AKP'li başkana ‘yandaş kayırma’ suçlaması

Güncelleme Tarihi:

AKPli başkana ‘yandaş kayırma’ suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2006 11:49

Kayseri'nin Develi İlçesi'nde, belediyeye ait işhanında internet kafe açan Süleyman Kocatürk, aldığı ‘oyun salonu’ ruhsatının AKP'li Belediye Başkanı Recep Özkan'ın işhanının üst katında kendi görüşündeki bir dersanenin açılmasını sağlamak için iptal ettiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Kocatürk, “Yasaya göre benim işyerim burada bulunduğu sürece işhanında dersane açılamaz. Ama, başkan kendisiyle aynı görüşleri taşıyan darsaneyi kolladı” dedi. Develi Belediye Başkanı Özkan ise, “İnternet kafaye oyun ruhsatı dersaneyle sözleşme yapıldığını bilmeyen personelimiz tarafından yanlışlıkla verilmiş. Biz daha önce dersaneyle sözleşme yapmıştık. Üstelik burası daha önce de dersaneydi” dedi.

Develi İlçesi'nde oturan Süleyman Kocatürk iki yıl önce Belediye İşhanı'nın ikinci katında 54 metrekarelik işyerini yıllığı 2 bin 700 YTL'den kiralayıp internet kafe açtı. Kocatürk, önce 57 işyerinin yer aldığı Belediye İşhanı'nın üst katında Develi Dersanesi olduğu için, Özel Ögretim Kurumları Kanunu'ndaki dersanelere 100 metre uzaklıkta oyun salonu bulunamayacağı hükmü gereğince ‘oyun salonu’ ruhsat alamadı. Ancak borçlarından dolayı Develi Dersanesi kapanınca Süleyman Kocatürk gerekli evrakını hazırladı, Emniyet Müdürlüğü ile Develi Belediyesi'ne başvurarak ‘oyun salonu’ ruhsatı aldı. Kocatürk, internet kafeye play- station türü oyunlar da koydu.

Haberin Devamı

YENİ DERSANE AÇILDI

Bu kez kapanan Develi Dersanesi'nin yerine Serhat Dersanesi açıldı. İddiaya göre Develi Belediyesi yeni dersane ile Süleyman Kocatürk’ün ‘oyun salonu’ ruhsatı aldığı tarihten önceki tarihte sözleşme imzaladı. Serhat Dersanesi faaliyete geçince Süleyman Kocatürk’ün internet kafesine aldığı ‘oyun salonu’ ruhsatı da ‘sehven verildiği’ iddiasıyla iptal edildi.

İnternet kafe sahibi Kocatürk, ‘oyun ruhsatı’ iptalinin yasal olmadığı gerekçesiyle İdare Mahkeme'de dava açtı. Yürütmenin durdurulmasını isteyen Kocatürk başvurusunda, “Oyun salonu ruhsatını ben dersane buraya taşınmadan önce aldım. Ama, dersane ile belediye başkanının siyasi görüşleri birbirini tuttuğu için önceki tarihle sözleşme yapıp benim ruhsatımı iptal ettiler. Şimdi de kiraladığım dükkanımı satışa çıkardılar. Sırf dersane çalışsın diye, benim ekmeğiyle oynadılar” ifadelerine yer verdi.

BAŞKAN: RUHSAT YANLIŞLIKLA VERİLMİŞ

Develi Belediye Başkanı AKP'li Recep Özkan ise AKP üyesi olduğunu söylediği Süleyman Kocütürk’ün iddilarını kabul etmedi. Başkan Özkan, “Burası daha önce de dersane olarak çalışıyordu. Ancak kira bedeli ödenmeyince belediyemizin menfati açısından çıkardık. Yerine bir başka dersaneye, 13 dükkan kirası alarak, kira sözleşmesi yaptık. Süleyman Kocatürk’ün bize başvurarak internet cafe ruhsatını ‘oyun ruhsatı’ ile değiştirme isteğini, üst katın darsaneye verilmesinden haberi olmayan personelimiz kabul etmiş ve ‘oyun salonu’ ruhsatı vermiş” dedi.
Başkan Recep Özkan, yanlışlıkla verildiğini ileri sürdüğü ‘oyun salonu’ ruhsatını iptal ettiklerini söylerken de şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Olayda bir art niyet yoktur. Üst kat daha önce de dersaneydi. Üstelik dersane ile oyun salonu ruhsatı öncesi sözleşyme yapılmıştır. Tüm bunlar belediye kayıtlarında bulunmaktadır. Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gelen iki müfettiş de konuyu incelemiş, dersane lehine karar vermiştir. Kafe sahibi dersaneyi mahkemeye verdi. Üst katı komple tutan dersane ile yapılan sözleşmelerimiz kanuna uygundur. Biz öncelikle belediyemizin menfatlerini gözönünde tutarız. Beni şikayet eden kişi de partilimizdir. Bu da tarafsızlığımızı göstermektedir. Benim herkes gibi bir siyasi görüşüm vardır. Ancak, öne sürülen iddilar gerçeği yansıtmamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!