Akdağ: Kızamık salgını yok

Güncelleme Tarihi:

Akdağ: Kızamık salgını yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2011 12:48

Hilton Otel'de düzenlenen "Karadeniz Ülkeleri Meme ve Servikal Kanser Koalisyonu" toplantısına katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

"ENDİŞE EDİLECEK BİR ŞEY YOK"

Kızamıkla ilgili sorulan bir soru üzerine Akdağ, 2001 yılında Türkiye'de 31 bin kızamık vakası olduğunu aktararak, "Biz çocuklarımızda kızamık beklemiyoruz. İstanbul'daki vakalar bize Avrupa'dan bulaşmış vakalar. Avrupa'da bir çok ülkede var ama Türkiye'de bir salgın yok. Görülen kızamık vakaları da bizim kampanya yaptığımız ve aşıladığımız yaş grubundan daha önceki yıllarda doğmuş insanlar. 1975 ve 1990 arasında doğan kişiler yani. Kızamık çocuk aşılaması şeklinde yapılan bir şeydir. Çocuklarımızı aşılıyoruz ve koruyoruz. Çocuklarımıza bulaşmıyor. Daha üst yaş grubuna bulaşuyor. Endişe edilecek bir şey yok. Türkiye'de yüksek koruyucu tedbirler aldığımız için kızamık tamamen kontrol altındadır" dedi.

"TOPLUMA YANLIŞ MESAJ VERMEYELİM"

Haberin Devamı

Akdağ, korucuyu önlemlerin az olduğu yönündeki eleştirilere tepki göstererek, "1975 ve 1990 yılları arasında doğan kişiler için ne kadar risk olabilir önümüzdeki yıllarda bilim adamlarımız araştırıyor. Bize verecekleri bilgiye göre hareket edeceğiz. 'Koruyucu önlemler az onun için oldu' diyenler biraz insaf etsin. Türkiye bu hususta çok başarılı bir ülke. Kızamık her tartışıldığında '1990 öncesi tek doz aşı' cümlesiyle tartışıyoruz. Topluma yanlış mesaj vermeyelim. Kimseye tek doz aşı yapıldı diye zarar gelmez. Tek doz yetersiz kaldı diye kızamık geçirir. O yıllarda tek doz yapıldığını ve tekrarlanmadığını biliyoruz. Kızamık görüldükten sonra beyin hasarı yapan hastalık da dahil olmak üzere bir çok hastalık yapabilir" diye konuştu.

Kızamıktan korunmanın yolunun aşılanmak olduğunu söyleyen Akdağ, daha ileri yaş grupları için bir sorun oluşması halinde bilim adamlarıyla beraber bunu konuyu da çözeceklerini kaydetti. Akdağ, domuz gribine ilişkin bir soru üzerine de, "Türkiye'de domuz gribiyle ilgili bilim adamları bir salgın beklemiyor ama mevsimsel olarak dolaşan grip virüslerinden biri de domuz gribidir. O da diğer grip virüsleri gibi hastalık yapabiliyor. Gribe karşı korunmak için risk gruplarının aşı yaptırması gerekir. Devletimiz risk gruplarına bu aşıyı ücretsiz olarak yapmaktadır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!