AKP’de yasa alarmı

Güncelleme Tarihi:

AKP’de yasa alarmı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2007 00:00

AKP, 4 bin hákim ve savcı kadrosunu doldurmak ve daha önce alınan 100 kişinin durumunu yasallaştırmak için 5 Aralık’a kadar hızla çıkarmak istediği teklifi, Meclis’te önceki gün başlayan ve dün de süren gerilimin ardından Genel Kurul’un bugünkü gündemine aldırmayı başardı.

AKP yönetimi, gerekirse Meclis’in yarın da çalıştırılacağı teklif için tüm milletvekillerini uyardı. Dün akşam milletvekillerine gönderilen mesajda, şehir dışına çıkacakların programlarını ertelemesi, varsa biletlerini iptal etmeleri istendi. Mesajda, "Seçim bölgelerine yarın gidilmeyecek" dendi. Önceki akşam kabul edilen teklif üzerine, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın muhalefet şerhlerini yazmaları için CHP ve MHP’ye 2 saat süre vermeleri üzerine CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ile Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu hukuk eşkiyalığıdır. Eşkiya, dün gece hukukçu kimliğiyle Parlamento’ya inmiştir" diyerek tepki göstermişti. CHP ve yargı çevreleri, hákim ve savcıların alımıyla ilgili mülakat sınavının HSYK tarafından yapılmasını istiyor. Teklife göre, ÖSYM’nin yapacağı yazılı sınavdaki 100 puanlık başarı, Adalet Bakanlığı’ndaki kurulda 50 puan üzerinden değerlendirilecek. Kalan 50 puan, mülakatta tamamlanacak. Mevcut uygulamada ise her aday, yazılıda aldığı puan üzerinden değerlendiriliyor. Mülakatta adayın dış görünüşüne, 20 puan verilecek. Muhalefet, bu hükmü, "Gümüş yüzük ve badem bıyık kriter mi olacak" sözleriyle eleştiriyor. Adalet kadrosunda yarıya yakın oranda yenileşme sağlayıp gelecek dönemin yargı kadrosuna damgasını vuracak olan teklif konusunda Danıştay, Yargıtay ve YARSAV’ın görüşünün alınmaması da tepki çekmişti.

AB’de buluşacağız

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile Kosova sorununu masaya yatırdı. Tadiç, görüşmede sorunun çözümü için Türkiye’den destek isterken; Gül, "İleride hepimiz AB çatısı altında toplanacağız. Sorunu barışla sonuçlandırmalıyız" mesajı verdi. Görüşmeden sonra Tadiç konuşmasında "Sırbistan savaş istemiyor. Kosova, Sırbistan’ın şahsiyetini korumasının temsili. Kökenimiz. Arnavutluk tek taraflı davranıyor. Türkiye’den şu anki tutumunda devam etmesini istiyoruz" dedi.Akşam Cumhurbaşkanı Gül, Tadiç onuruna yemek verdi. Yemeğe Başbakan Tayyip Erdoğan da katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!