Akademi Cem

Güncelleme Tarihi:

Akademi Cem
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2001 00:00

Haberin Devamı

Yenibosna Cemevi hem aşevi, hem kütüphane, hem dersane, hem radyo, hem dergi, hem cem merkezi, hem de cenaze evi.

Yenibosna Cemevi, kurulduğu günden bu yana Türkiye'den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden binlerce inananı, inanç önderini ve araştırmacıyı ağırladı. Bugüne kadar 5 bin öğrenciye burs veren, hergün yüzlerce insana sıcak aş sunan, Alevi kimliği ve tarihçesi üzerine araştırmaların yapıldığı bir aylık dergi yayınlayan Yenibosna Cem ve Kültür Evi İstanbul'daki en ilginç mekanlardan biri. İçinde aşevi, cenaze işleri merkezi, kütüphane, cem salonu, üniversiteye hazırlık dersanesi, gençlik merkezi, radyo (Cem Radyo), Cem Dergisi merkezi, kültür eğitim merkezi, halk müziği korosunun bulunduğu cemevi, aynı zamanda Cem Vakfı'nın genel merkezi bulunuyor. Cemevinde profesyonel kadro sayısı oldukça az. Yüzlerce gönüllünün, imece usulüyle çalıştığı bu kültür merkezinde, amatörce çalışma ve dayanışma ruhuyla yüzbinlerce İstanbullu'ya hizmet götürülüyor.

27 Mart 1995 tarihinde Prof. Dr. İzettin Doğan ve arkadaşları tarafından kurulan Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı (Cem Vakfı), o tarihten bu yana Türkiye'de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde çok sayıda şube açtı. Yenibosna Ahmet Yesevi Caddesi'nde inşa edilen Pir Koca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi, ulusal ve uluslararası düzeyde toplantılara sahne oldu. Bu merkezden, Alevi düşüncesine ve inancına yönelik dinsel ve ideolojik yanılgılara karşı mücadele verildi. Cem Vakfı bünyesinde toplanan çok sayıda Alevi kökenli aydın, biliminsanı ve sanatçı bu mücadeleye destek verdi, hizmetin yaygınlaştırılması için çalışmalara katıldı.

CEM DERGİSİ

3 Aralık 1995'te temeli atılan ve 1996'nın son aylarında inşaatı bitirilen Yenibosna Cemevi'nin bir katı Cem Dergisi'ne ayrılmış. Dokuz yıl önce yayın hayatına başlayan aylık dergide Alevi kültürü ve inancı üzerine araştırmalar yapılıyor, Cem Vakfı'nın etkinlikleri ve inanç çevrelerinin faaliyetleri hakkında yazılar yayımlanıyor.

CEM RADYO

Cemevinde 96.4 kanalından yayın yapan ve vakıftan bağımsız olarak kurulan Cem Radyo da bulunuyor. Radyonun Genel Yayın Yönetmeni Ayşe Acar. Radyolarının Türkiye'nin en geniş stüdyo olanaklarına sahip olduğunu söyleyen Acar, aynı anda 30 kişiye program yapma olanağı verilebildiğini ve 200 kişiyi de konuk olarak ağırlayabildiklerini belirterek şunların altını çizdi:

‘‘2000 yıllarının teknolojisiyle donatılan stüdyolardaki profesyonel cihazlarla, güçlü ve net bir yayın sağlıyoruz. Çıkış gücü 20 KW olan vericileriyle her noktaya ulaşabiliyoruz.

CENAZE İŞLERİ

Cemevinin açılmasıyla birlikte İstanbul gibi büyük kentlere yerleşmiş olan Aleviler'in en önemli sorunlarından biri olan cenaze töreni sorunu da çözülmüş oldu. Cemevinin cenaze işleri bölümünde Aleviler, hayatını kaybetmiş olan yakınlarını kendi gelenek ve inançlarına göre uğurluyor. Cem Vakfı Başkan Vekili Yaşar Tükek, cemevinde iki ‘‘kadrolu’’ Dede bulunduğunu ve cenazelerinin, bu inanç önderlerinin rehberliğinde ‘‘şeriat ve tarikat namazı’’ kılınarak defnedildiğini söyledi.

CEM TÖRENİ

Yenibosna Cemevi'nin kubbeli çatı katında her perşembe gecesi Cem töreni yapılıyor. Bu ayine Türkiye'nin ve dünyanın her yanından Aleviler katılıyor. Yolu İstanbul'a düşen, Türk cumhuriyetlerinden Aleviler ve Balkan Bektaşileri de kendi geleneklerine göre Cem salonunda ayin yapabiliyor.

AŞEVİ

Cemevinin birinci katında bulunan aşevinde 300 kişiye aynı anda yemek verilebiliyor. Hafta sonları bin 500-2 bin misafire sıcak aş verilen yemekhanede, hafta içleri 150-200 misafire muntazam olarak yemek çıkarılıyor.

BURSLAR VE KURSLAR

Gençlik komisyonu, binlerce öğrenciye burs veriyor, kurslar düzenliyor. Bugüne kadar toplam 5 bin öğrenciye burs sağlanmış. Geçtiğimiz yıl bursta depremzede öğrencilere öncelik verilmiş. kütüphanede ise özellikle Alevi-Bektaşi kültürünün kaynaklarını içeren çok sayıda kitap bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!