Akçakale'ye düşen top mermisini uzmanlar yorumladı

Güncelleme Tarihi:

Akçakaleye düşen top mermisini uzmanlar yorumladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2012 00:09

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine Suriye tarafından düşen top mermisi nedeniyle dördü çocuk biri kadın beş kişi hayatını kaybetti. Uluslararası ilişkiler uzmanları Türkiye'nin bundan sonra atacağı adımları Hurriyet.com.tr'ye yorumladı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/563cd4b3f018fb32c8ecfde3
Doç. Dr. Koray Çalışkan - Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi
Türkiye daha önce Birleşmiş Milletler’de tampon bölge için baskı yaptı ancak bu baskısından sonuç alamadı. Bu korkunç olay Türkiye’nin tampon bölge baskısını daha da artırması anlamına gelecektir. Türkiye, Suriye’deki çalışmaların kendisine çok ağır zarar verdiğini, sivillerin de hayatını kaybetmeye başladığını söyleyecektir ve bu konuda haklı da olur. Böyle bir hata yapılır mı? “Top mermisi isabet etti” ne demek. Esad yönetimi bu yüzden çok sert bir karşılık alacaktır ve hak eder de.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/563cd4b3f018fb32c8ecfde5
Prof. Dr. İlter Turan - Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi
Son derece üzücü bir olay. Suriye kuvvetlerinin itinasızca, kendi insanlarına karşı silah kullandığını ve silahları da çok beceriklice kullanamadığının bir kanıtı. Suriye’nin hemen bu hatayı telafi etme yoluna gitmesi lazımdır. Bu bir yandan özür dilemek öbür yandan ailelere tazminat vermek şeklinde ve bir daha böyle bir hareketin tekerrür etmemesi için itinayla gerekenleri temin etmemek şeklinde olabilir. Ama taraflar gerilimin tırmanarak daha büyük kayıpların da doğmasına neden olmamaya dikkat etmelidir. Tampon bölgenin kurulması talebinin aslında anlamsız bir talep olmadığını gösteren gelişme ama diğer ülkelerin tampon bölge konusunda isteksizliklerini değiştirecek nitelikte midir derseniz, ben ikna olabileceklerine inanmıyorum

/images/100/0x0/563cd4b3f018fb32c8ecfde7
Prof. Dr. Mensur Akgün - İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi
Türkiye’nin yapabileceği şey, her şeyden önce nota vermek olacaktır ve yapılabilirse Suriye ile Türkiye arasında bir ortak araştırma komisyonu kurularak bu top mermisinin kimin tarafından atıldığının bulunması ve zarar veren tarafa mali yükümlülük doğacak şekilde çözüm yoluna gidilmesidir. Ancak Suriye’de şu anki koşullar buna pek müsait değil gibi. Türkiye bu olayı tansiyonu yükseltmek için de kullanabilir, mesele hukuksal yollardan da çözülebilir. Bu biraz da hükümetin politikasına içeriden gelecek tepkilere vb. de bağlı ancak ben hükümetin sağduyulu davranacağını tahmin ediyorum. Tampon bölge konusu muhtemelen yeniden gündeme gelir ama böyle şeyleri konuşması kolay, yapması o kadar kolay değil.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!