AİHM'in kararı Avrupa'yı da etkileyecek

Güncelleme Tarihi:

AİHMin kararı Avrupayı da etkileyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2005 16:10

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin(AİHM) dünkü türban kararı Avrupa basınında da geniş yer buldu. İngiliz Independent gazetesi, "Ankara’nın laikleri için bir zafer" diye yorumlarken, Fransız Le Figaro gazetesi ise başörtüsünün kamusal alanda kullanılmasını yasaklayan Fransa ve diğer Avrupa Konseyi ülkelerinde etkisi olacak.

INDEPENDENT: "ANKARALI LAİKLERİN ZkAFERİ"

Haberin Devamı

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Independent, AİHM’in Türkiye’de kamu kurumlarında türbanın yasaklanması uygulamasını desteklemesinin Ankara’daki laikler için "uzun bir yasal savaşın ardından kazanılan zafer" olduğu yorumunu yaptı.

LE FİGARO: "KARARIN FRANSA ÜZERİNDE ETKİSİ OLACAK"

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro da AİHM’in kararının Fransa üzerinde de etkisi olacağını belirtti. AİHM’in kararının İslamcılar için büyük bir yenilgi oluşturduğunu kaydeden gazete, "Aynı zamanda başörtüsünün kamusal alanda kullanılmasını yasaklayan Fransa ve diğer Avrupa Konseyi ülkelerinde etkisi olacak" yorumunu yaptı. Halen türbanı  idari kurumlarda veya okullanda yasaklayan Avrupa ülkelerinin sayısının az olduğunu kaydeden gazete, "Bazı baskı grupları, insan hakları savuncuları ve dini azınlıklar veya İslamcılar, türban konusundaki sınırlayıcı yasaları nedeniyle Fransa veya Türkiye’yi mahkum ettirmeye çalışıyor ancak şimdiye kadar başarılı olamadılar" diye yazdı. Gazete, AİHM’in köktenciliğe karşı etkin bir engel oluşturduğunu düşünerek her zaman laiklik ilkesini savunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

LİBERATİON: "HÜKÜMET MAHCUP OLDU"

Bir başka Fransız gazetesi Liberation da, "Avrupa, Türk fakülterlerindeki türbana karşı çıktı" başlıklı haberinde AKP hükümetinin mahkeme kararı nedeniyle mahcupluğunu gizlemediğini savunarak, "Laiklere okullarda ve üniversitelerde türbanı yasaklayan yasada bir hafifletmeyi empoze etmek için Strazburg’daki mahkemenin kararına dayanabilmeyi bekliyordu" ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün bu tür yasaklamalar ile bir yere gidilemeyeceği yolundaki sözlerine dikkat çeken gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi dahil AKP’li bakanların eşlerinin çoğunun türbanlı olduğunu yazdı. Buna karşın türbanın kamu sektörü ve üniversitelerde yasak olduğunu kaydeden gazete, türbanın ordu gibi laik çevrelerde siyasi İslam’a açık desteğin göstergesi olarak değerlendirildiğini yazdı.

FT: "KARAR LAİKLERLE İSLAMCILAR ÇATIŞMASINI ETKİLEYECEK"

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times da AİHM’in aldığı kararın, Türkiye’de İslamcılarla laikler arasında "türbanın modern Türkiye’deki yeri" üzerine süregelen çatışma üzerinde önemli bir etki yapacağını ifade etti. Haberde Fransa ve İngiltere’nin de benzer tartışmalara sahne olduğu aktarıldı.

WASHIGTON TIMES: "AİHM TÜRKİYE’YE YASAK DEVAM EDEBİLİR DEDİ"

Amerikan Washington Times gazetesi de haberi okurlarına "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’nin üniversitelerde türban yasağını sürdürebileceğine karar verdi" şeklinde duyurdu. Gazete, Türkiye’de bin kadar kadının üniversiteler ya da resmi kurumlarda başörtüsü takmak için girişimlerde bulunduğunu belirtti.

ALMAN BASINI
 
AİHM'in ret kararı Alman basınında yankı buldu. Die Welt, türban yasağının yerinde bir yasak olduğunu belirtirken Süddeutsche Zeitung da "Leyla Şahin davasında kazanan taraf Türkiye Cumhuriyeti oldu, kaybedense hükümet" yorumunu yaptı. Hannoversche Zeitung ise, türbanın Avrupa’da yasaklanabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

DİE WELT: TÜRBAN YASAĞI YERİNDE BİR YASAK

Deutsche Welle’ye göre, Die Welt gazetesi, "Başörtüsü her zaman bir semboldü her zaman da öyle kalacak" yorumunu yaptı. "Müslümanların beyinlerinde ister istemez bir ya hep ya hiç diye bir savaş sürüyor: Din ve devlet, Avrupa ve İslamiyet, kadın ve erkekler çatışıyor" ifadesini kullanan gazete, türban yasağının yerinde bir yasak olduğunu belirterek "Çünkü kadın ve genç kızları maşa olarak kullanan köktendinciler var. Ve bunun acısını maalesef dinin siyaset malzemesi yapılmasına karşı çıkan Müslümanlar çekiyor" diye yazdı.

SÜDDEUTSCHE ZEİTUNG: AKP HÜKÜMETİNİN HİÇ HOŞUNA GİTMEDİ

Süddeutsche Zeitung da, "Leyla Şahin davasında kazanan taraf Türkiye Cumhuriyeti oldu, kaybedense hükümet. Bu karar AKP hükümetinin hiç hoşuna gitmedi, çünkü 2002’de iktidara gelmeden önce başörtüsüne özgürlük sözü vermişlerdi. Ve bu sözü bugüne kadar tutamadılar" diye yazdı. Başbakan Erdoğan’ın daha geçen hafta başörtüsü takamamanın insan haklarına aykırı olduğunu söylediğini kaydeden gazete,  "İnginç olan şu: Atatürkçü laikler otoriter ve devletçi tutumlarından vazgeçmezken, AKP iktidara geldiğinden beri bir sürü demokratik reform yaptı. Şimdilerde kimi liberaller ve hatta İnsan Hakları Derneği bile, başörtüsü yasağının hafifletilmesi gerektiğini dile getiriyor" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

HANNOVERSCHE ZEİTUNG: AVRUPA’DA BAŞÖRTÜSÜ YASAKLANABİLİR

Karar sonrası Türkiye’deki uygulamada değişen bir şey olmayacağını belirten Hannoversche Zeitung ise, "Ama şimdiye dek başörtüsüne karşı oldukça hoşgörülü davranan Avrupa’da durum farklı. Mahkeme kararı uyarınca başörtüsü topluma yönelik bir tehdit oluşturduğu için bundan böyle, başörtüsü yasaklanabilir" diye yazdı. Başörtüsü takan biri tarafından açılan dava sonucunda bu sonuca varılmış olmasını kaderin bir cilvesi olarak nitelendiren gazete, "Avrupalılar bundan böyle başörtüsü meselesinde Türkiye’yi örnek alacak ki Türkiye birçok konuda maalesef iyi bir örnek teşkil etmiyor" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!