AKP burada sağlam

Güncelleme Tarihi:

AKP burada sağlam
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2007 00:00

Adıyaman Havaalanı’ndan çıktıktan sonra 21 kilometrelik bir yol uzanıyor şehir merkezine doğru.

Kıraç bir arazi, buğday tarlaları biçiliyor. ’Güney Yıldızı’ yazan bir tabelanın arkasındaki büyük alanda özel bir şirket petrol arıyor. Adıyaman’da 169 kuyudan günde 10 bin varil civarında petrol çıkıyor. Şehir, yabancı görüneni dışlamıyor diğer bölge şehirlerinin tersine. O yüzden burası Güneydoğu’nun batısı. Çarşaflı ile kolsuz bluz giyen kadınlar yan yana sokaklarda. Şalvarlı, cepkenli, beyaz mintanlı palabıyıklılar köşelere çömelmiş ’cigara’ sarıyor.

MUHTAR AKP’DEN MEMNUN

Çarşı sessiz, esnaf taburelerde oturup çay içiyor, sohbet ediyor. Yanlarına yaklaştığım gruptan Düzce Muhtarı Nurettin Çolak, "AKP’ye 10 müracaatta bulunduysam, 8’ini yaptılar. Sağlık ocağının, okulun ihtiyaçlarını hemen karşıladılar. Oyum AKP’ye" diyor hemen. AKP seçmeni Yusuf Katuk’a, "Terörün tırmanması nasıl etkiler seçimi" diye soruyorum. O da soru soruyor: "Şimdiye kadar yoktu da niye şimdi birdenbire olmaya başladı?" MHPli manav Salih Yıldız arkadaşının söylediklerine tepkili: "Deme öyle yahu. Sandıkta görüşürüz" diyor. Seçim tahminleri, 4 AKP, 1 MHP ya da CHP.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası’na yöneliyorum. Başkan Zafer Ersoy, CHP’den aday adayı olup da listeye giremeyenlerden. "Yaklaşık 100 bin seçmen var burada. Yüzde 60 civarında katılım olur. Yaz aylarında herkes dışarı gider ırgatlık yapmaya" diyor. Ersoy’a göre, Başbakan cemaatlerin baskısı altında ve 4 çocuğunun yarın ona "Ülkenin bu hale gelmesini önlemek için ne yaptın" diye sormalarından korkuyor. Seçim tahmini, 3 AKP, 1 CHP, 1 de bağımsız.

AKP 5-0 OLUR MU

CHP milletvekili iken şimdi AKP’den 3. sırada aday olan Şevket Gürsoy, CHP’yi eleştirmeye yanaşmıyor. AKP’nin, geçen seçimde 3. sıradayken, bu kez 1. sıraya çıkartılan adayı Hüsrev Kutlu hakkında ne düşündüğünü sorduğumda, "Çok akıllı, çok bilgili ama biraz dangul dungul konuşan bir arkadaşımızdır" diyor Gürsoy. Gürsoy, Kutlu’nun e-muhtıra sonrası Genelkurmay Başkanı aleyhindeki sözlerine atıfta bulunuyor. Gürsoy’a göre, AKP burada seçimi 5-0 alacak.

Son durağım Adıyaman Barosu. Başkan Nazım Pektaş, AKP’nin demokrasi konusunda 4.5 yılda önemli işler yaptığı kanısında: "Ülkenin batısında ulus kimliği, doğusunda insan kimliği öne çıkıyor çünkü biz demokrasi ve insan hakları olmadığında neler yaşanacağını biraz daha iyi biliyoruz."

Adıyaman, sokaklarına yansıyan renkler ve derinlere inen hoşgörü kültürü ile 2007 seçiminin ilginç sonuçlarından birini yaratacak gibi görünüyor.

Adıyaman’da AKP’nin oy oranı düşmez ve Ankara’ya AKP 3, CHP 1, MHP ya da Bağımsız 1 milletvekili gönderir.

Hükümete razı değiliz

GÖLGEDE tütün satan 2-3 kişiden biri Mahmut Akbal. Kasketinden Alevi olduğunu düşünüyorum; burada nüfusun yüzde 20’si Alevi. "Hükümete razı değiliz. Laiklik olmazsa olmaz. Oyum Baykal’a" diye konuşuyor Akbal. "Baykal ancak muhalefet yapar diyenler var" dediğimde, "Bunlar ne yaptı ki? Genelkurmay Başkanı uyardı, dinlemediler. Yarbay ölüyor, binbaşı ölüyor; hükümet nerede?" diye soruyor Akbal.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!