Akdeniz en kirli deniz

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz en kirli deniz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Selçuk Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kamil Uğurlu, dünyanın en kirli denizinin Akdeniz olduğunu ve her yıl kıyılar ve adalardan Akdeniz'e 440 milyar ton atık madde akıtıldığını belirtti. Prof. Uğurlu, en tehlikeli kıyıların Mısır ve İspanya'da olduğuna dikkat çekti.

Uygarlığın beşiği Akdeniz, büyük bir kirlilik tehdidiyle karşı karşıya. Bu konuda yapılan 20 ciddi araştırma, Akdeniz'deki 120 kıyı kentinin kanalizasyonunun yüzde 90'ının arıtılmadan atıldığını gösteriyor. Selçuk Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kamil Uğurlu, her yıl 5 milyon tona yakın ham petrolün de dünya denizlerine akıtıldığını bildirdi. Prof. Uğurlu, Akdeniz çevresinde yaşayan kıyı insanlarının büyük bölümünde kan ve saçlarında anormal oranda civa saptandığını da kaydederek, şunları söyledi:

‘‘Her yıl 440 milyar ton kirlilik, kıyılar ve adalardan Akdeniz'e akıyor ve atılıyor. Bunlar, lağım, endüstri ile nükleer reaktörlerin atıkları, derelere ve nehirlere karışan tarım ilaç ve yapay gübre sızmalarıdır. O nedenle özellikle Akdeniz kıyılarında denize girenler ile bu kıyılardan bol su ürünleri yiyenlerde sık sık tifo, kolera, dizanteri ve sarılık gibi hastalıklar görülüyor. Vücudunda civa biriktiren deniz canlıların yenmesi sonucu, insan vücudunda da yoğun biçimde biriken civa, beyni ve kemikleri zedeleyip ölüme sebep olabiliyor.’’

1976 yılında Akdeniz'de kıyısı olan 18 ülkeden 17'sinin ‘‘Akdeniz'i Kirlenmekten Koruma’’ anlaşmasını Barcelona'da imzalamalarına rağmen uygulamaya geçilemediğini ifade eden Prof. Dr. Uğurlu, şunları ekledi:

‘‘Sorun, 2000'lerde kritikleşecektir. Dünyada her yıl 5 milyon tona yakın ham petrol denizlere akıtılıyor. Rafineri, tanker, petrol depolama ve yükleme merkezleri esas suçlulardır. Uydulardan denetleme sistemi getirilmelidir. Saddam Hüseyin Körfez Savaşı sırasında Kuveyt petrollerini bile bile denize akıtması, yüzyılın en ağır çevre suçlarından biri olmuştur. Petrol kirletmesi, körfezde su arıtma tesislerini bozmuş sahil turizmini ise mahfetmiştir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!