık 6 ay sonra da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, iki bulvarın kesiştiği noktada kavşak çalışması projelendirdi. Projenin uygulanabilmesi için de, sözkonusu arsadan yaklaşık 2 bin 500 metrekarenin yola terkine ihtiyaç oldu.

Haberin Devamı

İmar Yasası'nın 18'inci maddesinde yer alan Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) ile arsanın yüzde 40’ını alabilecek durumda olan belediye bu yolu tercih etmeyip, özel bir uygulama yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Asım Güzelbey, kentte demir ve inşaat malzemesi ticareti yapan MÜSİAD üyesi arsa sahibi Eyyüp Göymen ile görüşmeler sonunda bir protokol imzaladı. Arsayla ilgili imar değişikliği kararını ipotek altına alacak şekilde arsa sahibi Eyyüp Göymen ile Başkan Güzelbey’in 12 Eylül 2006’da imzaladığı protokol ile, önce 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği yapılması ve arsanın 2419.82 metrekaresi yol için tahsis edilirken, arsa sahibinin mülkiyetinde kalacak şekilde 3354.47 metrekarelik alanın yüksek yoğunluklu ticaret alanı, 5554.99 metrekarelik alanın da temel eğitim alanı olarak belirlenmesi taahhüt edildi.

Protokolün devamında ise 1/5000’lik nazım imar planı değişikliğine gidileceği, bu değişiklik gerçekleştiğinde de arsa sahibinin 2419.82 metrekarelik alanı yol için Büyükşehir Belediyesi’ne bedelsiz olarak devredeceği, karşılığında da ticari ve temel eğitim alanı olarak ayrılan arsanın kendisinde kalacağı hükmü yer aldı.
AKP'li Başkan Güzelbey ile işadamı Eyyüp Göymen arasında bu protokolün imzalanmasından 2 gün sonra Belediye Meclisi'nde protokole harfiyen uyan imar planı değişikliği kararlaştırıldı. Metrekare rayicinin 500 - 600 YTL olduğu belirtilen 8909.37 metrekarelik arsa yeni imar düzenlemesi ile sahibi Eyyüp Göymen'e bırakıldı.

Haberin Devamı

CHP YARGIYA GİTTİ

AKP'li Başkan Güazelbey'in imar değişikliği için bir işadamı ile protokol imzalayıp, Belediye Meclisi'nden de kararın iki gün sonra alınmasının usulsüz olduğu gerekçesiyle CHP Gaziantep İl Başkanı Nöfer Küllük, Gaziantep 1’inci İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. CHP'li Küllük, dava dilekçesinde, başta Milli Eğitim Bakanlığı’nın görüşünün alınmadığı olmak üzere bir dizi gerekçe sıraladı.

İdare Mahkemesi dosyada 8 Ekim 2007’de verdiği kararda belediyenin imar değişikliği ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Belediye ise, mahkeme kararının iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu.

Danıştay 6’ncı Dairesi de dosyayı inceleyip, yerel mahkemenin kararını onaylayarak 2007/9568 esas ve 2008/2557 kararıyla Büyükşehir Belediyesi’nin yürütmeyi durdurma kararının iptali başvurusunu reddetti.

Haberin Devamı

700 BİN YTL BAĞIŞ ÇEKİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin imar değişikliği ile ilgili davanın esasına ilişkin kararı beklenirken, bu kez protokolde olmayan ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile arsa sahibi işadamı Eyyüp Göymen arasındaki yüklü bir ‘bağış anlaşması’ yapıldığı ortaya çıktı.

Arsa sahibi Eyyüp Göymen’in “O protokole konulmadı ama başka bir protokolle kararlaştırıldı” dediği bu anlaşmaya göre ise işadamı, söz konusu imar tadilatı gerçekleştiğinde Büyükşehir Belediyesi’ne 700 bin YTL bağışta bulunacaktı. Belediye, bu bağış için Göymen’den çek istedi. Göymen de çeki yazıp Büyükşehir Belediyesi’ne teslim etti.

İŞADAMI: ÇEKİ ÖDEMEM

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve işadamı Eyyüp Göymen arasında 12 Eylül 2006 tarihinde protokol imzalanmasından iki gün sonra 14 Eylül 2006’da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi önce konuyla ilgili Nazım İmar Planı değişikliğini, 17 Kasım 2006’da 263 sayılı karar ile de imar planı uygulamasını gerçekleştirdi. Yani, protokolde yer alan taahhütler iki hamlede yapılmış oldu. Belediye, yargıya intikal eden şikayetleri dikkate almadan söz konusu arsadan alınan yolda kavşak çalışması yaptı.

Ancak arsa sahibi Eyyüp Göymen, İdare Mahkemesi'nin verdiği ‘yürütmenin durdurulması’ kararı nedeniyle, ticaret alanı ve temel eğitim alanı ilan edilen arsasına ruhsat alamadı.

