AKP %30, CHP %19

Güncelleme Tarihi:

AKP %30, CHP %19
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2002 12:06

Bu rakamları Vatan’da Güngör Mengi’nin köşesinde okudum. (25 eylül) Deutsche Bank’ın yaptırdığı yeni bir anketmiş. Anket, YSK’nın Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığını reddetmesinden önce yapılmış, 15 eylülde.

Güngör Mengi’ye göre, anketin sonuçları şöyle :

AKP                % 30,0
CHP            % 19,0
DYP            % 11,0
--------------------------
DEHAP          %9,0
GP                %8,0
MHP            %7,0
ANAP            %3,5
YTP             %3,5
SP                %2,0
DSP                 %1,5
Diğerleri         %5,5

(Bir anketin “Güngör Mengi’nin tahmimine göre...” diye verilmesi çok sakıncalı. Ama tartışılacağı, konuşulacağı için, size aktarıyorum. Aşağıda bazı şahsî notlarımla)

Geçenlerde bir hikaye anlattım, hani “atın içindeki Tanrı ışığına inanıyorsun da, süvarininkine niye inanmıyorsun” diye... “Bazı anketlere” itibar etmekte fayda var. Sonradan eşek tepmişe dönmemek için.

Benim de – gözlemlerime ve yayımlanan çeşitli anketlere dayanarak – bir iki notum var, yukarıdaki rakamlarla biraz çelişebilir :
Haberin Devamı

   * Evet, AKP birinci, % 30’larda. Önümüzdeki bir iki hafta yapılacak anketlerde (Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’nin çok reklamı yapıldı unutmayın), bu oran “tepki oylarıyla” biraz yükselir. Sonra yine oturur.

   *
CHP % 18-20 bandında, ikinci sırada.

   *
Üçüncülük için iki parti çekişiyor : Cem Uzan’ın Genç Partisi ile Devlet Bahçeli’nin MHP’si. “Eğilim böyle sürerse” GP sürpriz yapabilir. (Not : Bu anketlerden sonra Bahçeli, Uzan’ın vatandaşlıktan çıkarılmakararnamesini şak diye imzalarsa şaşmayın)

   * DYP barajın etrafında, bir altında, bir üstünde.


   * 15-20 gün sonra, artık seçimin “kaçınılmaz” olduğu anlaşılınca, ANAP’ın, SP’nin, DSP’nin “tepkili” seçmeninin az da olsa bir bölümü yuvaya dönebilir.


   * DEHAP % 6-7 civarında seyrediyor.

Haberin Devamı

(Mengi’nin rakamlarını baz alarak) 100 seçmenden yaklaşık yarısı (48-49) “sistemi ve düzeni tartışan, Türkiye’nin temel politikalarını değiştirmek isteyen” radikal partilere oy veriyorsa, bir yerlerde, ciddî bir sorun var demektir. Genç Parti’ye oy vereceğini söyleyenler de ayrı bir konu, tabii ki

Yine Vatan’ın 5 eylül’de yayımladığı Deutsche Bank anketiyle karşılaştırdığınızda ise, GP’nin biraz yükseldiğini, ANAP’ın, YTP’nin ve SP’nin de “belli belirsiz” gerilediğini görürsünüz (ki hata payı içindedir). Diğerleri aslında pek değişmemiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!