AKP, 5 kilo unla artık oy alamaz

Güncelleme Tarihi:

AKP, 5 kilo unla artık oy alamaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2007 00:00

Çorumlu seçmen, 2002 Temmuz’unda MHP’ye tepkiliydi, AKP’ye 4 milletvekili verdi. Bugün Çorum’da rüzgár, MHP ve CHP’den yana esiyor. Kahvede, arastalarda, pazarda aynı formül tartışılıyor: 2 AKP + 2 CHP + 1 MHP. Hatta MHP’nin 2’yi zorlayabileceği, GP’nin de barajı aşarsa 1 vekil sürprizi yapabileceği konuşuluyor. AKP, bu seçimde MHP oylarını iade edecek görünüyor.

ÇORUM, sanayisi ve müteşebbis ruhuyla Anadolu’nun en modern ve en az göç veren kentlerinden. Avrupa ve Afrika ülkelerine, Hindistan ve Irak’a kiremit ve un fabrikası makineleri; Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan’a tavuk ve yumurta ihraç ediyor. İnşaat sektörü zirvede. Yükselen rengárenk binalar, kent mimarisini şıklaştırıyor. Kafeler, alışveriş merkezleri, caddeler tıklım tıklım.

MHP İLE AKP ÇEKİŞİR

CHP’nin garantili oyları, Çorum nüfusunun yüzde 30’unu oluşturan Alevilerden. Gülşen Köksal (60), "CHP birinci sıraya hep Sünni aday koyardı. Şimdi Alevi Derviş Günday ilk, Sünni Osman Samsunlar ikinci sırada. Memnun olduk" diyor. Arkadaşı Hanım İpek (57), söze katılıyor. "İnşallah üç milletvekili çıkarırız." Satı Yeşil (49), bahçesinden topladığı kirazları ikram ederken, "Oyum Baykal’a değil. Atatürk’ün partisi CHP’ye. AKP’nin pili bitti. Çiftçi, esnaf, işçi ağlıyor. Muhafazakárlar da AKP’den memnun değil" diyor. Yeşil’e göre MHP eski gücünü bulamayacak: "GP’ye yönelenler çok. Eşim de GP’ye oy verecek." Soner Tonga (57), Köy Hizmetleri’nden emekli. CHP’ye sadece Alevilerin oy verdiği kanaatini yanlış buluyor. MHP’nin bayrak mitinglerindeki sessiz tavrının AKP tabanında sempati yarattığını, AKP oylarının MHP’ye gideceğini söylüyor. MHP’nin ağır topu ve buradaki 1. sıra adayı Muharrem Şemsek’in seçileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Baha Bey Caddesi, gençlerin piyasa yaptığı, bol kafeli bir cadde. Efes Taksi’nin yanında üç genç oturuyor. Biri Punk’çı, 10 gün sonra askere gidiyor. Arkadaşı Yiğit Yalım, "Oyum CHP’ye tabii ki" diyor. Taksi şoförleri söz alıyor: "AKP bitti. Bu kez üç kilo şeker, beş kilo unla oy alamaz. Oyumuz CHP’ye. CHP 3’ü zorlar." Kızlı erkekli genç bir grubun oturduğu kafede gençler, Çorum’da AKP ile MHP’nin çekiştiğini söylüyorlar. Gençlere göre Çorum’dan AKP 1, CHP 2, MHP 2 milletvekili çıkaracak.

AKP SÖZÜNDE DURDU

Muhafazakárlığıyla bilinen Ulukavak Mahallesi’nin Pazartesi Pazarı’ndayız. Bedia Er (35), bir yandan sarmalık asma yaprağı seçiyor, bir yandan da "Oyum AKP’ye. Sözünde hemen hemen durdu. Hayatımdan memnunum" diyor. Kezban Aras’a (38) göre: "Yine AKP. Başkasına çıkmaz. CHP yine 1 alır." Hasan Ertürk, kilosu 1 YTL olan kirazdan avuçluyor. Satamadığını, para kazanamadığını söylüyor: "Vatandaşın cebine para mı giriyor ki?" Türbanlı Şengül Akgün, itiraz ediyor: "AKP’den memnunum. Enflasyon yok. Üç yıldır aynı sebzeyi aynı fiyata aldık. Ben tencerede kaynayana bakarım. Tamam, maaşa zam yok ama yiyeceğe de gelmedi."

MHP, 2002’de AKP’ye kaptırdığı oyları geri alacak ama GP’ye giden oylar nedeniyle fire verecek. CHP’nin 2 milletvekili çıkarma olasılığı çok yüksek. Çorum’dan 4 milletvekili çıkaran AKP, bu kez 2 ile yetinme riskiyle karşı karşıya.

Tenceremize bakarız

SARMISAĞIN Çorum’daki adı, ’bağı’. İlk kez gördüğüm Çin sarmısağı, ucuzluğuyla yerli bağıyı tehdit ediyor. Şengül Akgün, ucuz alışverişten ziyadesiyle memnun. "Maaşa zam yok ama yiyeceğe de gelmedi. Tenceremde kaynayana bakarım. Oyum AKP’ye" diyor.

Gençler CHP diyor

ÇORUMLU Alevi gençlerin adresi, Baha Bey Caddesi. Punk’çı Selçuk Yıldırım’ın boynunda Zülfikár kılıcı. On gün sonra asker. Yiğit Yalım, CHP’li. Harun Şakar ise sıkıntılı. "Gönlüm CHP’de ama yıllar önce AKP’ye oy vereceğime dair yemin etmiştim. Nasıl bozacağım, bilmiyorum" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!