Haberin Devamı

Arsa sahibi Eyyüp Göymen, AKP'li Başkan Güzelbey’in kavşak düzenlemesi isteği üzerine imar değişikliğinin gündeme geldiğini, anlaştıkları düzenleme yapılamadığı için de veridği 700 bin YTL'lik çeki ödemediğini söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey ise 700 bin YTL’lik çekin belediye muhasebesi kayıtlarına girdiğini, protokolün encümenin bilgisi dahilinde imzalandığını belirterek, “Aradığınızı bulamazsınız. Gidin encümene, avukata sorun” diye konuştu.

‘GAZİANTEP RANT ALANI HALİNE GETİRİLDİ’

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, parti olarak olayın takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile ilgili birçok konuyu araştırdıklarını söyleyen Ekici, “Bir başkan, meclis kararı olmadan, meclis üyelerinin oylarına nasıl ipotek koyar, anlayabilmiş değilim. Bu kenti yönetmeye talip olanlar adaletli, namuslu bir şekilde yönetmeli. Bu yapılanlar hem etik değil, hem de hukuk dışı. Şu anda Büyükşehir Belediyesi ile ilgili birçok arsa spekülasyonu konusunu araştırıyoruz. Bunlarla ilgili somut bilgilere ulaştıkça kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

ÖNCE İNKAR, SONRA KABUL

İŞADAMI Eyyüp Göymen, belediye meclisinde imar değişikliği kararı alınmadan önce AKP'li Başkan Güzelbey ile protokol imzalamasıyla ilgili önce sözlü anlaşma yaptıklarını söyledi, ardından şöyle dedi:
“O tarihte protokol imzaladık mı aklıma gelmiyor. Bizim avukatlarımız da geldi. ‘Sözlü olarak kalmasın. Bir kağıt imzalayalım’ dedik. Birkaç kağıt imzaladım. Ama ne imzaladığımı bilmiyorum. Başkan imar değişikliğiyle ilgili meseleyi kendi aralarında görüştüklerini, sorun çıkmayacağını belirtip bizimle protokol imzaladı.”

“VİCDANEN UMDUĞUMUZU BULAMADIK”

Eyyüp Göymen, 2.5 yıl önce satın aldığında da eğitim alanı olarak gözüken araziyle ilgili protokolün gereğinin belediye tarafından yerine getirilmediğini kaydederek, ancak umduklarını bulamadıklarını söyledi. Göymen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orada sık sık kaza oluyordu. Başkan da yol yapmak için bizden anlayış istedi. Başkan bize, ‘Orada her gün kaza oluyor vicdanınız buna el verir mi?’ dedi. Ama, biz vicdanen umduğumuzu bulamadık. Başkan da bu gelişmelerin ardından bize, ‘Kusura bakmayın, böyle olsun istemezdik, olmaması lazımdı. Ama, Milli Eğitim olumlu yönde. Bu işin olmaması için bir neden yok. Onlara 8 bin metrekare yerlerinin yerine 15 bin metrekare vereceğiz. İnşallah bunu telafi edeceğiz’ dedi. Biz de ‘Canın sağ olsun başkan’ dedik. Ama şu ana kadar iş çözülmedi.”

Büyükşehir Belediyesi’ne imar değişikliği yapılması koşuluyla 700 bin YTL bağış yapmayı da kabul ettiğini anlatan işadamı Göymen, “Ama, biz şu ana kadar bağışı ödemedik. Çünkü, bağış ikinci etaptaydı. İşlemler bittiğinde parayı götürüp belediyenin veznesine yatıracaktık. Bize ‘Bağışı verirseniz yaparız, vermezseniz yapmayız’ dediler. Yerimizi verselerdi, dedikleri gibi çıkarmış olsalardı, arsayı satar, bağışı yapardık” diye konuştu.

Demir ticaretiyle uğraştığını ve işinin yoğun olduğunu belirten Eyyüp Göymen, sorular üzerine açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“O tarlayı biz 2.5 sene evvel başkasından satın aldık. Babamızdan miras kalmadı ki. Evet 700 milyar da var. Belediye veznesine yatacak. 1/1000’lik mi, 1/5000’lik mi ne çıktıktan sonra o parayı yatıracaktık. Eski Başkan (Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Eski Genel Sekreteri) Mehmet Akdoğan o parayı bizden daha geçen seneden istedi. ‘Ağam kusura bakma ben iş bitmeden ödeme yapmam’ dedim. ‘Eyyüp Bey belediyenin ödemesi var, getirin yatırın parayı’ dedi. Dedim ‘Bana ne gereği var ödemenizin? Bana mı güvendiniz? Benim yerimin değeri 2.5 trilyon. Bana verdiğiniz sözü yerine getirin’ dedim. 2496 metrekare yeri belediye başka zaman olsa benden alamazdı. Dava açar kamulaştırmasını yapar alırdı. Her gün kaza oluyordu orada. Kaza olmasın diye böyle bir şey yaptıysak kötülük mü ettik? Girdiğimize gireceğimize bir milyon defa pişman olduk. Keşke girmeseydik başka yerden alsaydık başımız bu kadar ağrımazdı. Başkan ‘Bu yeri almamız lazım, almazsak bu yeri açamıyoruz’ dedi. Olmaması gereken bir şeydi. O adam da (Başkan Güzelbey) iyilik olsun diye yaptı. Hem belediyeye iyilik yaptı, hem vatandaşa. Ama, bilinçsiz kişiler bu işi engellediler.”

