‘Akdeniz El Nino’su mu

Güncelleme Tarihi:

‘Akdeniz El Nino’su mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2001 00:00


Haberin Devamı

30 saat aralıksız yağan yağmur, Antakya'ya ‘‘El Nino felaketi’’ yaşattı. 150 yıldır Doğu ve Batı Pasifik’te yaşanan El Nino’nun Akdeniz’i de etki alanına alıp almadığı tartışılıyor.

Hatay ve çevresi salı günü sabaha karşı başlayan ve 30 saat aralıksız süren şiddetli yağmur ve sellerle, sanki Amerika kıtasını vuran 'El Nino' felaketini yaşadı. Normal yağış 25-30 kilogram olurken Antakya’da metrekareye 569 kilogram yağmur düştü. 3 kişinin öldüğü felakette, trilyonlarca liralık zarar var. 720 bin dönüm ekili alan sulan altında kaldı, aralarında 7 katlı betonarme binaların da bulunduğu çok sayıda evi yıkıldı, yüzlerce otomobil, kamyon ve otobüs ile buzdolabı, çamaşır makinası, televizyon gibi binlerce ev eşyasını da sel sularında sürümlendi. Önceki geceden itibaren etkisini kaybeden yağışların dün sabah tamamen durmasıyla, günler sonra evlerinden çıkabilen Antakyalılar, sular altında kalan kentteki tahribatı görünce şoke oldu.

DEPREM GÖRÜNTÜLERİ

Elektrikler kesik olduğu için televizyon ve radyolardan da olup bitenleri öğrenemeyen kent halkı, yıkılan evleri, derelere sürüklenen otomobillerinin üzüntüsünü yaşarken, şimdi sağ kaldıklarına şükrediyor. Amerika kıtasının altını üstüne getiren El Nino (Yaramaz Çocuk) felaketinin benzerini yaşayan Hatay'da, il merkezi Antakya başta olmak üzere birçok belde ve köyde karayolu ulaşımı tam sağlanamadığı için hasarın gerçek boyutu henüz saptanamadı.

Deprem sonrası görüntülerin yaşandığı, her tarafı su dolu, köprüleri yıkık kentte inceleme yapan bakanlara ve bürokratlara, kendileriyle yeterince ilgilenilmediğine inanan halk tepki gösterdi.

İris Başkan mazot parasını cepten ödüyor

Kurtarma çalışmaları sırasında birçok görevli gibi kendisi de selde mahsur kalan ve son anda itfaiye ekiplerince kurtarılan Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk, iş makineleri için mazot bile alamadıklarını, belediye olarak bu yükün altından kalkamayacaklarını söyledi. Mazot parasını kendi cebinden ödediğini söyleyen Başkan Şentürk, işçi maaşlarını ödemekte zorlandıklarını da hatırlattı.

32 bina yıkıldı

Türkiye'deki El Nino faciası olarak tarihe geçecek olan Hatay'daki sel felaketinde Antakya'da 27 yaşındaki Bekir Hattatoğlu ve 65 yaşındaki Hüseyin Altun sele kapılarak öldü, Samandağı İlçesi'nde Yusuf Malta ise sel sularında kayboldu.

Sel suları Antakya'da tek katlı 30 kadar ev ile biri inşa halinde 3 katlı diğeri de 7 katlı 14 daireli apartman felaket sırasında yıkıldı. Kent merkezinde 650, kırsal kesimde 1000 ev sular altında kaldı.

Sel sularında sürüklenen 100 kadar otomobil ya kayboldu, ya da hasar gördü. Denize sürüklenen 50 tekneden bazıları battı, bazıları hasar gördü, teknelerini kurtarmak isteyen balıkçılardan yaralananlar oldu. Sel sularına direnemeyen 5 köprü tamamen yıkıldı, birçok köprü kullanılamaz hale geldi. Bölgede 750 bin hektar ekili alan sular altında kaldı.

Bakan afet bölgesinde

Hüsnü Yusuf Gökalp'ten sonra dün de Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen sel bölgesinde inceleme yaptı. Vatandaşlarla görüşen Yücelen'e, 1400 işyerinin bulunduğu Küçük Sanayi Sitesi esnafı tepki göstererek bir an önce devletin yardım göndermesini istedi.

El Nino nedir?

Pasifik Okyanusu'nda 150 yıldır gerçekleşen sıcak su akımı El Nino (Yaramaz Çocuk), Amerika kıtasında önemli iklim değişikliklerine neden oluyor. Rüzgarların yer değiştirmesine neden olan El Nino, Peru ve ABD'nin güney sahilinden geçerek su baskınlarına neden olan yağışlar bırakıyor. Doğu Pasifik'te bunlar olurken, Batı Pasifik'te ise kuraklığa neden olur. El Nino felaketinde Endonezya ve Avustralya'daki kuraklık ve Peru'daki seller olurken, ABD'de yağışlarla çamur selleri oluşuyor. Bilimadamları El Nino'yu önceden tahmin edilebilmek için olağanüstü bir çaba harcıyor. Yörüngeye uydular yerleştirilirken, yeryüzü geniş olarak gözlem aletleriyle donatılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!