AK Parti’de listelere çifte inceleme

Güncelleme Tarihi:

AK Parti’de listelere çifte inceleme
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2015 02:19

AK Parti’nin seçimlerdeki milletvekili listesi, ilk kez çift koldan taranıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, aday adaylarını, kurdukları ‘özel ekiplerin’ süzgecinden geçiriyor. Bu süreçte, adayların kalitesinin yanı sıra önümüzdeki dönem siyasetinde nasıl pozisyon alacağı da önemli araştırma başlığını oluşturuyor.

Haberin Devamı

HÂKİMİYET KURMA ÇALIŞMASI

Edinilen bilgiye göre, Erdoğan, grubun yarısının devam etmesinden yana. Aynı durumun 50 kişilik MKYK için de geçerli olduğu öne sürülüyor. Davutoğlu da partide kurulan 4 ayrı komisyonun yanı sıra aday adaylarını ‘illerin ileri gelenlerine, bir daha aday olmayacak üç dönemlik milletvekillerine ve il koordinasyon başkanlarına’ ayrıca soruyor. Davutoğlu’nun listelere şeklini verecek son durak olan üst kuruldan önce 3 gün Genel Merkez’de kamp kurup çalışması da “Listelere hâkim olma çabası” olarak değerlendiriliyor. 4 genel başkan yardımcısının başkanlığında kurulan 4 ara komisyon, aday listelerini bir kez daha tarayarak, Davutoğlu başkanlığında bugünden itibaren çalışmaya başlayacak üst kurulun incelemesine hazır hale getirdi. Davutoğlu, ara komisyonların çalıştığı cuma, cumartesi ve pazar günleri Genel Merkez’e geldi. İlk gün, komisyon başkanları Mehmet Ali Şahin, Süleyman Soylu, Mustafa Şentop ve Haluk İpek’ten bilgi alan Davutoğlu, haftasonu sadece genel başkan yardımcılarıyla bir MYK toplantısı da yaptı. Davutoğlu, Bülent Arınç ve Hüseyin Çelik başta olmak üzere 3 dönem kuralına takılan partinin etkili isimlerinden seçim bölgelerindeki aday adayı listelerine ilişkin görüşlerini alırken, Genel Merkez’e davet edilen il başkanlarının önemli bölümüyle de görüştü. Elemeden sonra hazırlanan aday adayı dosyalarına, ‘temayül yoklamaları, il STK’larının görüşleri, illerinde yapılan anket sonuçları, parti kurullarının raporları ve özgeçmişleri’ konuldu. AK Parti’nin 2015 milletvekili listesi; Davutoğlu, genel başkan yardımcıları ve grup başkanvekillerinden oluşan üst kurul tarafından karara bağlandıktan sonra 6 Nisan’da hazır hale getirilecek.

Haberin Devamı

ÖZEL İNCELEME EKİPLERİ

İsimler konusunda iki ayrı çalışma sürüyor. Listede olması veya olmaması istenilen isimler, Saray’da oluşturulan bir ekip tarafından taranıyor. Bu ekibin başında ise Binali Yıldırım’ın bulunduğu iddia ediliyor. Listelerle ilgili ayrıntılar, Mustafa Şentop ve Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu tarafından da zaman zaman Cumhurbaşkanlığı Sarayı’yla paylaşılıyor. Davutoğlu da Erdoğan’ın özellikle isteği isimler ve illerden gelen önerileri, Genel Merkez dışında kurduğu özel ekibe incelettiriyor.

Haberin Devamı

PAZARLIK YÜZDE 30’DA OLACAK

Son hafta Davutoğlu’nun Erdoğan’la yapacağı görüşmeler, listelerle ilgili son kararın verildiği toplantılar olacak. Erdoğan’ın itirazları ile Davutoğlu’nun taleplerinin ne kadar örtüşeceği ise bu görüşmelerde ortaya çıkacak. Listelerin yüzde 70’inde görüş ayrılığı yaşanmayacağı, VIP niteliğinde olan yüzde 30’luk isim konusunda ise ‘ciddi pazarlık’ ve ‘ince hesapların’ yapılacağı dile getiriliyor. Partide son dönemlerde yaşanan gergin ortamın asıl nedeninin de bu çalışma olduğu ifade ediliyor.

BAKMADAN GEÇME!