Başkan Güzelbey ne diyor?

İMAR planı değişikliğinin belediye meclisinden geçmeden taahhütte bulunan maddeler içeren protokol imzalamasıyla ilgili sorulara sinirlenen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, protokolün 12 Eylül 2006’da imzalanmış olması, protokolde yer alan hükümlerle ilgili belediye meclis kararlarının ise 14 Eylül 2006 ve 17 Aralık 2006’da alındığı konusunda şunları söyledi:
“Encümenden geçen bir protokol. Encümene sorun ne olduğunu. Encümenden onaylanan bir şey. Aradığınızı bulamazsınız. Para verdi adam. 700 milyonluk (700 bin YTL) çek. Muhasebede kayıtlı. Parayı vermedi, çünkü vecibe yerine gelmedi. Aradığını bulamazsın. Encümenden öğren, muhasebe kayıtlarından öğren. Adamın verdiği çek muhasebe kayıtlarına geçti. Parayı vermedim diyorsa git avukatlara sor.”


Konuyla ilgili DHA muhabirini arayarak Başkan Asım Güzelbey adına bilgi verdiğini söyleyen Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Yavuz Selim Ay da protokolü ve arsa sahibinin yapacağı 700 bin YTL’lik bağışı doğrulayarak, “Bu şahıslar belediyeye çağrılarak konuşuldu. Arsanın bir bölümünü bedava bize terk ettiler. Biz de kavşağı yaptık. Bunlar başkanlık ile protokol yapmışlar. Bu protokole göre de bize bir bağışta bulunacaklardı. 700 bin YTL civarında bağış alınacağı kararlaştırılmış. Bir çek alındı. Onlar, taahhüdümüzü İdare Mahkemesi durdurunca çek ödemesini yapmadılar. O şekilde kaldı” dedi.

İşte protokol

GAZİANTEP Büyükşehir belediye Başkanı Asım Güzelbey ile MÜSİAD üyesi işadamı Eyyüp Göymen arasında 12 Eylül 2006’da imzalanan 3 maddelik protokol şöyle:
1) Kapsam: İlimiz Şahinbey İlçesi Binevler Mahallesi pafta 145, ada 155, parsel 1’de kayıtlı 11329.28 metrekarelik taşınmazın Rasafyolu ile Üniversite Bulvarı’ndan gelip, Seçkil Koleji istikametine giden yolun kesişim noktasındaki kavşağın çözümü ile ilgili imar plan değişikliği ve bağış.
2) Taraflar:Gaziantep Büyükşehir Belediyesi - Eyyüp Göymen (İhsan oğlu mülkiyet sahibi)

3) Şartlar: a- 1/1000 ölçekli imar planında lise alanı olarak ayrılan ve protokole konu taşınmaz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak imar değişikliği sonucunda; 3354.47 metrekarelik kısmı yüksek yoğunluklu ticari alan, 5559.99 metrekarelik kısmı temel eğitim alanı, 2419.82 metrekarelik kısmı yol olarak ayrılacaktır.
b- 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliği kesinleştiği zaman mülkiyet sahibi tarafından (imar yoluna denk gelen) 2419.82 metrekarelik alan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi adına bedelsiz olarak devri yapılacaktır. GBB adına devri yapılacak olan 2419.82 metrekarelik alan imar uygulaması sonunda yola terk edilecek, ticari alan ve eğitim alanı olarak ayrılan kısım Eyyüp Göymen adına tescil edilecektir.
c- Yola terk edilecek alanda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 1/5000’lik plan için meclis kararı alındıktan sonra yol ve kavşak çalışması yapılabilecektir. İş Bu protokol 3 maddeden ibarettir.

Önceki olaya Erdoğan el koşmuştu

GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in adı, bir süre önce de AKP Gaziantep İl Başkanı Ökkeş Eruslu ile çıkan ‘kan davası’ diyee adlandırılan çekişmeyle anılmıştı.


Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı yaklaşık 10 milyon euroya mal olacak Disneyland benzeri parkın ihalesini alan Loftus Firması’nın stantlarında Güzelbey’in fotoğrafının çıkmasıyla ilgili haberlerin yerel Telgraf Gazetesi’nde yayınlanması üzerine İl Başkanı Ökkeş Eruslu, “Tüyü bitmemiş yetimin hakkını çalan da çaldıran da kan düşmanımdır” açıklaması yapmıştı. Burada hedefin kendisi olduğunu ileri süren Asım Güzelbey ile yaşanan gerginlik, Hürriyet Gazetesi’nin ‘Başkanların Park Kavgası’ manşetiyle gündeme taşınmış ve Başbakan Erdoğan iki başkanı Ankara’ya çağırmıştı. Burada AKP kurmaylarıyla bir araya gelen Asım Güzelbey ve Ökkeş Eruslu, konunun çarpıtıldığını ileri süren açıklamalarda bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!