‘Akdeniz Su’ adlı araştırma gemisi denize indi

Güncelleme Tarihi:

‘Akdeniz Su’ adlı araştırma gemisi denize indi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2009 18:00

AKDENİZ Üniversitesi'nin Akdeniz'de biyoçeşitlilik, kirlilik, canlı popülasyonu gibi birçok araştırmada bulunmak için hazırlattığı ‘Akdeniz Su’ isimli araştırma gemisi törenle denize indi. Gemi balık türlerini yok eden başta balon balığı olmak üzere diğer türler üzerinde araştırma yapacak.

Akdeniz Üniversitesi'nin yaklaşık 1 yıl önce Trabzon'dan satın aldığı ve Manavgat'ta iç donanımı tamamlanan araştırma gemisi Akdeniz Su, düzenlenen törenle Akdeniz'e açıldı. Kaleiçi Yat Limanı'ndaki törene Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Baro Başkanı Zafer Köken, A.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nalan Gökoğlu çok sayıda akademik personel ve Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri katıldı.

Akdeniz Su araştırma gemisinin 26.5 metre uzunluk, 8.5 metre ene sahip olduğunu belirten Dekan Prof. Dr. Nalan Gökoğlu, gemide 6 kamara, bir soğuk hava deposu, bir laboratuvar, seyir, hava tahmin, haberleşme cihazları, balık bulucu cihazlar, tehlike anında uyarıda bulunan cihaz bulunduğunu söyledi.

ULUSLARARASI SULARI DA ARAŞTIRACAK

Gemiyle başta Akdeniz olmak üzere Türkiye'nin bütün denizlerinde ve uluslararası denizlerde araştırmalar yapılacağını kaydeden Gökoğlu, “2 hafta süre ile limana uğramadan denizde kalabilecek özelliklere sahip bir gemi haline dönüştürüldü. Su Ürünleri Fakültesi olarak tüm denizlerimizde yapılması gereken çalışmaları, özellikle canlı kaynaklarımızın gittikçe azaldığı, denizlerimizin kirlendiği bu dönemde, denizle ilgili yapılabilecek araştırmaları yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Son yıllarda balon balığı gibi Süveyş Kanalı vasıtasıyla Kızıldeniz kökenli türlerin Akdeniz'e geçiş yaptığını belirten Gökoğlu, şunları kaydetti:
“Tabi bu türler yerli türlerin yerine geçerek onların yok olmasına neden olmaktadır. İşte bu konularda araştırmalar yapılması gerekmektedir. Kızıldeniz'den göç eden türlerin neler olduğu, bunların stok miktarları, bunların yerli türler üzerindeki etkileri mutlaka çalışılmalı ve bu son zamanlarda üzerinde önemle durulan bir konudur. Diğer yandan, kılıç, orkinos gibi balık türlerinin de sayılarının azalması söz konusu. O nedenle bunların sayılarının, yumurtlama alanlarının stoklarının tespit edilmesi yönünde çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.”

Gemi sayesinde av miktarı, av istatistikleri gibi verilere ulaşarak balıkçılık politikasının oluşturulabileceğini kaydeden Gökoğlu, “Denizlerdeki biyoçeşitlilik çalışmalarının yanında balık göçleri, nesli azalan türlerin tespiti ve bunların korunmasına yönelik çalışmalar, deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir balıkçılık için gerekli av yöntemlerinin geliştirilmesi, balıkçılık yönetimi ve av yasaklarının belirlenmesi konularında çalışmalar yapabileceğiz” diye konuştu. Gökoğlu, gerekli donanım sağlandığı takdirde su altında jeolojik, arkeolojik çalışmalara da imkan verileceğini söyledi.

AKAYDIN'A TEŞEKKÜR

Dünyanın önemli bir bölümünün sularda oluştuğunu belirten AÜ Rektörü Prof Dr İsrafil Kurtcephe ise, geminin satın alınmasında rektörlüğü döneminde emek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'a teşekkür etti.

AKAYDIN UYARDI

AÜ'deki rektörlük görevinden ayrıldıktan sonra ilk defa üniversitenin resmi bir törenine katıldığını belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, AÜ rektörlüğü döneminde, yaklaşık 1 milyon TL maddi değeri bulunan gemiyi 500 bin TL'ye büyük zorluklar içinde satın aldıklarını söyledi.
Akaydın ve Kurtcephe gemiye binip inceleme yaptıktan sonra Akdeniz Su, Akdeniz'e açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!