AK Parti'de Ergenekon tahliyeleri sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

AK Partide Ergenekon tahliyeleri sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2014 15:24

Tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan yasa gündeme geldiğinde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bir açıklama yaparak, "Ergenekon sanıkları bu yasadan yararlanamayacak" demişti.

Haberin Devamı

Ancak Bakan'ın 6 Şubat'ta, yasa tasarısının TBMM'ye gönderildiği gün yaptığı bu açıklamaya rağmen, tutukluluk süresini sınırlandıran yasa çıktığında, Ergenekon sanıkları da tahliye oldu.
Bu durum, AK Parti içinde de sıkıntı yarattı.

AK PARTİLİ TAYYAR: "BAKANIM, KANDIRILDIK MI?"

Sıkıntıyı en net ifade eden isim, AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar oldu. Tayyar, bu sabah saatlerinde attığı tweetlerde, Adalet Bakanı Bozdağ'ın "Ergenekon davasında yargılananlar tahliye edilmeyecek" sözlerine atıf yaparak, "Bakanım kandırıldık mı?" diye sordu.
Tayyar, tweetlerinde şu ifadeleri kullandı;
"Tahliyeleri hukuka uygun bulan Adalet Bakanı teklif meclise geldiğinde Ergenekon sanıkları yararlanamaz diyordu. Bakanım kandırıldık mı?
Adalet Bakanı AK Parti grubuna açıklama yapmak zorundadır. Tahliyelere yol açan kanuna ilişkin görüşleriniz nasıl ve neden değişti? Yazık çok yazık..."
Bu tweetlerden yaklaşık bir saat sonra yeni bir twit atan Şamil Tayyar, Adalet Bakanı Bozdağ'ın kendisini telefonla aradığını belirterek, şöyle dedi: "Adalet bakanımız aradı, tahliyelerle ilgili az sonra Amasya'da açıklama yapacağını, tahliyelerin kanundan kaynaklanmadığını söyledi".

Haberin Devamı

BAKAN BOZDAĞ:"ERGENEKON TAHLİYELERİNİN BİR KISMI, KANUNDAN KAYNAKLANDI..."

Tayyar'ın son tweetinde bahsettiği açıklamayı, Adalet Bakanı Bozdağ Amasya'da yaptı.
Ancak Bozdağ, açıklamasında, Ergenekon davası tahliyelerinin bir kısmının "yasa nedeniyle gerçekleştiğini" söyledi. Bozdağ, şöyle konuştu:
"Ergenekon davası kapsamında tahliyesi yapılan kişilerin bir kısmının tahliye gerekçelerinde tutukluluğun 10 yıldan 5 yıla indirilmesi var, diğer bir kısmın da tahliye gerekçesinde de Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ hakkında verdiği kararın gerekçesi doğrultusunda verilen tahliye kararının gerekçesine benzer bir gerekçe var."
Mevzuatta "tutukluluk halinin", Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun, AİHM'in ve Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine verdiği kararlarda yer bulduğuna dikkat çeken Bozdağ, şöyle dedi:
"Bu kararlar ve mevzuatımız uygulamada tutuklanan kişi hakkında tutuklama kararının uygulandığı andan itibaren hakkında mahkumiyet kararının verildiği tarihe kadar geçen süreyi kapsadığını, tutukluluğu ifade ediyor. Hükümden sonraki süre tutukluluktan sayılmıyor, o hükümlü oluyor, dolayısıyla tutuklu statüsünün dışına çıkıyor, hükümlü oluyor. Bu kanun kapsamında tahliyesi yapılanların tutuklular olması esastır. Çünkü bu kanun, hükümlülerin tahliyesini yani tutukluluktaki 10 yıllık süreyi 5 yıla çekerek sadece tutukluların, bu süreyi dolduran varsa o süreyi dolduranların tahliyesini otomatik hale getiriyor."

Haberin Devamı

BOZDAĞ, 6 ŞUBAT'TA "ERGENEKONCULAR YARARLANAMAZ" DEMİŞTİ...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, 6 Şubat tarihinde televizyonların temsilcileri ile biraraya geldiği toplantıda, Ergenekon sanıklarının 5 yıllık tutukluluk sınırlamasından ise yararlanamayacaklarını söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!